Οι κίνδυνοι του AI: 4.000 celebrities θύματα deepfake πορνογραφίας
Περίπου 4.000 celebrities παγκοσμίως έχουν πέσει μέχρι στιγμής θύματα deepfake πορνογραφίας, σύμφωνα με έρευνα του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου Channel 4.
Συγκεκριμένα, μια ανάλυση του Channel 4 News σε πέντε ιστοσελίδες με deepfake περιεχόμενο, ανακάλυψε ότι σχεδόν 4.000 διάσημα άτομα περιλαμβάνονται στη λίστα των ιστοσελίδων, εκ των οποίων 255 είναι Βρετανοί.
Η λίστα περιλαμβάει γυναίκες ηθοποιούς, τηλεοπτικούς αστέρες, μουσικούς και YouTubers, που δεν κατονομάζονται, τα πρόσωπα των οποίων τοποθετήθηκαν σε πορνογραφικό υλικό με χρήση τεχνητής νοημοσύνης.
Η έρευνα διαπίστωσε μάλιστα ότι οι πέντε ιστότοποι είχαν 100 εκατομμύρια προβολές σε διάστημα τριών μηνών.
Η παρουσιάστρια του Channel 4 News, Cathy Newman, η οποία βρέθηκε να είναι μεταξύ των θυμάτων, είπε: «Το αισθάνομαι σαν παραβίαση. Απλώς αισθάνεσαι πραγματικά απαίσια που υπάρχει κάποιος εκεί έξω ο οποίος το έχει φτιάξει αυτό, εγώ δεν μπορώ να τον δω, αλλά μπορεί να δει αυτό το είδος της φανταστικής εκδοχής μου», είπε η παρουσιάστρια.
Από τις 31 Ιανουαρίου 2024, η κοινοποίηση τέτοιων εικόνων χωρίς συναίνεση είναι παράνομη στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά η δημιουργία του περιεχομένου δεν είναι.
Χαρακτηριστική είναι η προοδευτική αύξηση τέτοιου περιεχομένου τα τελευταία χρόνια. Το 2016, οι ερευνητές εντόπισαν ένα τέτοιο deepfake βίντεο πορνογραφίας στο διαδίκτυο. Τα πρώτα τρία τέταρτα του 2023, 143.733 νέα τέτοια βίντεο ανέβηκαν στους 40 ιστοτόπους deepfake πορνογραφικού περιεχομένου με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα.
«Είναι εξευτελιστικό, σαν να είμαστε ένα κομμάτι κρέας»
Μία άλλη Βρετανίδα, η Sophie Parrish, 31 ετών, από το Merseyside, ανακάλυψε ότι κατασκευασμένες γυμνές εικόνες της είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο πριν από την ισχύ του νέου νόμου.
«Είναι πολύ βίαιο, πολύ εξευτελιστικό. Είναι σαν να μην σημαίνουν τίποτα οι γυναίκες, είμαστε απλώς άχρηστες, είμαστε απλώς ένα κομμάτι κρέας. Οι άντρες μπορούν να κάνουν ό,τι τους αρέσει», είπε στο Channel 4 News.
Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος της Google σημείωσε: «Κατανοούμε πόσο ενοχλητικό μπορεί να είναι αυτό το περιεχόμενο και δεσμευόμαστε να αξιοποιήσουμε τις υπάρχουσες προστασίες μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους που επηρεάζονται».
«Σύμφωνα με τις πολιτικές μας, οι χρήστες μπορούν να έχουν σελίδες που διαθέτουν αυτό το περιεχόμενο, το οποίο όμως αφαιρείται από την αναζήτηση. Και ενώ αυτή είναι μια τεχνική πρόκληση για τις μηχανές αναζήτησης, αναπτύσσουμε ενεργά πρόσθετες διασφαλίσεις στην αναζήτηση Google -συμπεριλαμβανομένων εργαλείων για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατεύονται κλιμακωτά».
Ο Ryan Daniels από τη Meta, την εταιρεία που κατέχει το Facebook και το Instagram, δήλωσε: «Η Meta απαγορεύει αυστηρά το γυμνό των παιδιών, το περιεχόμενο που σεξουαλοποιεί τα παιδιά και τις υπηρεσίες που προσφέρουν γυμνές εικόνες που δεν είναι συναινετικές και δημιουργούνται από την τεχνητή νοημοσύνη. Ενώ αυτή η εφαρμογή [που δημιουργεί deepfakes] παραμένει ευρέως διαθέσιμη σε διάφορα καταστήματα εφαρμογών, εμείς καταργήσαμε αυτές τις διαφημίσεις και τους λογαριασμούς πίσω από αυτές».