Το Ozempic ύποπτο για μια σπάνια μορφή τύφλωσης - Πόσο ακριβώς κινδυνεύουμε!
Ασθενείς που παίρνουν Wegovy ή Ozempic διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μια σπάνια μορφή τύφλωσης. Τι λένε οι επιστήμονες.
Όσοι παίρνουν σεμαγλουτίδη και ειδικά όσοι έχουν οπτικές παθήσεις που συνδέονται με διαβήτη τύπου 2, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μη αρτηριτιδική πρόσθια ισχαιμική οπτική νευροπάθεια, μια ξαφνική απώλεια της όρασης που οφείλεται σε διακοπή της ροής του αίματος στο μπροστινό (πρόσθιο) τμήμα του οπτικού νεύρου.
Στη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο JAMA Ophthalmology αναφέρεται ότι η συχνότητα της πάθησης μετρήθηκε στο 8,9% σε ασθενείς που παίρνουν σεμαγλουτίδη για διαβήτη τύπου 2, όταν το αντίστοιχο ποσοστό για ασθενείς που παίρνουν φάρμακα που δεν περιέχουν την ουσία είναι 1,8%.
«Αυτή είναι μια νέα πληροφορία και θα πρέπει να συζητείται μεταξύ γιατρών και ασθενών ειδικά αν οι τελευταίοι πάσχουν από άλλες οπτικές παθήσεις όπως το γλαύκωμα, ή υπάρχει άλλη απώλεια όρασης από διαφορετικές αιτίες» προειδοποιεί ο Δρ Joseph Rizzo, ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης.
«Η χρήση τέτοιων φαρμάκων έχει πολλαπλασιαστεί στις ανεπτυγμένες χώρες και έχει δώσει πολύ σημαντικά αποτελέσματα, αλλά η πάθηση θα πρέπει να συζητείται ως πιθανός κίνδυνος».
Η Novo Nordisk που ανέπτυξε τα δύο σκευάσματα σεμαγλουτίδης (Ozempic για διαβήτη τύπου 2 και Wegovy για παχυσαρκία) αντιτείνει ότι στην έρευνα μελετήθηκαν πολύ λίγες περιπτώσεις ώστε να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα και τέτοιες μελέτες δεν μπορούν να εξηγήσουν τη σύνδεση μεταξύ της ουσίας και της μη αρτηριτιδικής πρόσθιας ισχαιμικής οπτικής νευροπάθειας.
Ωστόσο, και ο μηχανισμός της ίδιας της πάθησης δεν είναι γνωστός. Αυτό που είναι γνωστό είναι ότι προκαλείται από διακοπή της ροής αίματος στο οπτικό νεύρο, επηρεάζοντας την επικοινωνία του ματιού με τον εγκέφαλο. Αποκαλείται μη αρτηριτιδική γιατί η διακοπή της κυκλοφορίας δεν συνδέεται με φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία και πρόσθια γιατί αφορά το μέρος που το οπτικό νεύρο συνδέεται με το μάτι. Η πάθηση προκαλεί τραυματισμό του οπτικού νεύρου και οι ασθενείς ξυπνούν με τύφλωση στο ένα μάτι. Η εμφάνισή της συνδέεται με διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση.
Σύμφωνα με τον Graham McGeown του Queen University Belfast που ερευνά τις διαβητικές παθήσεις της όρασης, «η μελέτη διεξήχθη με τα ανώτερα δυνατά στάνταρ ποιότητας… και όντως υποδηλώνει σύνδεση μεταξύ σεμαγλουτίδης και μιας μορφής οπτικής νευροπάθειας, αλλά αυτό ιδανικά θα πιστοποιηθεί σε ευρύτερες μελέτες».
Περαιτέρω και η ίδια η εταιρεία δεν αρνείται ότι η στατιστική μελέτη έλαβε υπόψιν παράγοντες όπως το φύλο, τον διαβήτη τύπου 2, την παχυσαρκία και την υπνική άπνοια.