Το μυστήριο με την Κιβωτό της Διαθήκης: Οι πιο πιθανές θεωρίες για την τοποθεσία της
Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της θρησκευτικής μας παράδοσης είναι για πάντα χαμένο. Τι λένε οι πιο επικρατείς θεωρίες για την τύχη του.
Η Κιβωτός της Διαθήκης είναι ένα από τα πιο αινιγματικά κειμήλια της αρχαιότητας. Σύμφωνα με τη Βίβλο, ήταν το ιερό κιβώτιο μέσα στο οποίο φυλάσσονταν οι λίθινες πινακίδες με τις Δέκα Εντολές. Στο Βιβλίο της Εξόδου περιγράφεται με λεπτομέρειες: Ήταν από ξύλο ακακίας με επένδυση χρυσού και ένα χρυσό καπάκι με δύο χερουβείμ.
Το θέλημα του θεού
Η Κιβωτός έχει δεσπόζουσα θέση στην ιουδαϊκή και χριστιανική παράδοση και συμβολίζει το θέλημα του Θεού. Λέγεται ότι περιείχε τεράστια πνευματική δύναμη και ήταν προσβάσιμη μόνο από τον αρχιερέα την Ημέρα του Εξιλασμού. Η παρουσία της θεωρούνταν ότι έφερνε νίκες στις μάχες και θεϊκή καθοδήγηση. Επιπλέον, σύμφωνα με τις Γραφές, περιείχε τη ράβδο του Ααρών, σύμβολο της ιερατικής του εξουσίας, και ένα χρυσό δοχείο που περιείχε μάννα.
Ο Μωυσής ηγήθηκε της κατασκευής της Κιβωτού της Διαθήκης, όπως περιγράφεται στη Βίβλο. Κατά την κατασκευή της, οι Ισραηλίτες βρίσκονταν στη μέση της 40ετούς περιπλάνησής τους στην έρημο. Η Κιβωτός φυλασσόταν στα Άγια των Αγίων μέσα στη Σκηνή του Μαρτυρίου. Μόλις οι Ισραηλίτες εγκαταστάθηκαν στην Χαναάν, η Κιβωτός και η Σκηνή του Μαρτυρίου παρέμειναν στη Σηλώ. Έμειναν εκεί για πολλά χρόνια και έγιναν ένας κρίσιμος τόπος λατρείας, γύρω στον πρώιμο 12ο αιώνα π.Χ.
Ο Πρώτος Ναός της Ιερουσαλήμ
Η Κιβωτός της Διαθήκης παρέμεινε εκεί μέχρι που η Σηλώ καταλήφθηκε από τους Φιλισταίους, σε μια μάχη κοντά στην Εμπενέζερ. Γύρω στο 1000 π.Χ., ο βασιλιάς Σολομώντας ανέγειρε τον Πρώτο Ναό στην Ιερουσαλήμ, όπου η Κιβωτός τοποθετήθηκε στα Άγια των Αγίων του ναού.
Η τύχη της Κιβωτού παραμένει μυστήριο. Το ιερό κειμήλιο αγνοείται μετά την καταστροφή του Πρώτου Ναού από τους Βαβυλώνιους το 587 π.Χ. Με τα χρόνια, έχουν προταθεί πολλές θεωρίες σχετικά με την τοποθεσία της. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι την έκρυψαν σε έναν μυστικό θάλαμο κάτω από το Όρος του Ναού στην Ιερουσαλήμ.
Η Παναγία της Σιών στο Αξούμ
Η πιο ενδιαφέρουσα θεωρία, και μία που έχει μια ιστορική βάση, είναι ότι η Κιβωτός της Διαθήκης είναι κρυμμένη στην Αιθιοπία. Αυτή η θεωρία υποστηρίζει ότι η Κιβωτός μεταφέρθηκε εκεί από τον Μεναλίκ Α', γιο του βασιλιά Σολομώντα και της βασίλισσας του Σαβά. Σύμφωνα με τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Αιθιοπίας, η Κιβωτός της Διαθήκης βρίσκεται σήμερα στην Εκκλησία της Παναγίας της Σιών στο Άξουμ.
Μια άλλη πιθανή θεωρία είναι ότι με την καταστροφή του Πρώτου Ναού καταστράφηκε και η Κιβωτός. Ορισμένοι πιστεύουν ότι οι ιερείς του Πρώτου Ναού έκρυψαν την Κιβωτό σε μια μυστική τοποθεσία, η οποία θα αποκαλυφθεί μόνο κατά το τέλος του κόσμου.