Το μεγάλο άσπρο κουτί του Πάπα Φραγκίσκου και τα πειστήρια για τα σεξουαλικά σκάνδαλα
Λεπτομέρειες για τη μετάβαση της εξουσίας σε αυτόν περιγράφει ο Πάπας στην αυτοβιογραφία του. Τι λέει για τη θέση της γυναίκας στην Εκκλησία.
Ο Πάπας Φραγκίσκος είπε ότι κληρονόμησε ένα «μεγάλο λευκό κουτί» γεμάτο έγγραφα που σχετίζονται με διάφορα σκάνδαλα που αντιμετώπισε η Καθολική Εκκλησία όταν ανέλαβε την εξουσία από τον προκάτοχό του.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, ο ποντίφικας κάνει την αποκάλυψη στην πολυαναμενόμενη αυτοβιογραφία του, Spera (Ελπίδα), που δημοσιεύτηκε την Τρίτη (14/1). Ο Φραγκίσκος έγινε Πάπας το 2013 μετά την παραίτηση-σοκ του Βενέδικτου 16ου, μια απόφαση που σήμαινε ότι ο Αργεντινός βρισκόταν στη σχεδόν άνευ προηγουμένου θέση να μπορεί να έχει αυτοπροσώπως παράδοση όταν ξεκίνησε.
Λίγο μετά την εκλογή του ως πάπα, θυμάται στο βιβλίο του, επισκέφτηκε τον Βενέδικτο στο Castel Gandolfo, την παπική θερινή κατοικία νότια της Ρώμης. «Μου έδωσε ένα μεγάλο λευκό κουτί», γράφει ο Φραγκίσκος. «Όλα είναι εδώ μέσα», μου είπε. «Έγγραφα που σχετίζονται με τις πιο δύσκολες και οδυνηρές καταστάσεις. Περιπτώσεις κατάχρησης, διαφθοράς, σκοτεινές συναλλαγές, αδικοπραγίες».
Τότε ο Βενέδικτος του είπε: «Έφτασα ως εδώ, έκανα αυτές τις ενέργειες, απομάκρυνα αυτούς τους ανθρώπους. Τώρα είναι η σειρά σου.» Στην Ελπίδα, ο Πάπας Φραγκίσκος λέει: «Συνέχισα την πορεία του». Ωστόσο, δεν διευκρινίζει το περιεχόμενο του κουτιού ή τυχόν σκάνδαλα που είχαν αντιμετωπιστεί είτε από τον Βενέδικτο, ο οποίος πέθανε τον Δεκέμβριο του 2022, είτε από τον ίδιο κατά τη σχεδόν 12ετή παπική του θητεία.
Τον Φεβρουάριο του 2013, ο Βενέδικτος έγινε ο πρώτος ποντίφικας εδώ και σχεδόν 600 χρόνια που παραιτήθηκε, λέγοντας ότι η υγεία του χειροτέρευε. Ένας βαθιά συντηρητικός ποντίφικας, η θητεία του επισκιάστηκε από σκάνδαλα σεξουαλικής κακοποίησης στην εκκλησία. Αποσύρθηκε αφήνοντας μια καρό φήμη μετά από έναν παπισμό που κατά καιρούς ήταν διχαστικός.
Ο τελευταίος χρόνος της θητείας του Βενέδικτου αμαυρώθηκε επίσης από το σκάνδαλο «Vatileaks», το οποίο αποκάλυψε κατηγορίες για διαφθορά, εσωτερικές συγκρούσεις και οικονομική κακοδιαχείριση.
Αν και υπήρξαν αναφορές για την ύπαρξη του λευκού κουτιού το 2013 και τα επόμενα χρόνια, το απόσπασμα στην Ελπίδα είναι η πρώτη φορά που ο Πάπας Φραγκίσκος μιλάει για αυτό. Ο Ιταλός εκδότης Mondadori είπε ότι η Ελπίδα είναι η πρώτη αυτοβιογραφία που εκδόθηκε από έναν Πάπα, αν και ο Φραγκίσκος έχει δημοσιεύσει και άλλα έργα σε στυλ απομνημονευμάτων.
Στο βιβλίο, το οποίο γράφτηκε με τον Ιταλό συγγραφέα Κάρλο Μούσο, ο Φραγκίσκος περιγράφει τη διαδικασία του συνεδρίου του. σπάνιο για έναν ποντίφικα. «Όταν το όνομά μου προφέρθηκε για εβδομήντα έβδομη φορά, ακούστηκε ένα χειροκρότημα, ενώ συνεχιζόταν η ανάγνωση των ψήφων», είπε. «Δεν ξέρω ακριβώς πόσες ψήφοι υπήρξαν στο τέλος, δεν άκουγα πια, η φωνή κάλυψε τη φωνή του τεχνικού ελέγχου».
Σε ένα απόσπασμα για τις γυναίκες, ο Πάπας Φραγκίσκος γράφει ότι «η Εκκλησία είναι γυναίκα – δεν είναι αρσενικό» και λέει ότι υπάρχει επείγουσα ανάγκη «να προχωρήσουμε μπροστά» στον εντοπισμό νέων μεθόδων και κριτηρίων για να διασφαλίσουμε ότι «οι γυναίκες συμμετέχουν περισσότερο και παίζουν ένα βασικό ρόλο στους διάφορους τομείς της κοινωνικής και εκκλησιαστικής ζωής».
Ωστόσο, αποκλείει το ενδεχόμενο οι γυναίκες να γίνουν ιερείς. «Μία από τις μεγάλες αμαρτίες που έχουμε διαπράξει ήταν να την «ανδροποιήσουμε» (την εκκλησία). Η εκκλησία πρέπει επομένως να «αποαρρενοποιηθεί» – ενώ ταυτόχρονα γνωρίζει ότι το να «αρρενοποιήσει» τις γυναίκες δεν θα ήταν ούτε ανθρώπινο ούτε χριστιανικό, αφού το άλλο μεγάλο αμάρτημα είναι σίγουρα ο κληρικαλισμός», γράφει.
Στο βιβλίο ο Φράνσις αποκαλύπτει επίσης ότι γλίτωσε από μια διπλή βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Ιράκ το 2021, αφού οι απόπειρες θανάτωσης του απέτρεψαν οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών και η ιρακινή αστυνομία.