Το κόστος των γιορτινών συναυλιών, οι πρωταθλητές των ασφαλιστικών
Παρότι ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι θα σκεφτεί στις γιορτές για τον (την) επόμενο(η) Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το θέμα, δεν πρόκειται να φύγει από την επικαιρότητα. Στον Σύριζα, ναι μεν λένε πως δεν θέλουν να εμπλακούν σε ένα τέτοιο ζήτημα, αλλά παρασκηνιακά, όπως μαθαίνω, εκτιμούν πως το θέμα αυτό, θα μπορούσε να είναι μια πολύ καλή αφορμή για να υπάρξει προσέγγιση, μεταξύ των κομμάτων «της δημοκρατικής αντιπολίτευσης» που λένε και στην Κουμουνδούρου.
Έτσι, κάποιοι στον περί τον Φάμελλο κύκλο, εκτιμούν πως το κόμμα πρέπει να επιλέξει κάποιο πρόσωπο που θα μπορούσε «να κάνει γκελ», όπως λένε και στο ΠΑΣΟΚ αλλά και στην Νέα Αριστερά, έτσι ώστε να υπάρξει μια σύμπλευση και κοινή πορεία σε αυτό το θέμα. Και βλέπουμε.
Μόνον που, οι ιδέες αυτές, έχουν δύο προβλήματα. Το πρώτο από τον ίδιο τον χώρο του Σύριζα, μια και δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι δεν πρέπει να κινηθούν σε ένα θέμα που είναι σαφές, αριθμητικά, ότι δεν μπορούν να κερδίσουν, γιατί αυτό θα είναι επικοινωνιακό λάθος.
Το δεύτερο, έχει να κάνει και με το ΠΑΣΟΚ, αλλά και με την Νέα Αριστερά, που σε αυτήν τη φάση, το κάθε ένα κόμμα, για δικούς του λόγους, δεν θέλει να μπλέξει με τον Σύριζα. Έχουμε ένα νέο «αντισυριζα - μέτωπο», διαφορετικό μεν αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα. Μένουμε μόνοι μας, έλεγε στέλεχος του της Κουμουνδούρου που όπως λέει «βλέπω σκούρα τα πράγματα για τον χώρο μας»….
Κόστος συναυλιών
Μου είπε ένα πουλάκι που κυκλοφορεί στα αυτοδιοικητικά γραφεία και σαλόνια πως υπάρχει μια «κόντρα» μεταξύ Περιφέρειας και Δήμου της Αθήνας, όχι μόνον γιατί θα κάνουν ξεχωριστές εκδηλώσεις την πρωτοχρονιά, αλλά και για τα ποσά που δίνουν για τις εκδηλώσεις αυτές και τις υπόλοιπες στην περιφέρεια και τον δήμο. Και επειδή άκουσα κάτι περί του ότι η Περιφέρεια με περισσότερες εκδηλώσεις δίνει λιγότερα από τα μισά χρήματα από τον δήμο, το ψάχνω και θα σας ενημερώσω…..
Πρόωρα εκλογικά γκάλοπ
Θα σας πω σήμερα, λίγες ακόμα, ωστόσο ενδιαφέρουσες, λεπτομέρειες, από το «εορταστικό πάρτι βουλευτών στο Μ. Μαξίμου», όπως μου το χαρακτήρισε γελώντας, μια από τις συμμετέχουσες βουλευτίνες. Ο πρωθυπουργός, ρωτήθηκε από βουλευτή της Πελοποννήσου για τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων «που μας δείχνουν σχεδόν δέκα μονάδες κάτω από το ποσοστό των εθνικών εκλογών» και για το κατά ποσόν τις θεωρεί αξιόπιστες. Ο κ. Μητσοτάκης, μου είπαν χαμογέλασε και απάντησε κάτι του στυλ οι δημοσκοπήσεις που γίνονται 2,5 χρόνια πριν τις εκλογές δείχνουν απλώς μια τάση. «Θυμηθείτε, πρόσθεσε, τι έδειχναν δυο χρόνια πριν τις εκλογές του 2023 και τι πήραμε στις εκλογές».
Φεύγοντας όμως από την παρέα στην οποία έγινε η συζήτηση, είπε στον ερωτώντα βουλευτή «δραστηριοποιήσου κι εσύ στην περιφέρεια σου». Να σας πω την αλήθεια, νομίζω ότι ο συγκεκριμένος βουλευτής, μάλλον μετάνιωσε για την ερώτηση.
Σφίγγα για πρόεδρο
Οποίες νύξεις και αν έγιναν για τον πρόεδρο και το ποιον θα προτείνει, ακόμα και όταν κάποιοι εντελώς τυχαία, ανέφεραν ονόματα στον αέρα, δεν κατάφεραν να κάνουν τον πρωθυπουργό να αλλάξει την τακτική του και να κρατά κλειστό το στόμα του. Στο τέλος, για να σταματήσει αυτό το «κρυφτό», ο κ. Μητσοτάκης απάντησε σε παρέα βουλευτών πως «θα μιλήσω μετά τις 15 Ιανουάριου» και κάπου εκεί έκλεισε η συζήτηση για το θέμα.
Τουλάχιστον όταν παρίστατο ο πρωθυπουργός….
Χωρίς παράπονα
Το περίεργο ήταν, μου λέει συνεργάτης του πρωθυπουργού, πως τα παράπονα για υπουργούς ήταν σχεδόν μηδενικά. Η εξήγηση που μου έδωσε ήταν πως κανένας βουλευτής δεν θέλει μπροστά σε άλλους συνάδελφους του να κάνει παράπονα για υπουργούς, μια και είναι σαφές ότι θα φράσουν αμέσως στα αυτιά των θιγομένων. Έτσι, τα παράπονα τα λένε όταν καταφέρουν να δουν τον πρωθυπουργό κατ’ ιδίαν ή πάνε στον υφυπουργό στον πρωθυπουργό Γ. Μυλωνάκη και λένε τον πόνο τους. Εξάλλου, μου είπε, ιστορικά, σχεδόν κανείς βουλευτής που διαμαρτύρεται για υπουργούς δεν γίνεται μέλος του υπουργικού συμβουλίου στον επόμενο ανασχηματισμό…
Πήγαν διακοπές
Προσπαθώ να δω τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ, αλλά νομίζω πως εκεί έχουν πάει από νωρίς διακοπές. Όργανα δεν συνεδριάζουν, στελέχη όλο σχεδιάζουν τι θα κάνουν τις μέρες των Χριστουγέννων και μόνον ένα - δυο από αυτούς επιδιώκουν να βγουν στην τηλεόραση για να μετάσχουν στα πάνελ. Όπως μάλιστα μου έλεγε βουλευτής του κινήματος, «αν δεν αποφασίσουμε τι ακριβώς τακτική θα ακολουθήσουμε και απέναντι στην κυβέρνηση και απέναντι στον Σύριζα, εγώ δεν βγαίνω στα κανάλια. Δεν είναι δυνατόν να λέω γενικότητες περί δημοκρατίας, κοινωνικής δικαιοσύνης και άλλα. Πρέπει να έχουμε συγκεκριμένο πλαίσιο και κυρίως συγκεκριμένες προτάσεις». Και μάλλον έχει δίκιο. Ασε που δεν είναι ο μόνος που τα λέει…
Αχάριστοι
Ομολογώ πάντως ότι έχω εκπλαγεί από την αλλαγή πλεύσης ορισμένων στον χώρο του Σύριζα. Μερικοί, που τα τελευταία χρόνια, είτε επωνύμως είτε με ψευδώνυμα, στα social media έπλεκαν το εγκώμιο του πρώην πρωθυπουργού και θεωρούσαν όλους όσους δεν είχαν την ίδια άποψη σχεδόν ανόητους, τώρα έχουν γυρίσει το φύλλο.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, ένας εξ αυτών , από τους φανατικότερους οπαδούς του Αλ. Τσίπρα παλαιά, χθες, ειρωνεύτηκε τον πρώην πρωθυπουργό, με αφορμή το λάθος που έκανε και καταψήφισε τις αμυντικές δαπάνες. Έγραψε χαρακτηριστικά «Εντάξει μωρέ, μαθαίνει ακόμη, πρωτάρης είναι πώς κάνετε έτσι». Πως το λέγαμε, «Κωλοτούμπα» είναι κι αυτό.
Δήθεν καταπληκτική λύση
Υποθέτω πως στο Πολεμικό Ναυτικό, μετά και την ομιλία του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ν. Δένδια στον προϋπολογισμό και τα όσα είπε για τα «προσφερόμενα» από τις ΗΠΑ πλοία LCS, κατάλαβαν τελικώς ότι δεν πρόκειται να πάρουμε κανένα από τα πλοία αυτά και γιατί δεν μας κάνουν για την δουλειά που τα θέλουμε στο Αιγαίο, αλλά και επειδή για να γίνουν αξιόπλοα και αξιόμαχα θέλουν μερικές δεκάδες εκατομμύρια το καθένα. Ασε που έχουν και υπερβολικό κόστος συντήρησης. Μήπως κάποιος πρέπει να ρωτήσει και ορισμένους ανώτατους αξιωματικούς, που τα προωθούσαν ως «καταπληκτική λύση», να εξηγήσουν που την έβρισκαν τόσο χρήσιμη και αναγκαία λύση για το ναυτικό, όπως έλεγαν…
Οι κυρίαρχες ασφαλιστικές
Μεγάλες μεταλλάξεις και πολλαπλές αλλαγές ιδιοκτησιακού καθεστώτος έχει υποστεί ο εγχώριος ασφαλιστικός κλάδος τα τελευταία χρόνια, με τον αφελληνισμό του κλάδου να συνεχίζεται, καθώς σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρείες της χώρας, έχουν περάσει υπό την ομπρέλα ξένων εταιρειών. Στον κλάδο λαμβάνει χώρα μια μεγάλη συγκέντρωση τα τελευταία χρόνια, με τη δημιουργία μεγαλύτερων σχημάτων. Η ασφαλιστική αγορά στην Ελλάδα πριν από τριάντα χρόνια αριθμούσε περίπου 160 ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ τώρα έχουν μειωθεί περίπου στο 1/3. Η Εθνική Ασφαλιστική (τότε) είχε το 30% περίπου της αγοράς και οι υπόλοιπες δέκα μικρότερες είχαν ένα 50% με τις υπόλοιπες να μοιράζονται το 20% της αγοράς. Σταδιακά άρχισαν οι εξαγορές και συγχωνεύσεις και πλέον οι πέντε μεγαλύτεροι όμιλοι της ασφαλιστικής αγοράς στην Ελλάδα έχουν σχεδόν το 80% της παραγωγής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ICAP CRIF, μια ελληνική εταιρεία και τέσσερις θυγατρικές πολυεθνικών είναι οι πέντε πιο κερδοφόρες ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα για το 2023. Στην κορυφή της κατάταξης με βάση τα κέρδη EBITDA, το 2023, ήταν κατά σειρά οι εταιρείες Eurolife FFH, Ergo Ασφαλιστική (πρώην Αγροτική Ασφαλιστική), ΝΝ Ασφαλιστική, Interlife και Interamerican. Σημειώνεται πως πλέον η Interlife, με έδρα τη Θεσσαλονίκη είναι και η μοναδική εισηγμένη ασφαλιστική εταιρεία της χώρας, που κάποτε είχε στο χρηματιστήριο πολλές εταιρείες. Αυτές οι πέντε εταιρείες λοιπόν, έχοντας κέρδη 251,4 εκατ. ευρώ, κάλυψαν το 93,0% των συνολικών κερδών EBITDA του τομέα των ασφαλειών το 2023.
Σημαντική η πληροφορική…
Ο κλάδος της πληροφορικής, τα τελευταία χρόνια, έχει επιστρέψει στην πρώτη γραμμή για τα καλά. Τα τεράστια κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης και ο επιταχυνόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός, έχουν φέρει εμφατική επιστροφή του κλάδου. Παράλληλα, λειτουργεί και ως ανάχωμα στο λεγόμενο brain drain, δεδομένου ότι τα στελέχη και οι μηχανικοί υπολογιστών μένουν στην Ελλάδα, ή επιστρέφουν από το εξωτερικό. Πάρα πολλά στελέχη έχουν επιστρέψει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, λαμβάνοντας θέσεις καλά αμειβόμενες σε εταιρείες πληροφορικής, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών.Αυτές είναι οι μετοχές που τραβούν τους παγκόσμιους δείκτες σε διαρκή ιστορικά υψηλά, καθώς δεν έχουν «ταβάνι» στις αγορές που πουλούν τις υπηρεσίες τους, δεν έχουν σύνορα, ούτε συμβατικούς περιορισμούς όπως έχουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις όλων των υπολοίπων κλάδων. Σύμφωνα με μελέτη της Deloitte λοιπόν, ο κλάδος Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) μπορεί να διατηρήσει την αναπτυξιακή του τροχιά, συνεισφέροντας σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας και αγγίζοντας το ιστορικά υψηλό των 10,4 δισ. ευρώ έως το 2029.
…και με ισχυρή ανάπτυξη
Η επίτευξη της συνεισφοράς στο ΑΕΠ δύναται να δημιουργήσει έμμεσες και επαγωγικές επιπτώσεις ύψους 21,4 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 9,5% του προβλεπόμενου ΑΕΠ για το 2029. Σύμφωνα με τη Deloitte, ο κλάδος ΤΠΕ είναι ένας από τους κυριότερους της οικονομίας καθώς απασχολεί περίπου 300.000 άτομα, προσελκύει σημαντικό μερίδιο των άμεσων ξένων επενδύσεων, ενώ συνεισφέρει σημαντικά - μέσω των ψηφιακών λύσεων που αναπτύσσει - στην αποδοτικότητα του δημοσίου τομέα με πολλαπλά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία. Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του κλάδου την τελευταία πενταετία εκτιμάται περίπου τετραπλάσιος από τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας (CAGR 6,17% έναντι 1,65%). Προς επίρρωση αυτού, η ανάπτυξη του κλάδου από το 2019 έως το 2024 ξεπέρασε τις ήδη φιλόδοξες προσδοκίες για το έτος ορόσημο 2023, όπως είχαν υπολογιστεί στη μελέτη του ΣΕΠΕ το 2019. Ειδικότερα, αντί για 7,2 δισ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί, ο κλάδος εκτιμάται ότι άγγιξε τα 7,4 δισ. ευρώ σε όρους αξίας αγοράς.