Άγριο σφυροκόπημα του Ισραήλ στον Λίβανο - Βομβάρδισε πάνω από 100 βάσεις πυραύλων της Χεζμπολάχ
Μαχητικά αεροσκάφη κατέστρεψαν περίπου 1.000 εκτοξευτές ρουκετών της Χεζμπολάχ στον Λίβανο.
Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη σφυροκόπησαν τις τελευταίες ώρες θέσεις της Χεζμπολάχ στον νότιο Λίβανο, καταστρέφοντας εκατοντάδες εκτοξευτές ρουκετών που ήταν έτοιμοι να χρησιμοποιηθούν σε επίθεση κατά του Ισραήλ, ανακοίνωσαν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF).
Σε ένα από τα σφοδρότερα κύματα αεροπορικών επιδρομών από τις αρχές Οκτωβρίου – όπως ανέφεραν στα ρεπορτάζ τους λιβανέζικα μέσα ενημέρωσης – ισραηλινά αεροσκάφη έπληξαν περισσότερα από 100 συστήματα πολλαπλής εκτόξευσης ρουκετών, τα οποία αποτελούνταν από περίπου 1.000 σωλήνες με βλήματα που θα χρησιμοποιούνταν σε επικείμενη επίθεση της Χεζμπολάχ.
«Οι IDF θα συνεχίσουν τις επιχειρήσεις τους με στόχο να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες και τις υποδομές της τρομοκρατικής οργάνωσης Χεζμπολάχ, προκειμένου να υπερασπιστούν το κράτος του Ισραήλ», υπογραμμίζεται στη ανακοίνωση των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων.
Νασράλα: «Κήρυξη πολέμου»
Ο ηγέτης της λιβανέζικης οργάνωσης, Χασάν Νασράλα δήλωσε πως οι εκρήξεις βομβητών και άλλων συσκευών επικοινωνίας της οργάνωσης τις τελευταίες δύο μέρες στον Λίβανο θα μπορούσαν να είναι μια κήρυξη πολέμου κατά της οργάνωσης. Στις πρώτες του δηλώσεις μετά τις πρωτοφανείς επιθέσεις χαρακτήρισε «σφαγές» τις επιθέσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, λέγοντας ότι η οργάνωση βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα άνευ προηγουμένου πλήγμα. Οι επιθέσεις αυτές αποτελούν μια δοκιμασία για εμάς, τόνισε.
Ωστόσο, τόνισε πως αυτό το μεγάλο πλήγμα των επιθέσεων σε συσκευές επικοινωνίας δεν θα οδηγήσει στην πτώση της Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ παραβίασε «κόκκινες γραμμές» με τις επιθέσεις αυτές, τόνισε ο Νασράλα.
Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του:
Απειλούν και οι Φρουροί της Επανάστασης
«Το Ισραήλ θα βρεθεί αντιμέτωπο με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης», δήλωσε σχετικά ο διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, Χοσεΐν Σαλαμί σε μήνυμα προς τον Νασράλα. Ο «άξονας αντίστασης» αναφέρεται σε ένοπλες οργανώσεις που ευθυγραμμίζονται με το Ιράν στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένων της Χεζμπολάχ, των Χούθι της Υεμένης και των Δυνάμεων Λαϊκής Κινητοποίησης του Ιράκ.
«Τέτοιες τρομοκρατικές ενέργειες είναι αναμφίβολα το αποτέλεσμα της απελπισίας του σιωνιστικού καθεστώτος (Ισραήλ) και διαδοχικών αποτυχιών. Αυτό σύντομα θα αντιμετωπιστεί με μια συντριπτική απάντηση από τον άξονα της αντίστασης και θα γίνουμε μάρτυρες της καταστροφής αυτού του αιμοδιψούς και εγκληματικού καθεστώτος», τόνισε ο Σαλαμί στο μήνυμά συμπαράστασης προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ.
Ισραηλινός υπουργός Άμυνας: Η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα
Από την πλευρά του, το Ισραήλ «θα συνεχίσει τη στρατιωτική του δράση κατά της Χεζμπολάχ, παρόλο που η νέα φάση μαχών περιλαμβάνει σημαντικούς κινδύνους» δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ.
«Στη νέα φάση του πολέμου υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες αλλά και σημαντικοί κίνδυνοι. Η Χεζμπολάχ νιώθει ότι είναι υπό διωγμό και η ακολουθία στρατιωτικών ενεργειών θα συνεχιστεί», ανακοίνωσε ο Γκάλαντ.
«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων των βόρειων κοινοτήτων του Ισραήλ στα σπίτια τους. Βαθμιαία, η Χεζμπολάχ θα πληρώνει όλο και μεγαλύτερο τίμημα», προειδοποίησε ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ.
Αυτοσυγκράτηση ζητούν ΗΠΑ – Γαλλία
Η αμερικανική διπλωματία κάλεσε χθες Πέμπτη τη λιβανική παράταξη Χεζμπολά να σταματήσει τις «τρομοκρατικές επιθέσεις» εναντίον του Ισραήλ, μετά τα δυο κύματα πολύνεκρων εκρήξεων τηλεπικοινωνιακών συσκευών του σιιτικού κινήματος, την ευθύνη για τις οποίες αυτό το τελευταίο επιρρίπτει στο Ισραήλ.
Ο ηγέτης της Χεζμπολά Χασάν Νασράλα «θα μπορούσε να τερματίσει τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Ισραήλ και σας εγγυώμαι πως, εάν το έκανε, θα επιμέναμε στο Ισραήλ πως είναι ανάγκη να διατηρηθεί η ηρεμία κι από τη δική του πλευρά», είπε σε διαπιστευμένους συντάκτες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ. «Αυτό που πρέπει να συγκρατηθεί είναι πως δεν σταματά τις τρομοκρατικές επιθέσεις», επέμεινε.
«Όσο η Χεζμπολά εξαπολύει τρομοκρατικές επιθέσεις στην άλλη πλευρά των συνόρων (του Λιβάνου με το Ισραήλ), φυσικά το Ισραήλ θα διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις για να αμυνθεί, όπως θα έκανε οποιαδήποτε άλλη χώρα», δήλωσε από την πλευρά του ο Μάθιου Μίλερ.
Οι ΗΠΑ έχουν εγγράψει από το 1997 τη Χεζμπολά στη μαύρη λίστα των «τρομοκρατικών» οργανώσεων, της επιβάλλουν οικονομικές και τραπεζικές κυρώσεις. Από το 2013, η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει επίσης τον ένοπλο βραχίονα του λιβανικού κινήματος «τρομοκρατική» οργάνωση. «Συνεχίζουμε να πιέζουμε όλα τα μέρη να αποφύγουν κλιμάκωση της σύρραξης (...) έναν πόλεμο που ξέρουμε ότι θα πλήξει τα συμφέροντα όλων των πλευρών», είπε ο κ. Μίλερ.
«Γαλλία και ΗΠΑ είναι ενωμένες στην έκκληση για αυτοσυγκράτηση όσον αφορά στη Μέση Ανατολή και ειδικότερα στον Λίβανο», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν. «Δεν θέλουμε να δούμε κλιμάκωση των ενεργειών από κανένα μέρος, ώστε να μη γίνει ακόμα πιο δύσκολη μία κατάπαυση του πυρός», είπε και υπογράμμισε ότι «αυτή παραμένει δυνατή και αναγκαία».
Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του την επόμενη εβδομάδα στο Ισραήλ εν μέσω της κλιμάκωσης στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, ανέφερε την Πέμπτη το Axios, επικαλούμενο δύο ανώνυμους Ισραηλινούς αξιωματούχους που έχουν ενημερωθεί για το θέμα.
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησε τηλεφωνική επικοινωνία με κορυφαίους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του Λιβάνου, καθώς και ξεχωριστή επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, καλώντας τον σε αυτοσυγκράτηση μετά το κύμα εκρήξεων βομβητών και ραδιοφωνικών συσκευών.
Ο Μακρόν ζήτησε από τους ηγέτες του Λιβάνου να διαβιβάσουν μηνύματα στις τοπικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένης της Χεζμπολάχ, για να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση, ανακοίνωσε το Ελιζέ, εν μέσω φόβων για έναν ευρύτερο πόλεμο.
Επιπλέον, ο Γάλλος πρόεδρος απευθύνθηκε άμεσα χθες βράδυ στους πολίτες του Λιβάνου, με βίντεο που μεταφορτώθηκε από τις υπηρεσίες του σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, για να τονίσει πως «υπάρχει διπλωματικός δρόμος» ακόμη και «ο πόλεμος δεν είναι αναπόφευκτος».
«Η κλιμάκωση δεν είναι προς το συμφέρον κανενός», σημείωσε ο αρχηγός του κράτους της Γαλλίας, καθώς η ένταση έχει ανέβει κατακόρυφα μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις χιλιάδων συσκευών επικοινωνίας του σιιτικού κινήματος Χεζμπολά, που η προσκείμενη στο Ιράν παράταξη αποδίδει στο Ισραήλ.
«Τίποτα, καμιά περιφερειακή περιπέτεια, κανένα ιδιωτικό συμφέρον, καμιά πίστη σε οποιαδήποτε υπόθεση δεν αξίζει να ξεσπάσει σύρραξη στον Λίβανο», επέμεινε ο πρόεδρος της Γαλλίας, διαβεβαιώνοντας πως η χώρα του θα παραμείνει στο «πλευρό» των πολιτών του κράτους της Μέσης Ανατολής.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου προέτρεψε τους Βρετανούς υπηκόους που βρίσκονται στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τη χώρα «όσο παραμένουν οι εμπορικές επιλογές».