Αρχές Λιβάνου: Παγιδευμένες πριν φτάσουν στον Λίβανο οι συσκευές - Πυροδοτήθηκαν μέσω SMS
Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν.
Από την προκαταρκτική έρευνα των υπηρεσιών ασφαλείας στη Βηρυτό προκύπτει ότι οι συσκευές επικοινωνίας που εξερράγησαν το προηγούμενο διήμερο σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, είχαν παγιδευτεί προτού φθάσουν στη χώρα, σύμφωνα με επιστολή της λιβανέζικης διπλωματικής αποστολής στα Ηνωμένα Έθνη η οποία περιήλθε εις γνώσην του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.
Οι λιβανέζικες αρχές αποφάνθηκαν επίσης ότι τα εκρηκτικά στους παγιδευμένους βομβητές και φορητούς ασυρμάτους που είχαν προμηθευτεί μέλη της Χεζμπολάχ πυροδοτήθηκαν μέσω της αποστολής ηλεκτρονικών μηνυμάτων σε αυτές τις συσκευές, αναφέρει η επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν από τις εκρήξεις βομβητών και γουόκι-τόκι που χρησιμοποιούσαν τα μέλη της Χεζμπολάχ.
Το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή για να συζητήσει το μπαράζ εκρήξεων σε συσκευές επικοινωνίας στον Λίβανο. Από τις εκρήξεις σκοτώθηκαν τουλάχιστον 37 άνθρωποι, ενώ περισσότεροι από 3.000 τραυματίστηκαν.
Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη ούτε έχει σχολιάσει τις επιθέσεις. Ωστόσο, αναλυτές εικάζουν ότι μπορεί να πρόκειται για έργο της ισραηλινής Μοσάντ, η οποία έχει μακρά ιστορία διενέργειας σύνθετων επιχειρήσεων στο εξωτερικό.
«Στόχος να σπείρουν τον τρόμο»
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής καταδίκασε τις επιθέσεις με στόχο συσκευές επικοινωνίας που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ, υπογραμμίζοντας ότι όποιος κρύβεται από πίσω είχε ως στόχο «να σπείρει τον τρόμο στον Λίβανο», όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Βηρυτό.
«Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε χωρίς να κάνει διακρίσεις είναι απαράδεκτη, λόγω των αναπόφευκτων και βαριών παράπλευρων απωλειών μεταξύ των αμάχων και των ευρύτερων συνεπειών για όλο τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένου του φόβου και του τρόμου, καθώς και της κατάρρευσης των νοσοκομείων», ανέφερε ο Ζοζέπ Μπορέλ.