Το Flash.gr στο Μάτι: Ωρολογιακή βόμβα και μετά την τραγωδία - Ακαθάριστα οικόπεδα, δρόμοι παγίδες
Ο μαρτυρικός οικισμός παραμένει μια βραδυφλεγής βόμβα. Ξερά κλαδιά στους δρόμους, κλειστές οι δίοδοι προς τη θάλασσα. Το οδοιπορικό του flash.gr και η απάντηση του δημάρχου Μαραθώνα.
Όταν το flash.gr ξεκίνησε την αυτοψία του στο μαρτυρικό Μάτι το πρωί του Σαββάτου 29 Ιουνίου, δεν είχαν ακόμα ξεσπάσει οι καταστροφικές φωτιές που θα ακολουθούσαν το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Κατσιμίδι και την Κυριακή στην Κερατέα και τη Σταμάτα.
Μία καταστροφή και μία τραγωδία που περιμένει τις κατάλληλες συνθήκες για να επαναληφθεί. Παρόλα αυτά ο χρόνος που πέρασε έχει κρύψει τα περισσότερα από τα σημάδια εκείνης της τραγωδίας.
Ο μαρτυρικός οικισμός ακόμα προσπαθεί να επουλώσει τις πληγές του. Λίγες μόνο ημέρες απομένουν μέχρι τις 23 Ιουλίου, ημέρα που θα συμπληρωθούν ακριβώς 6 χρόνια από την Φωτιά στο Μάτι και την εκατόμβη νεκρών που συγκλόνισε την Ελλάδα και τον κόσμο.
Το οδοιπορικό ξεκίνησε με την πεποίθηση, ότι η εικόνα που θα παρουσίαζε ο μαρτυρικός οικισμός θα ήταν η σωστή, αν σκεφτεί κάποιος πως μιλάμε για ένα τόπο που έχασαν τη ζωή τους με μαρτυρικό τρόπο περισσότεροι από 100 άνθρωποι ενώ δεκάδες άλλοι εγκαυματίες ζουν και αγωνίζονται να επουλώσουν τις σωματικές τους πληγές, ενώ οι εκατοντάδες συγγενείς των αδικοχαμένων πασχίζουν να επουλώσουν και τα τραύματα στις ψυχές τους.
Αψευδής μάρτυρας της τραγωδίας η πινακίδα μνήμης για τα θύματα της 23η Ιουλίου του 2018.
Δυστυχώς η πραγματικότητα παραμένει απογοητευτική.
Ακαθάριστα οικόπεδα και στοίβες με χόρτα σε γωνιές των δρόμων που περιμένουν την αποκομιδή τους, ήταν η πρώτη εικόνα που αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός.
Τα κομμένα χόρτα που στοιβάζονται στους δρόμους είναι μόνο η κορυφή των προβλημάτων. Τα δομικά προβλήματα της περιοχής -που εν πολλοίς προκάλεσαν την καταστροφή το 2018- σε μεγάλο βαθμό έχουν μείνει άλυτα. Στενοί δρόμοι που οδηγούν σε αδιέξοδο.
Παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν την γρήγορη έξοδο των πολιτών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης και μικροσκοπικούς διαδρόμους για πεζούς προς τη θάλασσα, καταλαβαίνει ο καθένας ότι το Μάτι παραμένει μία ωρολογιακή βόμβα.
Στην οδό Ειρήνης το μεσημέρι του Σαββάτου ξερά χόρτα, κλαδιά και σκουπίδια ήταν στιβαγμένα σε μαύρες σακούδες σκουπιδιών στην άκρη του δρόμου.
Η συγκέντρωση τόσο μεγάλου όγκου επικίνδυνης καύσιμη ύλης σε ένα απόμερο σημείο μια μέρα με πολύ δυνατούς ανέμους ισοδυναμεί με μια βόμβα ναπάλμ που θέλει μόνο ένα σπινθήρα για να ανάψει τη φωτιά.
Το κουφάρι ενός από τα σπίτια που κάηκαν στη φωτιά της 23ης Ιουλίου 2018 στέκει ακόμα μάρτυρας της τραγωδίας ατη διάρκεια της οποίας έχασαν τις ζωές τους 104 άτομα. Ο περιβάλλοντας χώρος είναι γεμάτος ξερά χορτάρια και ξερούς θάμνους, αποτελώντας μια δυνητική εστία κινδύνου.
Ο δρόμος προς την παραλία, που για τα θύματα της καταστροφικής φωτιάς το 2018 ήταν η μόνη σωτηρία, παραμένει δύσβατος.
Κάποιες προσβάσεις δεν έχουν ακόμα διανοιχτεί και παραμένουν αδιέξοδα, παγίδες θανάτου σε περίπτωσης νέας φωτιάς.
Έξι χρόνια μετά την τραγωδία μια από τις στενές προσβάσεις προς την παραλία θυμίζει αντιαρματικό κώλυμα. Τσιμεντένια εμπόδια φράσουν την δίοδο καθιστώντας το σημείο όχι έξοδο κινδύνου, αλλά παγίδα θανάτου.
Οι διαβάσεις, όσες δεν έχουν εμπόδια και κωλύματα στις εισόδους τους, παραμένουν στενές και οι τοίχοι και οι περιφράξεις των παρακείμενων κατοικιών -σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης- θα δημιουργήσουν και πάλι πρόβλημα αν απαιτηθεί εκκένωση.
Πολλές από τις -στενές- διόδους προς τη θάλασσα είναι χορταριασμένες σε τέτοιο βαθμό που ακόμα και ένα άτομο πρέπει να κάνει ελιγμούς για να βρει καθαρό οδόστρωμα.
Στη μέση του οδοστρώματος, σε ένα από τα στενά δρομάκια που είναι -το τονίζουμε- δίοδος διαφυγής- βρίσκεται ένας τεράστιος κομμένος κορμός δέντρου που δυσχεραίνει την ελεύθερη πρόσβαση προς την παραλία.
Τα ξερά χορτάρια, δε, είναι μια ωρολογιακή βόμβα σε περίπτωση έκτακτης κατάστασης, όπως μια φωτιά. Ας αναλογιστεί κάποιος πόσο προσβάσιμη και χρήσιμη μπορεί να είναι μια στενή δίοδος -η μόνη διαθέσιμη σε περίπτωση φωτιάς- και να καίγεται;
Ο κεντρικός δρόμος του οικισμού που τόσο πολύ έχει στοιχειώσει τη συλλογική μνήμη με τα κουφάρια των καμένων οχημάτων το 2018 λίγο έχει αλλάξει. Δρόμος με διπλή διαγράμμιση και αυτοκίνητα παρκαρισμένα στη μια του πλευρά, κάτι που το 2018 αποδείχθηκε καταστροφικό. Η κακή συνήθεια συνεχίζεται και σήμερα.
Σε άλλο σημείο του οικισμού στέκει ακόμα η πινακίδα για ένα το πάρκο αναψυχής που θα έπρεπε να δημιουργηθεί στο χώρο με χρήματα από τη δωρεά της Κύπρου.
Η εικόνα μέσα στον -υποτιθέμενο χώρο μνήμης προκαλεί σοκ και αποτροπιασμό. Το πάρκο θυμίζει περισσότερο εγκαταλελειμμένο οικόπεδο, σαν αυτά που οι δημοτικές αρχές καλούν τους πολίτες να τα καθαρίσουν με διορία μέχρι τις 15 Ιουλίου -επί ποινή προστίμου από την κυβέρνηση. Μέσα στο χώρο του πάρκου έχουν φυτευτεί μικρά δέντρα, ωστόσο τα ξερόχορτα, που δεν έχουν ακόμα κοπεί και απομακρυνθεί ανταγωνίζονται σε ύψος τα δέντρα. Ένα αναμένο τσιγάρο αρκεί για να κάνει το οικόπεδο αυτό παρανάλωμα του πυρός.
Τι είπε ο Δήμαρχος Μαραθώνα στο Flash.gr
Το flash.gr επικοινώνησε με τον κ. Στέργιο Τσίρκα, δήμαρχο του δήμου Μαραθώνα στα όρια του οποίου βρίσκεται το Μάτι. Ο κ. Τσίρκας αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την αποκομιδή των ξερών κλαδιών και της καύσιμης ύλης από τα οικόπεδα στην περιοχή του δήμου του.
«Όντως υπάρχει πρόβλημα, είπε ο Στέργιος Τσίρκας, ο νόμος για τα ακαθάριστα έχει θέσει τους πολίτες σε εργήγορση, τουλάχιστον τους πιο συνειδητοποιημένους. Πολλοί καθαρίζουν τα οικόπεδα, αλλά πετούν όπου βρουν τα ξερά φύλλα. Άλλοι πάλι απλά τα κόβουν και τα παρατάνε μέσα στα περιφραγμένα οικόπεδά τους».
Σύμφωνα με το δήμαρχο Μαραθώνα ο οικισμός στο Μάτι αριθμεί 800-900 οικόπεδα και ο δήμος προσπαθεί δυο φορές την εβδομάδα να κάνει την αποκομιδή αυτών των ογκωδών απορριμάτων, ωστόσο, όπως είπε τα πιεστικά χρονοδιαγράμματα που έχουν θέσει τα υπουργεία και τα λίγα ίδια μέσα που διαθέτει ως δήμος προκαλούν προβλήματα και δυσχέρειες.
«Από την Τετάρτη 3 Ιουλίου θα ξεκινήσει και μια εργολαβία για το μάζεμα των ξερών φύλλων και κλαδιών με την οποία ευελπιστούμε να ομαλοποιήσουμε την κατάσταση και να απομακρύνουμε το σύνολο αυτής της επικίνδυνης καύσιμης ύλης» ανέφερε ο κ. Τσίρκας σε επικοινωνία της ιστοσελίδας μαζί του.
Μάλιστα, επισήμανε ότι παρατηρούνται προβλήματα όχι μόνο στην αποκομιδή, αλλά και στην εναπόθεση των κλαδιών και των ξερών φύλλων και χλόης μιας και οι χώροι εναπόθεσης δεν επαρκούν και δεν μπορούν να απορροφήσουν τις τεράστιες ποσότητες όχι μόνο από το δήμο Μαραθώνα αλλά από όλους τους ΟΤΑ της Αττικής.
Ο δήμαρχος Μαραθώνα επισήμανε ακόμα κάποιες ασάφειες του νόμου για τον καθαρισμό των οικοπέδων που προκαλούν σύγχυση τόσο στους πολίτες, όσο και στις αρμόδιες υπηρεσίες των ΟΤΑ, για παράδειγμα το Μάτι δεν είναι ακόμα ενταγμένο στο σχέδιο πόλης, άρα τυπικά δεν χρειάζεται καθαρισμός των οικοπέδων εντός του.
Σχετικά με την αποκαρδιωτική εικόνα που καταγράφηκε στο πάρκο μνήμης της τραγωδίας ο κ. Στέργιος Τσίρκας τόνισε ότι ο χώρος ανήκει ακόμα στο υπουργείο περιβάλλοντος, το οποίο δεν έχει ακόμα παραδώσει το έργο.