Τιμές – χρυσάφι για καθαρισμό οικοπέδων, σε απόγνωση οι πολίτες - Η προθεσμία και τα πρόστιμα
Σχεδόν το μισό του προστίμου ζητήθηκε για τον καθαρισμό ενός οικοπέδου 300 τ.μ. στην Πετρούπολη.
«Εγκεφαλικά» παθαίνουν οι ιδιοκτήτες όσο πλησιάζει η καταληκτική προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων και αγροτικών εκτάσεων.
Τα συνεργεία καθαρισμού ή όσοι διαθέτουν χλοοκοπτικά μηχανήματα κάνουν «χρυσές δουλειές» χρεώνοντας τον ουρανό με τ’ άστρα εκμεταλλευόμενοι την πιεστική ανάγκη για γρήγορο καθαρισμό των οικοπέδων.
Η προθεσμία για τον καθαρισμό οικοπέδων λήγει στις 15 Ιουλίου και οι ιδιοκτήτες ακινήτων τρέχουν και δε φτάνουν, προκειμένου να καθαρίσουν τα οικόπεδά τους και να αποφύγουν τα τσουχτερά πρόστιμα ύψους 1.000 ευρώ.
Βέβαια, πολλά συνεργεία καθαρισμού έχουν βρει μια εύκολη πηγή κέρδους, σχεδόν εκβιάζοντας τους ιδιοκτήτες με τις πολύ υψηλές τιμές που χρεώνουν.
Ενδεικτικό είναι το περιστατικό με ένα ιδιοκτήτη οικοπέδου στην Αθήνα. Ο ιδιοκτήτης αυτός, τα στοιχεία του οποίου είναι στη διάθεση του το flash.gr, έχει ένα οικόπεδο 300 τ.μ. στην Πετρούπολη. Για τον καθαρισμό του ζήτησε προσφορά από ένα συνεργείο καθαρισμού και η προσφορά ήταν στα 400 ευρώ, δηλαδή 1,333 ευρώ/τετραγωνικό μέτρο!
Και στην επαρχία όμως τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι περισσότεροι αγρότες έχουν εργαλεία για τον καθαρισμό οικοπέδων και καλλιεργήσιμων εκτάσεων ωστόσο, όσοι ιδιοκτήτες οικοπέδων δεν διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, και είναι υποχρεωμένοι να καθαρίσουν τις ιδιοκτησίες τους αναζήτησαν φέτος τη βοήθεια συνεργείων με χλοοκοπτικά άκουσαν απίστευτα υψηλές τιμές.
Συνεργείο που το 2023, πριν νομοθετηθεί η υποχρέωση για τον καθαρισμό οικοπέδων, χρέωνε 40 ευρώ για τον καθαρισμό μιας καλλιέργειας με ελιές με χλοοκοπτικό περίπου 600 τ.μ. Φέτος, το ίδιο συνεργείο για την ίδια έκταση ζήτησε 120 ευρώ! Μάλιστα, αιτιολόγησε στους νόμους της αγοράς την τριπλάσια τιμή!
Πρόβλημα και στην απομάκρυνση των ξερών χόρτων
Η κοπή των ξερών χορταριών είναι μόνο ο ένας πονοκέφαλος. Ο άλλος είναι η απομάκρυνση της επικίνδυνης καύσιμης ύλης. Οι ιδιοκτήτες εφόσον καθαρίσουν τα οικόπεδά τους πρέπει να βγάλουν έξω από τις εκτάσεις τους τα ξερά χόρτα. Από εκεί λοιπόν αναλαμβάνουν οι δήμοι. Ωστόσο, οι ΟΤΑ δεν έχουν τα μέσα και τους οικονομικούς πόρους, τουλάχιστον για φέτος ώστε να ανταπεξέλθουν και στο χρονοδιάγραμμα, όσο και στον όγκο δουλειάς.
Πρόσφατα, ο δήμαρχος Μαραθώνα Στέργιος Τσίρκας μίλησε στο flash.gr και αναγνώρισε τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί με την αποκομιδή των ξερών κλαδιών και της καύσιμης ύλης από τα οικόπεδα στην περιοχή του δήμου του.
Μάλιστα, επισήμανε ότι παρατηρούνται προβλήματα όχι μόνο στην αποκομιδή, αλλά και στην εναπόθεση των κλαδιών και των ξερών φύλλων και χλόης μιας και οι χώροι εναπόθεσης δεν επαρκούν και δεν μπορούν να απορροφήσουν τις τεράστιες ποσότητες όχι μόνο από το δήμο Μαραθώνα αλλά από όλους τους ΟΤΑ της Αττικής.
Που γίνεται η δήλωση
Μπαίνουμε αρχικά στο akatharista.apps.gov.gr.
Οι ιδιοκτήτες οικοπέδων είναι υποχρεωμένοι να Υποβάλουν Δήλωσης Καθαρισμού Οικοπέδου στην παραπάνω ηλεκτρονική διεύθυνση.
Τα βήματα είναι τα εξής:
- Επιλέγουμε την ενότητα ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ πατάμε Υπηρεσίες για πολίτες
- Στη συνέχεια σύνδεση μέσω κωδικών taxisnet
- Επιλέγουμε δήλωση καθαρισμού οικοπέδων πατάμε ΣΥΝΕΧΕΙΑ
- Μας βάζει στη σελίδα Στοιχείων οικοπέδου.
- Εάν το οικόπεδο διαθέτει ΚΑΕΚ που βρίσκεται σε ανάρτηση, τότε εισάγουμε τον ΚΑΕΚ και πατάμε “ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ”.
- Για την εύρεση του ΚΑΕΚ μπορούμε να συνδεθούμε στην ψηφιακή υπηρεσία του Ελληνικού Κτηματολογίου. Αν ο ΚΑΕΚ είναι έγκυρος, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία του οικοπέδου. Διαφορετικά, εάν το οικόπεδο βρίσκεται σε περιοχή που το κτηματολόγια δεν βρίσκεται σε λειτουργία, τότε επιλέγουμε “ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ” (πρότυπο ΕΓΣΑ ’87), σύμφωνα με τις οδηγίες που υπάρχουν στην πλατφόρμα. Θα εμφανιστεί το μήνυμα ” Οι συντεταγμένες που εισάγετε ανήκουν σε οικόπεδο που δεν έχει ακόμα καταχωρηθεί στο Ελληνικό Κτηματολόγιο”.
- Στη συνέχεια στα “ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΔΗΛΟΥΝΤΟΣ”, συμπληρώνονται αυτόματα τα στοιχεία μας. Σε περίπτωση που κάποια λείπουν μπορούμε να τα εισάγουμε.
- Στο επόμενο βήμα δηλώνουμε τις ενέργειες πυρασφάλειας που έχουμε εκτελέσει. Θα πρέπει να συμπληρώσουμε όλες τις ενέργειες πυρασφάλειας επιλέγοντας ΝΑΙ ή ΟΧΙ / ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ. Επίσης πρέπει να συναινέσουμε στο κείμενο της Υπεύθυνης Δήλωσης (Δηλώνω υπεύθυνα ότι προέβην…..).
- Τέλος επιλέγουμε “ΥΠΟΒΟΛΗ”. Θα εμφανιστεί οθόνη επιτυχούς υποβολής με τον κωδικό της δήλωσης. Ταυτόχρονα αφού λάβει ηλεκτρονική σφραγίδα από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποστέλλεται στη θυρίδα του πολίτη.
Κάθε έτος επιτρέπεται η υποβολή μίας μόνο δήλωσης ανά οικόπεδο.