Το έπος της ΑΕΚ το 1968 και το ρεκόρ Γκίνες που την «ακολουθούν» μέχρι σήμερα
Στις 4 Απριλίου του 1968, η ΑΕΚ «έγραψε» ιστορία στο ελληνικό, αλλά και στο ευρωπαϊκό στερέωμα, καθώς νίκησε στον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων την Σλάβια Πράγας με 89-82. Ένα τρόπαιο, το οποίο είναι συνυφασμένο με την ομάδα, αλλά και τον προσφυγικό πολιτισμό. Ας δούμε μαζί, πώς έφτασε η «ένωση» σ' αυτόν τον θρίαμβο.
Η ξαφνική «απώλεια» του Γιώργου Μόσχου
Μετά από έναν «οδυνηρό» αποκλεισμό απέναντι στην Σλάβια Πράγας, τον Μάρτιο του '66, ο Μόσχος έπειτα από τσακωμό με τους συμπαίκτες του, τους ανακοίνωσε πως αγωνίζεται αρκετό καιρό με καρκίνο στους λεμφαδένες και συνάμα αποφάσισε να σταματήσει το μπάσκετ. Στις 28 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους, απεβίωσε παρά την γενναία μάχη.
Με Λαρεντζάκη να μην... φοβάσαι, αετέ!
Την σεζόν 1967/68 και μετά από την απώλεια του τίτλου στις... λεπτομέρειες, η ΑΕΚ αγωνίστηκε στο Κύπελλο Κυπελλούχων. Η «ένωση», πέρασε άνευ αγώνα από τον πρώτο γύρο και στην δεύτερη φάση του θεσμού αντιμετώπισε την Κας Βιτόρια. Παρά την ήττα στην χώρα των Βάσκων, ο «μύθος» της ομάδας, Γιώργος Αμερικάνος πετυχαίνοντας 41 πόντους (!), βοήθησε τον «δικέφαλο» να νικήσει τους Ισπανούς με 85-65 και να είναι εκείνοι που πήραν την πρόκριση.
Στα προημιτελικά του θεσμού, η ΑΕΚ αντιμετώπισε την βέλγικη Ροαγιάλ Κατρ. Παρά την ευρεία νίκη με 76-54, οι παίκτες της «ένωσης» θα ζούσαν έναν εφιάλτη, καθώς στην ρεβάνς αναγκάστηκαν να κάνουν προπόνηση σε ανοιχτό γήπεδο στο κέντρο της πόλης. Παρόλο που τα προγνωστικά, λόγω της προετοιμασία των καλαθοσφαιριστών δεν ήταν υπέρ της ελληνικής ομάδας, στην τελευταία φάση, ο Αίας Λαρεντζάκης, έπαιξε την καλύτερη άμυνα στον αγώνα και εμπόδισε στον Κένεθ Ουάσιγκτον να καρφώσει, με αποτέλεσμα να δώσει την πρόκριση στην «βασίλισσα», παρά την ήττα με 74-54.
Η πρόκριση επί της Ίνις Βαρέζε που... σήμανε συναγερμό σε όλη την Ευρώπη
Στην φάση των ημιτελικών, η ΑΕΚ αντιμετώπισε τον ιταλικό σύλλογο για μία θέση στον τελικό, όπου εκεί περίμενε η Σλάβια Πράγας. Ο «δικέφαλος» εκτός από την Ίνις Βαρέζε, έπρεπε να νικήσει και την προκλητική διαιτησία, κάτι που έκανε στο Καλλιμάρμαρο μπροστά σε 50.000 ανθρώπους. Το καλάθι που έκρινε την σειρά, το έβαλε ο Γιώργος Τρόντζος, ο οποίος το πέτυχε με ένα πόδι, καθώς είχε υποστεί ένα βαρύ διάστρεμμα κατά της διάρκειας της αναμέτρησης.
Ο μεγάλος τελικός, το ρεκόρ Γκίνες και η συμφωνία με τους Τσέχους
Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA, η έδρα του τελικού την μάθαιναν οι ομάδες μετά από κλήρωση. Ωστόσο, οι διοικούντες της «ένωσης» αποφάσισαν να δώσουν τα χρήματα από τα εισιτήρια του αγώνα στην Σλάβια Πράγας, αν ο τελικός γινόταν στην Αθήνα και το Καλλιμάρμαρο. Οι Τσέχοι συμφώνησαν και το... πάρτι ξεκίνησε.
Οι Έλληνες εκείνη την περίοδο, «διψούσαν» για μία διάκριση, καθώς λόγω της χούντας των συνταγματαρχών δεν υπήρχε ιδιαίτερη χαρά στην κοινωνία. Έτσι, 80.000 κόσμος είχε συγκεντρωθεί στο Καλλιμάρμαρο δύο ώρες πριν τον μεγάλο τελικό, για να θαυμάσουν την ομάδα της ΑΕΚ.
Παίζοντας με ψυχή και με καρδιά, η «ένωση» κατέκτησε με 89-82 τον τίτλο, ο οποίος έκανε την ΑΕΚ την πρώτη ελληνική ομάδα με ευρωπαϊκό κύπελλο. Οι Γιώργος Αμερικανός, Χρήστος Ζούπας, Γιώργος Τρόντζος, Αίας Λαρεντζάκης, Αντώνης Χρηστέας, Στέλιος Βασιλειάδης, Λάκης Τσάβας και ο προπονητής του κλαμπ Νίκος Μήλας, έγραψαν με «χρυσά» γράμματα ιστορία στον σύλλογο. Η αναμέτρηση αυτή, «μπήκε» στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την μεγαλύτερη θέαση για αγώνα μπάσκετ.
Το 2018, η ΚΑΕ ΑΕΚ, για τα 50 χρόνια του έπος του 1968, δημοσίευσε μία ταινία, με το πώς ξεκίνησε αυτό ο «άθλος» να γίνεται πραγματικότητα.
Όλος ο οργανισμός της ΑΕΚ, δεν θα ξεχάσει ποτέ αυτή την ευρωπαϊκή πορεία, η οποία τελείωσε με το τρόπαιο του Κυπέλλου Κυπελλούχων, αλλά και με ένα ρεκόρ Γκίνες, όπου «ακολουθεί» ακόμα και σήμερα τον σύλλογο.
Δημήτρης Δράκος