Ξεκινούν οι έρευνες για τη συντριβή του ελικοπτέρου - «Θεία δίκη» λέει το Ισραήλ
«Ήθελε να κρεμάσει Εβραίους» έγραψε ο ραβίνος Μέιρ Αμπουνμπούλ - Νέο βίντεο με τα συντρίμμια του ελικοπτέρου που κατέπεσε σε δύσβατη περιοχή
Ο αρχηγός του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων του Ιράν, Μοχαμάντ Μπαγερί, διέταξε σήμερα (20/5)τη διεξαγωγή έρευνας για τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν ο πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί και η συνοδεία του, μετέδωσε το πρακτορείο Isna.
Ο Μπαγερί διέταξε «μια επιτροπή υψηλόβαθμων αξιωματικών» να ξεκινήσει έρευνα για τα αίτια της συντριβής του προεδρικού αεροσκάφους, από την οποία σκοτώθηκαν εννέα άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ήταν ο πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν.
Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου, το οποίο χάθηκε χθες Κυριακή, εντοπίστηκαν σήμερα τα ξημερώματα στην πλαγιά ενός βουνού όπου κατέπεσε, για άγνωστο ακόμη λόγο. Το ελικόπτερο πετούσε κάτω από δύσκολες καιρικές συνθήκες
«Τιμωρήθηκε από τον Θεό»
Την ίδια ώρα θέλημα Θεού ήταν για πολλούς ραβίνους του Ισραήλ, η συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε ο πρόεδρος του Ιράν Εμπραχίμ Ραϊσί που οδήγησε στον θάνατό του.
Σημειώνεται ότι η νεκρώσιμος ακολουθία για τον πρόεδρο του Ιραν και τους υπόλοιπους αξιωματούχους που τον συνόδευαν στο ταξίδι του θα γίνει την Τρίτη (21/5) το πρωί στις 9.30 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας) στην Ταμπρίζ.
Στη συνέχεια οι σοροί θα μεταφερθούν στην Τεχεράνη, όπου θα συνεχιστούν οι τελετές, ανέφερε το ιρανικό πρακτορείο Irna, επικαλούμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αχμάντ Βαχιντί.
Την ώρα που πλήθος κόσμου θρηνεί τον θάνατο του Ιρανού προέδρου σε δρόμους της Τεχεράνης και σε άλλες μεγάλες πόλεις, ισραηλινοί ραβίνοι κάνουν λόγοι για «θεία δίκη».
Σύμφωνα με την Jerusalem Post, o ραβίνος Meir Abutbul χαρακτήρισε τον Ραϊσί ως «δήμιο από την Τεχεράνη» και σχολίασε σε ανάρτησή του στο Facebook την έχθρα που είχε για το Ισραήλ και τον εβραϊκό λαό.
«Αυτό το σκυλί ήθελε να κρεμάσει Εβραίους, οπότε ο Θεός τον σκόρπισε στους ανέμους κατά την συντριβή του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαινε, αυτόν και όλο πλήρωμά του που μισούσε το Ισραήλ», έγραψε ο Abutbul, υπονοώντας ότι η συντριβή ήταν μια μορφή θείας τιμωρίας.
Ομοίως ο ραβίνος Nir Ben Artzi ανέφερε πως ο θάνατος του Ραϊσί προκλήθηκε από θεϊκή δυσαρέσκεια.
«Ελεήστε τους εαυτούς σας, ο Θεός είπε αρκετά… Τον εξοργίσατε», υποδεικνύοντας ότι το δυστύχημα ήταν αποτέλεσμα πνευματικής ανταπόδοσης για τις ενέργειες του εκλιπόντα προέδρου Ραϊσί.
«Δεν έχουμε ανάμιξη» δηλώνει το Ισραήλ
Το Ισραήλ δεν είχε ανάμειξη στον θάνατο του Ιρανού προέδρου Εμπραχίμ Ραϊσί σε συντριβή ελικοπτέρου στην οποία σκοτώθηκε ακόμα ο ΥΠΕΞ του Ιράν Χοσεϊν Αμιραμπντολαχιάν και μέλη της συνοδείας τους, δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος στο Reuters.
«Δεν ήμασταν εμείς», δήλωσε ο αξιωματούχος, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια επίσημη δήλωση από την κυβέρνηση του Ισραήλ για τον θάνατο του Ραϊσί και τις επερχόμενες εξελίξεις στο Ιράν.
Η Τεχεράνη δεν έχει ανακοινώσει επίσημα τα αίτια της συντριβής του ελικοπτέρου, αλλά τα ΜΜΕ της χώρας αναφέρονται στις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και στην κατάσταση του αεροσκάφους που χρονολογείται από το 1971.
Ακόμα ιρανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι λόγω των κυρώσεων των ΗΠΑ, το Ιράν δεν είχε τη δυνατότητα να ανανεώνει τον στόλο του ούτε να έχει εύκολη πρόσβαση σε ανταλλακτικά.
Ο αντίκτυπος του θανάτου Ραϊσί σε Ιράν και Μέση Ανατολή
Ένα από τα μεγάλα ερωτήματα που εγείρει ο θάνατος του Ραϊσί είναι ότι πρόκειται να επηρεαστεί η διαδοχή του Χαμενεΐ στον βαθμό του Ανώτατο Ηγέτη. Αυτό είναι ένα θέμα που απασχολεί ακαδημαϊκούς, αξιωματούχους και αναλυτές καθώς ο Χαμενεΐ έχει γεράσει.
Ο θάνατος του Ραϊσί θα μπορούσε επίσης να έχει συνέπειες για τη σχέση του Ιράν με την υπόλοιπη περιοχή. Το Ιράν υποστηρίζει μια σειρά από ομάδες οι οποίες πολεμούν το Ισραήλ. Το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης θα προσπαθήσει να διασφαλίσει ότι οι εχθροί του Ιράν δεν θα εκμεταλλευτούν μια στιγμή αναταραχής.
Από τότε που ανέλαβε τα ηνία της προεδρίας της χώρας, ο Ραϊσί αποσκοπούσε στην αναθέρμαση των σχέσεων με τις αραβικές χώρες του Κόλπου, συμπεριλαμβανομένων της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, και ενώ είναι πιθανό αυτή η πολιτική να συνεχιστεί, κάθε νέος ηγέτης μπορεί να έχει διαφορετικές προτεραιότητες
Ποιος θα είναι ο επόμενος Ανώτατος Ηγέτης;
Στην περίπλοκη και πολύ αδιαφανή πολιτική δομή του Ιράν, η αντικατάσταση του Χαμενεΐ δεν αποτελεί ένα θέμα που να συζητιέται ανοιχτά και σε δημόσιο διάλογο. Όμως, αναλυτές, αξιωματούχοι και ακαδημαϊκοί που πρόσκεινται στο πολιτικό κατεστημένο ανέφεραν ότι ο Ραΐσι ήταν ο επικρατέστερος για να διαδεχθεί τον Ανώτατο άρχοντα με τον γιο του Χαμενεΐ, Μοτζτάμπα, να έρχεται δεύτερος.
Σημειώνεται ότι ο θάνατος του Ραϊσί σημαίνει ότι ο δρόμος προς την Ανώτατη Κρατική θέση έχει ανοίξει διάπλατα για τον Μοτζτάμπα. Ωστόσο πρόκειται για μια πολύ ριψοκίνδυνη απόφαση καθώς στο Ιράν δεν είναι αποδεκτή η οικογενειοκρατία., αντίκτυπο της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 όπου οι τότε ηγέτες αντιτάχθηκαν σθεναρά σε κάθε είδους σύστημα που έμοιαζε με τη μοναρχία που ανέτρεψαν.
Μάλιστα, η δημοτικότητα του Μοτζτάμπα δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ καθώς δεν έχει εκλεγεί ποτέ σε κάποιο δημόσιο αξίωμα και ένας από τους απαράβατρους κανόνες ώστε να γίνει κάποιος Ανώτατος Ηγέτης είναι ότι θα πρέπει στο ενεργητικό του να έχει ότι έχει εμφανή την υποστήριξη του ιρανικού λαού προκειμένου να έχει κάποιου είδους νομιμότητα η υποψηφιότητά του.