Τι θα αντιμετωπίσει το Πολεμικό Ναυτικό στην Ερυθρά Θάλασσα
Πυρετώδεις είναι οι προετοιμασίες στο Πολεμικό Ναυτικό μετά την απόφαση της Ελλάδας να συμμετάσχει ενεργά στην πολυεθνική επιχείρηση Prosperity Guardian για την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.
Το Πολεμικό Ναυτικό προετοιμάζεται για την αποστολή με την επιλογή του κατάλληλου πλοίου, με μία από τις τέσσερις ελληνικές φρεγάτες ΜΕΚΟ να θεωρείται η καταλληλότερη.
Ανοικτό παραμένει το πότε θα αποπλεύσει καθώς αυτό είναι σε συνάρτηση με το είδος της αποστολής που θα αναλάβει. Όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας , «η φρεγάτα η οποία θα συμμετάσχει στην επιχείρηση διαθέτει τα αναγκαία μέσα αυτοπροστασίας».
Τι θα αντιμετωπίσει η Ελληνική φρεγάτα
Μέχρι σήμερα, οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 100 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και βαλλιστικούς πυραύλους, με στόχο 10 εμπορικά πλοία που εκπροσωπούν περισσότερα από 35 διαφορετικά έθνη, σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν κατά την τηλεδιάσκεψη που συγκάλεσε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Ώστιν, στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας υφυπουργός Άμυνας, Ιωάννης Κεφαλογιάννης.
Στόχος της «Prosperity Guardian» είναι η αντιμετώπιση των προκλήσεων ασφαλείας στη νότια Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, ώστε να διασφαλιστεί η ελευθερία της ναυσιπλοΐας για όλες τις χώρες και να ενισχυθεί η περιφερειακή ασφάλεια. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά η διεθνής ναυτική δύναμη δεν θα συνοδεύει τα εμπορικά πλοία τα οποία διέρχονται.
Αντίθετα, θα στήσει μία ομπρέλα προστασίας με στόχο τον έγκαιρο εντοπισμό των απειλών και στη συνέχεια την αναχαίτιση των επιθέσεων που πραγματοποιούν οι Χούθι με βαλλιστικούς πυραύλους ή drones. Kλειδί στην επιτυχία θεωρείται η ευρεία επιτήρηση της περιοχής.
Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με δορυφορικές πληροφορίες και μη επανδρωμένα αεροσκάφη μεγάλης εμβέλειας, με τα περισσότερα από τα κράτη που θα συμμετέχουν να διαθέτουν τέτοιου τύπου εναέρια μέσα. Παράλληλα, καταλυτικό ρόλο θα παίξει ο συντονισμός μεταξύ των νέων κρατών που θα λάβουν μέρος στην επιχείρηση.
Όλα τα δεδομένα θα πρέπει να διοχετεύονται άμεσα στο κέντρο διοίκησης της δύναμης κρούσης, το οποίο πιθανότατα θα βρίσκεται στο αρχηγείο του 5ου Στόλου των ΗΠΑ στη Μανάμα του Μπαχρέιν. Η διεθνής ναυτική δύναμη Η επιχείρηση «Prosperity Guardian» συγκεντρώνει πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων το Ηνωμένο Βασίλειο, το Μπαχρέιν, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ολλάνδία, η Νορβηγία, οι Σεϋχέλλες και η Ισπανία.
Η προσπάθεια εμπίπτει στην αρμοδιότητα των Συνδυασμένων Ναυτικών Δυνάμεων - μιας πολυεθνικής ναυτικής σύμπραξης με έδρα το Μπαχρέιν - και της Task Force 153. Η Task Force 153 είναι πρωτοβουλία του Πολεμικού Ναυτικού των Ηνωμένων Πολιτειών και συστάθηκε το 2022 για να αντιμετωπίσει την εμπορία ανθρώπων και το λαθρεμπόριο τόσο νόμιμων υλικών, όπως ο άνθρακας, όσο και παράνομων όπλων και ναρκωτικών στην Ερυθρά Θάλασσα, στα στενά Μπαμπ ελ Μαντέμπ και στον Κόλπο του Άντεν.