Τί είναι τα κρυπτονομίσματα - Αυτοί είναι οι παράγοντες που έχουν εκτοξεύσει την αξία τους
Τί πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν επενδύσει στα κρυπτονομίσματα. Πρόκειται για ασφαλή επένδυση, ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τους επενδυτές;
«Τα κρυπτονομίσματα είναι ψηφιακές αξίες που υπάρχουν μόνο στον ψηφιακό κόσμο δεν μπορούν να αναπαραχθούν στον φυσικό κόσμο» τόνισε στην ΕΡΤ η αντιπρόεδρος Β' της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Νατάσα Στάμου και πρόσθεσε: «Αντιδιαστέλλονται με τα νομίσματα «fiat» γιατί δεν εκδίδονται από κεντρικές τράπεζες και με τα χρηματοπιστωτικά που υπάρχουν στην Κεφαλαιαγορά τις μετοχές, τα ομόλογα και τα παράγωγα».
Είναι βασικό να πούμε: «Δεν είναι νόμισμα γιατί δεν εμπίπτει στον ορισμό του νομίσματος είναι να το εκδώσει μια κεντρική τράπεζα. Τα κρυπτονομίσματα ανήκουν σε μια γενικότερη κατηγορία που λέγεται κρυπτοστοιχεία. Μέσω της τεχνολογίας κατανεμημένου καθολικού dlt, η παραγωγή, η φύλαξη και η μεταβίβασή και όλη η λειτουργία τους γίνεται μέσα από κατανεμημένα δίκτυα που το ένα επαληθεύει το άλλο».
Και συνέχισε:
«Μετά τις αμερικανικές εκλογές παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των κρυπτονομισμάτων, κυρίως όμως του bitcoin, καθώς ο Τραμπ έκανε μια μεγάλη στροφή καθώς δήλωσε ότι θέλει να κάνει την Αμερική την πρωτεύουσα των cryptos. Προχώρησε όμως σε κάποιες ενέργειες: πρώτον η αντικατάσταση του προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (SEC) από τον γνωστό δικηγόρο, υπέρμαχο των κρυπτονομισμάτων Πολ Άτκινς. Η δεύτερη κίνησή του, επίσης καθοριστική είναι ότι ανακοίνωσε τον νέο τσάρο των cryptos, τον Ντέιβιντ Σαξ, συνεργάτη του Έλον Μασκ, ενώ ταυτόχρονα ανακοινώθηκε από τη Fidelity, τη BlackRock κι άλλους θεσμικούς επενδυτές ότι κατέχουν μεγάλο αριθμό Bitcoin. Κι έρχεται και ο κεντρικός τραπεζίτης ο Τζερόμ Πάουελ ο οποίος -εκεί που θα περίμενε κανείς να υπερασπιστεί τη νομισματική πολιτική κι ένα πραγματικό νόμισμα-είπε ότι το bitcoin είναι ένας ψηφιακός χρυσός με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κύρος του».
Οι δημοσιογράφοι έθεσαν το προβληματισμό για το τί πρέπει να κάνουν όσοι κατέχουν κρυπτονομίσματα. Και η κα Στάμου τόνισε: Ήδη, στο ΥΠΟΙΚ έχει συσταθεί επιτροπή στην οποία μετέχει η Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς προκειμένου να συντάξει μια πρόταση για τη φορολόγηση των κρυπτοστοιχείων ώστε να υπάρχει συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο. Σήμερα υπάρχει πρόβλεψη μόνο στο πλαίσιο του ξεπλύματος χρήματος και αυτό μέχρι τέλος του έτους. Από 1/1/2025 θα εφαρμοστεί ο ευρωπαϊκός κανονισμός για τις αγορές κρυπτοστοιχείων (MiCA). Άρα, θα υπάρχει συγκεκριμένο πλαίσιο για το πώς εκδίδονται και τι υποχρεώσεις αδειοδότησης έχουν οι πάροχοι κρυπτονομισμάτων».
Στην ερώτηση για το αν είναι ασφαλής η επένδυση, η κα Στάμου είπε ότι «είναι προϊόντα που έχουν πολλή μεγάλη μεταβλητότητα, δεν έχουν ρευστότητα απαραίτητα, υπάρχει τεχνολογικός κίνδυνος ενώ υπάρχει ο κίνδυνος της έλλειψης θεσμικού πλαισίου καθώς η διαπραγμάτευση δεν γίνεται με τους κανόνες προσφοράς και ζήτησης που ισχύουν στις Κεφαλαιαγορές. Η ασφάλεια έχει να κάνει με το ρίσκο. Και θα αναλάβει το ρίσκο που κατανοεί και που αποδέχεται να πάρει».