Σχεδόν 10% των Ευρωπαίων κατέχουν κρυπτονομίσματα - Ψηλά στην κατάταξη η Ελλάδα
Ποιες χώρες πρωτοστατούν στη χρήση των ψηφιακών νομισμάτων. Ποιοι το χρησιμοποιούν για επενδύσεις και ποιοι για πληρωμές.
Πολύ δημοφιλή αποδεικνύονται στην Ευρώπη τα κρυπτονομίσματα. Αυξάνονται σταθερά οι Ευρωπαίοι που επιλέγουν να στραφούν στην αγορά τους για λόγους πρωτίστως επενδυτικούς, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα.
Ο αριθμός των Ευρωπαίων πολιτών που κατέχουν κρυπτονομίσματα όπως το Bitcoin ή το Ether έχει υπερδιπλασιαστεί μεταξύ 2022 και 2024, από 4% σε 9%, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ΕΚΤ στην μελέτη της για τις συνήθειες των πληρωμών στην ευρωζώνη.
Το ενδιαφέρον αυξάνεται διαρκώς παρά τη μεταβλητότητα, την αστάθεια και την κακή φήμη που συνδέεται ιδιαίτερα με την χρήση τους σε εγκληματικές δραστηριότητες. Η ίδια η ΕΚΤ είναι εξαιρετικά επικριτική έναντι του συγκεκριμένου περιουσιακού στοιχείου, χαρακτηρίζοντάς το υψηλού ρίσκου.
Ευρώπη: Ποιες χώρες είναι «πρώτες» στα κρυπτονομίσματα
Μεταξύ των 20 χωρών της ζώνης του ευρώ, 13 παρουσιάζουν ποσοστά κατοχής κρυπτονομισμάτων μεγαλύτερα του 10%, με τη Σλοβενία (15%) και την Ελλάδα (14%) να ξεχωρίζουν.
Από την άλλη, οι κάτοχοι κρυπτονομισμάτων δεν ξεπερνούν το 6%, στην Γερμανία όπου η χρήση των μετρητών, αν και σε πτώση, παραμένει ο δημοφιλέστερος τρόπος συναλλαγών με μεγάλη απόσταση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Οι νέοι Ευρωπαίοι και ιδιαίτερα οι ηλικίες μεταξύ 25 και 39 ετών, είναι οι περισσότερο επιρρεπείς να κατέχουν κρυπτονομίσματα, ακολουθούμενοι σε μικροί απόσταση από τους 18-24 ετών.
Οι πλατφόρμες διαπραγμάτευσης που διαχειρίζονται γίγαντες του τεχνολογικού τομέα όπως οι Binance και Coinbase αλλά και παραδοσιακά χρηματιστήρια που προτιμώνται από το σύνολο της αγοράς γοητεύουν τους επενδυτές που ελκύονται από εφαρμογές στο κινητό οι οποίες διευκολύνουν την αγορά, την πώληση και την διαχείριση των κρυπτονομισμάτων, υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Στην Ολλανδία και στη Γερμανία, περισσότεροι από το 80% των κατόχων δηλώνουν πως χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα αποκλειστικά για οικονομικές τοποθετήσεις. Οι τιμές τους που κατά την τρέχουσα περίοδο έχουν αγγίξει επίπεδα ρεκόρ θεωρούνται πλέον αποθέματα αξίας παρόμοιας με εκείνης του χρυσού.
«Απογειώνεται» στις ΗΠΑ μετά την εκλογή Τραμπ
H κούρσα του bitcoin μετά την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο έφθασε στο ιστορικό ρεκόρ των 100.000 δολαρίων ενώ μετά και την τοποθέτηση του Πολ ΄Ατκινς, δηλωμένου υποστηρικτή των ψηφιακών νομισμάτων, στην προεδρία του ESC, του αμερικανικού εποπτικού βραχίονα της αγοράς, η συνέχειά τους προδιαγράφεται λαμπρή.
Στην Γαλλία, το 25% δηλώνει πως τα χρησιμοποιεί αποκλειστικά ως μέσο πληρωμών, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Η διετής μελέτη της ΕΚΤ καταλήγει, επίσης, πως οι συναλλαγές με μετρητά -παρότι σε πτώση κατά 7 μονάδες από την μέτρηση του 2022-προτιμάται από το 52% των Ευρωπαίων. Με όρους αξίας πληρωμών, οι κάρτες παραμένουν κυρίαρχο μέσο πληρωμών με 45% των προτιμήσεων, ακολουθούν τα μετρητά με 39% και οι εφαρμογές στο κινητό με 7%. Η αύξηση στις ψηφιακές πληρωμές υποστηρίζεται από την αύξηση των online πληρωμών που αντιστοιχούν στο 21% των ημερήσιων πληρωμών στην Ευρώπη ακολουθώντας την τάση που ξεκίνησε και εκτοξεύθηκε κατά την πανδημία.
Ας σημειωθεί, αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα, πως το Bitcoin δεν είναι το μόνο ψηφιακό νόμισμα με αξιοσημείωτη πορεία μετά την επάνοδο του Τραμπ στην εξουσία. Τα εναλλακτικά νομίσματα altcoins είδαν την αξία τους να εξακοντίζεται με τρόπο ακόμη πιο εντυπωσιακό. Σύμφωνα με τους αναλυτές της αγοράς που παρακολούθησαν την πορεία τους από την ημέρα των εκλογών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι και τις αρχές Δεκεμβρίου, η αξία των 14 από τα 30 κρυπτονομίσματα αυξήθηκε περισσότερο από 100% με 3 από αυτά να εκτοξεύονται στο +300%. Είναι προφανές πως διαμορφώνεται μια νέα πραγματικότητα.
Επιμέλεια: Βασιλική Κουκίου