Θλίψη για τον 48χρονο που πέθανε από δάγκωμα αράχνης - Πώς καταλαβαίνουμε ότι μας έχει δαγκώσει
Τα πιο επικίνδυνα είδη που υπάρχουν και στη χώρα μας. Τι λένε οι ειδικοί για συμπτώματα και αντίδοτο.
Τραγικό ήταν το παιχνίδι της μοίρας για τον 48χρονο άνδρα που άφησε την τελευταία του πνοή από δάγκωμα καφέ αράχνης στο νοσοκομείο «Ανδρέας Παπανδρέου» στον Πύργο Ηλείας, την Πέμπτη (8/8).
Μιλώντας στο OPEN, ο διοικητής του νοσοκομείου, Σπύρος Πολίτης, ανέφερε ότι ο άτυχος άνδρας βρισκόταν στην Ηλεία για διακοπές και την περασμένη Κυριακή καθόταν σε ένα παγκάκι στο Κατάκολο, όταν δέχτηκε το δάγκωμα μιας καφέ αράχνης, χωρίς όμως, όπως φαίνεται, να το αντιληφθεί.
Σταδιακά, ο 48χρονος παρουσίασε έντονο κνησμό και φαγούρα στο πόδι του και την Τρίτη επισκέφτηκε ορθοπεδικό, ο οποίος τον παρέπεμψε στο νοσοκομείο του Πύργου με πιθανή φλεγμονή στο πόδι.
Σύμφωνα με τον διοικητή του νοσοκομείου, ο άνδρας υποβλήθηκε αρχικά σε εξετάσεις ώστε να βρεθεί το αίτιο του προβλήματος.
Όπως ανέφερε, από το βράδυ της Τρίτης η κατάστασή του εξελίχθηκε ραγδαία και στη συνέχεια, σε επικοινωνία με το κέντρο δηλητηριάσεων, οι γιατροί άρχισαν να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι πιθανότατα πρόκειται για τσίμπημα εντόμου. «Αυτό έγινε με βάση την κλινική του εικόνα», σημείωσε.
Η κατάσταση του 48χρονου έγινε πολύ σοβαρή, χρειάστηκε να διασωληνωθεί και μεταφέρθηκε στη ΜΕΘ, όπου οι γιατροί έδωσαν μάχη για να τον κρατήσουν στη ζωή. Τελικά, ο άνδρας υπέκυψε το απόγευμα της Πέμπτης.
Όπως τόνισε ο διοικητής του νοσοκομείου, αναμένεται να γίνουν σειρά εξετάσεων στη σορό του 48χρονου, όπως τοξικολογικές και άλλες, ώστε να εντοπιστούν επακριβώς τα αίτια θανάτου και να επιβεβαιωθεί επίσημα ότι πρόκειται για δάγκωμα αράχνης.
Αν όντως πρόκειται για δάγκωμα καφέ αράχνης, ο κ. Πολίτης υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κάποιο αντίδοτο που θα μπορούσε να χορηγηθεί στον άτυχο άνδρα.
Σημείωσε, δε, ότι ο πιο συχνός κίνδυνος να έρθει κανείς σε επαφή με δηλητήριο από ζώο στην περιοχή, αφορά τα φίδια. Ωστόσο, η εξέλιξη των συμπτωμάτων κατατείνει ότι πρόκειται για αράχνη. Πάντως, όπως επισήμανε, εάν τελικά επιβεβαιωθεί το δάγκωμα αράχνης, πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια περίπτωση.
Μέλος του ΕΟΔΥ στην ΕΡΤ: Αυτά είναι τα συμπτώματα ενός τσιμπήματος
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, λοιμωξιολόγος και μέλος του ΕΟΔΥ, έκανε λόγο για ένα «σπάνιο περιστατικό στην ιατρική».
«Οι αράχνες που υπάρχουν στον κόσμο είναι χιλιάδες είδη, αλλά από αυτές ένας πολύ μικρός αριθμός είναι δυνατόν να προκαλέσει τοξική βλάβη στον άνθρωπο. Οι θάνατοι από αράχνη στις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφονται ότι είναι από 3 έως 5 το χρόνο, στο συνολικό πληθυσμό της χώρας», τόνισε.
Όσον αφορά στο πώς καταλαβαίνουμε ότι μας έχει δαγκώσει αράχνη, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε: «Υπάρχουν δύο κατηγορίες αραχνών που το δηλητήριό τους είναι επικίνδυνο, η ‘μαύρη χήρα’ και η ‘καφέ ερημίτισσα’. Από τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί, υπάρχουν περιπτώσεις που το θύμα το καταλαβαίνει άμεσα γιατί ο πόνος είναι πολύ οξύς, ειδικά από τη μαύρη χήρα».
«Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που ο πόνος δεν είναι τόσο έντονος και μπορεί να περάσουν κάποιες ώρες μέχρι ο πάσχων να το αντιληφθεί. Όσο περισσότερες ώρες περνούν μέχρι να γίνει κάτι, τόσο χειρότερα είναι για τον άνθρωπο.
Το δηλητήριο πηγαίνει στο αίμα και προκαλεί διάφορες διαταραχές από το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Κάνει εφιδρώσεις, μυϊκούς σπασμούς, ταχυπαλμίες, αρρυθμίες της καρδιάς, αυξάνει την πίεση. Στη συνέχεια, σε βαριές περιπτώσεις, μπορεί να φτάσει σε πνευμονικό οίδημα ή και σε μεγάλη πτώση της πίεσης».
«Ανάλογα με το είδος της αράχνης», συνέχισε ο κ. Χατζηγεωργίου, «μπορεί να προκληθεί αιμόλυση, δηλαδή καταστροφή των ερυθρών αιμοσφαιρίων του αίματος ή οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Είναι αρκετές οι πιθανές επιπτώσεις που μπορεί να έχει το δηλητήριο. Σπάνιες μεν, αλλά μπορούν να συμβούν», πρόσθεσε.
«Αυτοί που είναι πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά, γιατί έχουν μικρότερο σωματικό βάρος. Αλλά και στον ενήλικα μπορούν να συμβούν διάφορες επιπλοκές, που μπορεί να οδηγήσουν στο θάνατο».
Όσον αφορά τα αντίδοτα, εξήγησε: «Για τη μαύρη χήρα υπάρχει αντίδοτο, υπάρχει και στην Ελλάδα. Για την καφέ ερημίτισσα δεν υπάρχει αντίδοτο ούτε στη χώρα μας ούτε στην Ευρώπη. Υπάρχουν μόνο κάποια κατασκευάσματα σε κάποιες χώρες, όχι εμπορικά σκευάσματα, τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί, όπως στη Νότια Αμερική.
Σε κάθε περίπτωση, καλό είναι να μην βάζουμε ποτέ τα χέρια και τα πόδια μας εκεί που δεν βλέπουμε, σε ένα μέρος που είναι σκοτεινό, κρυφό, κάτω από μία πέτρα, από ένα ξύλο», είπε, τέλος, ο κ. Χατζηγεωργίου.