«Καφέ ερημίτισσα»: H επικίνδυνη αράχνη που ζει και στην Ελλάδα - Τι κάνουμε αν μας δαγκώσει
Οι δηλητηριώδεις αράχνες που ζουν στη χώρα μας και πώς μπορούμε να προστατευτούμε. Τι κάνουμε αν διαπιστώσουμε την παρουσία τους.
Σοκ έχει προκαλέσει στο πανελλήνιο, ο τραγικός θάνατος που βρήκε 48χρονος άνδρας στον Πύργο Ηλείας, μετά το δάγκωμα που δέχτηκε από καφέ αράχνη.
Η σορός του άτυχου άνδρα θα υποβληθεί σε σειρά εξετάσεων ώστε να επιβεβαιωθεί ότι η αιτία του θανάτου του σχετίζεται με το επικίνδυνο αυτό είδος αράχνης.
Μέχρι στιγμής, με βάση την εξέλιξη και τα χαρακτηριστικά της περίπτωσής του, οι γιατροί του νοσοκομείου του Πύργου, στο οποίο ο 48χρονος άφησε την τελευταία του πνοή την Πέμπτη (8/9), κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του προήλθε από δάγκωμα καφέ αράχνης και όπως έχει επισημανθεί, δυστυχώς δεν υπάρχει αντίδοτο για το δηλητήριό της.
«Δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει και σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση. Είμαστε συγκλονισμένοι», δήλωσε στο STAR η διευθύντρια της Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου του Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου.
Οι δηλητηριώδεις αράχνες που υπάρχουν στην Ελλάδα
Λίγα είδη αράχνης στην Ελλάδα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο, όπως η ταραντούλα, της οποίας το δάγκωμα πονάει αρκετά, και η μαύρη χήρα, το δηλητήριο της οποίας προκαλεί παράλυση των νεύρων ή ακόμα και τον θάνατο.
Στην περίπτωση της Ηλείας, οι γιατροί πιθανολογούν ότι επρόκειτο για την καφέ ερημίτισσα, μια αράχνη που χαρακτηρίζεται «σπανίως θανατηφόρα» και ιδιαίτερα για τα μικρά παιδιά.
Η Καφέ Ερημίτισσα
Η πληγή που αφήνει η αράχνη καφέ ερημίτισσα μπορεί να χρειαστεί εβδομάδες ή μήνες μέχρι να επουλωθεί, ενώ αφήνει μεγάλες ουλές.
Όταν υπάρχει υποψία ότι κάποιος έχει δαγκωθεί από καφέ αράχνη ερημίτη, θα πρέπει να μεταφερθεί αμέσως σε αίθουσα επειγόντων περιστατικών στο πλησιέστερο νοσοκομείο, ώστε να του παρασχεθεί εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια.
Η έγκαιρη θεραπεία είναι ιδιαίτερα σημαντική, ιδίως για μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους, οι οποίοι βιώνουν πιο έντονα συμπτώματα.
Κάποια από τα κύρια χαρακτηριστικά της καφέ ερημίτισσας που θα σας βοηθήσουν να την αναγνωρίσετε είναι το χρυσό ή σκούρο καφέ σώμα με μακριά πόδια, αλλά και το σκούρο σχήμα βιολιού πάνω από το τμήμα προσάρτησης ποδιού.
Επίσης, η συγκεκριμένη αράχνη έχει έξι μάτια, ένα ζευγάρι μπροστά και από ένα ζευγάρι στις δύο πλευρές, αντί για το συνηθισμένο τύπο αράχνης που έχει οκτώ μάτια σε δύο σειρές των τεσσάρων. Το κεντρικό σώμα της καφέ ερημίτισσας έχει διάμετρο 1,2 cm.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε στο wikihealth.gr, οι καφέ αράχνες ερημίτες προτιμούν τα ζεστά κλίματα, ζουν κυρίως στο σκοτάδι και βρίσκονται συνήθως σε σωρούς από ξύλα, φύλλα ή πέτρες, όπου μπορούν να προστατευτούν. Ακόμα είναι αρκετά πιθανό να της βρει κανείς στο σπίτι ή τη βεράντα του, όπως για παράδειγμα μέσα σε παπούτσια ή σωρούς από ρούχα που βρίσκονται στο πάτωμα για αρκετό διάστημα. Οι αράχνες αυτές εμφανίζονται κυρίως στην βόρεια και ανατολική Αμερική.
Οι αράχνες αυτές δεν είναι ιδιαίτερα επιθετικές και δεν πρόκειται να δαγκώσουν κάποιον, παρά μόνο εάν παγιδευτούν στο δέρμα του, όπως π.χ. εάν βρεθούν στο εσωτερικό ενός φορεμένου ρούχου. Αυτές συνήθως, κρύβονται την ημέρα και βγαίνουν τη νύχτα για να κυνηγήσουν έντομα.
Συμπτώματα
Συνήθως, όταν η αράχνη αυτή τσιμπάει κάποιον δεν είναι αισθητό, και επομένως είναι δυνατόν κάποιος να δαγκωθεί από αυτήν χωρίς να το αντιληφθεί, εάν δεν την δει πάνω στο σώμα του. Τα συμπτώματα από το δηλητήριο της αράχνης συνήθως εμφανίζονται μετά από αρκετές ώρες. Αρχικά το άτομο, πιθανόν θα νιώσει πόνο, τσούξιμο ή κάψιμο γύρω από την περιοχή του δαγκώματος, η οποία θα αρχίσει να γίνεται κόκκινη και ίσως σχηματίσει και μια μικρή λευκή φουσκάλα. Άλλα συμπτώματα, που μπορεί να εμφανιστούν μετά το τσίμπημα περιλαμβάνουν:
- Πυρετό
- Ναυτία
- Ρίγος
- Έντονο τσούξιμο στην περιοχή του τσιμπήματος
- Εφίδρωση
- Γενικότερη αδιαθεσία
- Δημιουργία εξανθημάτων
Περίπου, 12 με 36 ώρες μετά το τσίμπημα θα σχηματιστεί ένα χαρακτηριστικό πρότυπο αποχρωματισμού στην περιοχή. Η περιοχή του δαγκώματος θα αποκτήσει ένα βαθύ μωβ ή μπλε χρώμα και γύρω από αυτήν θα σχηματιστεί ένα υπόλευκο δαχτυλίδι, το οποίο συνήθως περιβάλλεται από μια εκτεταμένη κόκκινη περιοχή. Τέλος, σε ορισμένες περιπτώσεις η πληγή που έχει προκληθεί από το δαγκώματος μπορεί να επιμείνει και να παραμείνει ανοικτή για αρκετές εβδομάδες.
Θεραπεία
Εάν κάποιος θεωρεί πιθανό να έχει τσιμπηθεί από μια καφέ αράχνη ερημίτη, συνίσταται να επικοινωνήσει αμέσως με κάποιον ιατρό και να μεταφερθεί στο κοντινότερο νοσοκομείο. Επιπλέον, εάν είναι δυνατόν θα ήταν πολύ χρήσιμο να πιαστεί η αράχνη σε ένα βάζο και να δοθεί στον ιατρό, προκειμένου να ταυτοποιηθεί το είδος της και να επιβεβαιωθεί η διάγνωση, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Τέλος, μέχρι να φτάσει κάποιος στον ιατρό μπορούν να ακολουθηθούν τα παρακάτω βήματα, για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο άτομο που έχει τσιμπηθεί.
- Άμεσο πλύσιμο της περιοχής του τσιμπήματος με σαπούνι και νερό.
- Ανασήκωμα της περιοχής στην οποία συνέβη το τσίμπημα.
- Εφαρμογή κρύας κομπρέσας ή πάγου στο σημείο του τσιμπήματος προκειμένου να μειωθεί το οίδημα και ο πόνος. Ο πάγος πρέπει να εφαρμόζεται για 10 λεπτά, κατόπιν 10 λεπτά διάλειμμα και επανεφαρμογή για άλλα 10 λεπτά.
Αρχικά, δεν υπάρχει κανένα συνιστώμενο αντίδοτο για το δηλητήριο της συγκεκριμένης αράχνης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο ασθενής ανακάμπτει μόνος του και συνίσταται απλά ξεκούραση, εναπόθεση πάγου και ανύψωση της περιοχής του τσιμπήματος.
Ταυτόχρονα, μια ποικιλία φαρμακευτικών αγωγών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση δερματικών επιπλοκών εξαιτίας του τσιμπήματος. Παρ' όλα αυτά, καμία από αυτές δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά ως αξιόπιστη και αποτελεσματική θεραπεία για όλους τους ασθενείς, κατά του τσιμπήματος της καφέ αράχνης ερημίτη.
Είναι απαραίτητο να αναζητήσει κάποιος άμεσα ιατρική βοήθεια εφόσον τσιμπηθεί από μια τέτοια αράχνη, καθώς στην περίπτωση που εμφανίσει επιπλοκές, αυτές είναι αρκετά σοβαρές. Συγκεκριμένα, οι επιπλοκές είναι τρομερά σπάνιες και περιλαμβάνουν: διαταραχές στην πήξη του αίματος, νεφρική ανεπάρκεια, κώμα ή ακόμα και θάνατο. Οι επιπλοκές αυτές συμβαίνουν κυρίως σε ηλικιωμένους ή μικρά παιδιά.
Τι κάνουμε αν διαπιστώσουμε παρουσία της καφέ ερημίτισσας
Εφόσον, οι αράχνες αυτές εντοπιστούν μέσα σε ένα σπίτι ή κτίριο είναι σχεδόν αδύνατον να τις απομακρύνει κάποιος όλες, άμεσα.
Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να στηθούν παγίδες με κόλλα και να χρησιμοποιηθούν διάφορα εντομοαπωθητικά, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να ληφθούν κάποια προληπτικά μέτρα από το άτομο, προκειμένου, να αποφευχθεί το τσίμπημα από αυτές.
Τέτοια μέτρα είναι:
- Καθαρισμός και τακτοποίηση της αυλής και του υπογείου, και αποφυγή στοιβάγματος ξύλων πολύ κοντά στο σπίτι. Με αυτόν τον τρόπο, μειώνονται τα μέρη που οι αράχνες αυτές συνηθίζουν να ζουν και ο χώρος γίνεται πλέον πιο αφιλόξενος για αυτές.
- Αποφυγή εναπόθεσης ρούχων στο πάτωμα και αν αυτό συμβεί θα πρέπει να τιναχτούν προσεκτικά πριν φορεθούν ξανά.
- Χρήση γαντιών όταν μετακινούνται ξύλα ή πέτρες στην εξοχή, ιδιαίτερα σε περιοχές που οι αράχνες αυτές είναι κοινές.
- Προσοχή όταν κάποιος παίρνει πράγματα από το υπόγειο, καθώς οι αράχνες συχνά ζουν μέσα σε χαρτόκουτες.
- Έλεγχος στο εσωτερικό των παπουτσιών, πριν αυτά φορεθούν.
Αποθήκευση εργαλείων κήπου και άλλων εξοπλισμών σε σφραγισμένες πλαστικές σακούλες για την αποφυγή εισόδου αραχνών σε αυτά.
Η Μαύρη Χήρα της Μεσογείου
Η «μαύρη χήρα», η οποία είναι δηλητηριώδης, υπάρχει σε όλες τις μεσογειακές χώρες, όμως δεν τη συναντά κανείς συχνά και δεν θα βρεθεί εύκολα μέσα σε σπίτια, αλλά σε βράχια, στα οποία θα φτιάξει τον ιστό της, τον οποίο δεν θα εγκαταλείψει.
Σε περίπτωση που σας δαγκώσει μαύρη χήρα, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε γιατρό. Εκείνος θα σας χορηγήσει ενδοφλέβια, το αντίδοτο για το δηλητήριο της αράχνης. Τα συμπτώματα, μετά την ενδοφλέβια χορήγηση του αντίδοτου, θα υποχωρήσουν μέσα σε διάστημα μισής ώρας. Επειδή το αντίδοτο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, θα πρέπει να χορηγηθεί με προσοχή.
Κάποια από τα χαρακτηριστικά μέσω των οποίων μπορείτε να αναγνωρίσετε τη μαύρη χήρα είναι το γυαλιστερό μαύρο σώμα και τα μακριά πόδια, η κόκκινη κοιλιά σε σχήμα κλεψύδρας και το συνολικό μήκος σώματος που φτάνει τα 2,5 cm.
Τι γνωρίζουμε για τις αράχνες
Οι αράχνες αρέσκονται στο ξηροθερμικό κλίμα. Εισέρχονται στα σπίτια για να προστατευθούν από τις καιρικές συνθήκες και για εύρεση συντρόφου.
Όλες οι αράχνες διαθέτουν δηλητήριο. Κάποια είδη έχουν ισχυρό, αλλά τα περισσότερα είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο.
Χρησιμοποιούν το δηλητήριο επιθετικά για παράλυση του θηράματος και αμυντικά για να προστατευτούν όταν νιώσουν απειλή.
Οι αράχνες είναι χνουδωτές. Το σώμα τους καλύπτεται από τρίχες, οι οποίες προκαλούν δερματικό ερεθισμό στον άνθρωπο. Όταν νιώσουν απειλή ξύνουν με τα πίσω πόδια τους τις τρίχες για να αμυνθούν. Διαθέτουν κλωστικές θηλές, με τις οποίες δημιουργούν μεταξένιες ίνες που χρησιμοποιούν για την κατασκευή του ιστού και για τη δημιουργία κουκουλιών, όπου εναποθέτουν τα αυγά τους.
Οι αράχνες είναι γενικά ωφέλιμες, καθώς είναι αρπακτικά και με την παρουσία τους σε ένα χώρο μπορούν να μειώσουν σημαντικά τους πληθυσμούς επιβλαβών εντόμων, όπως μύγες και κουνούπια.