Θηρασιά: Κραυγή αγωνίας για τους κατοίκους μετά την κατολίσθηση
Αγωνία ενόψει και της θερινής σεζόν.
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι επιστήμονες μετά την τρομακτική κατολίσθηση που σημειώθηκε στη Θηρασιά Σαντορίνης το απόγευμα του Σαββάτου 27 Απριλίου, με ορατό τον κίνδυνο να συμβούν ανάλογα φαινόμενα στο άμεσο μέλλον.
Μιλώντας στο Action 24 ο κοινοτάρχης Θηρασιάς, Δημήτρης Συρίγος σημείωσε: «Το απόγευμα του Σαββάτου (27/04) περίπου στις 5.30 έγινε αυτή η κατολίσθηση. Έπεσε πολύ χώμα, με πέτρες. Ο κόσμος πανικοβλήθηκε, αλλά τελικά δεν έγιναν ζημιές ούτε υπήρξαν τραυματισμοί».
Ανέφερε ακόμα πως ευτυχώς στο σημείο που έπεσαν τα υλικά της κατολίσθησης ήταν γούβα, «ήταν το σημείο που πηγαίναμε τα σκουπίδια». «Δεν βρέθηκε άνθρωπος εκείνη την ώρα εκεί κι έτσι δεν είχαμε θύματα», είπε.
«Ευτυχώς βρήκε πάτημα εκεί που έχουμε σαν χωματερή και σταμάτησε εκεί. Έβγαλε βέβαια πολλή σκόνη και κάλυψε όλη την περιοχή», τόνισε ο Βαγγέλης Κουτσοφιός, ιδιοκτήτης καφέ στον Κόρφο της Θηρασιάς.
«Οποιοδήποτε γεωλόγο και να ρωτήσετε, θα καταλάβει ότι υπάρχουν εναλλαγές σκληρού βράχου με κάτι σαθρό. Αυτές οι εναλλαγές οδηγούν σε μικρές ή μεγάλες κατολισθήσεις του σαθρού εφάφους. Αυτό οφείλεται σε διάσπαση της σύνδεσης των κόκκων από το νερό, τον αέρα, τη βροχή, οτιδήποτε», υπογράμμισε ο Αβραάμ Ζεληλίδης, καθηγητής Γεωλογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών.
«Άλλος λόγος είναι ότι αυτά τα σκληρά βράχια, που είναι λάβα, «κρέμονται» γιατί διαβρώνεται το υποκείμενο στρώμα, και αυτά -λόγω βάρους- δημιουργούν μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες κατολισθήσεις. Συνεπώς χρειάζεται να επεξεργαστούν αυτά τα βράχια, να ‘καθαριστούν’ τα σαθρά εδάφη, έτσι ώστε να αποφύγουμε τις κατολισθήσεις το καλοκαίρι. Αλλά αυτό έπρεπε να έχει γίνει μέσα στο χειμώνα», τόνισε ο καθηγητής Γεωολογίας.