Η αναισθησιολόγος του «Παπανικολάου» που κατέρρευσε - «Απαντά» στον Γεωργιάδη
«Τους τελευταίους 13 μήνες που φωνάζουμε ότι έχουμε μείνει 7 άνθρωποι σε θέση που έπρεπε να είμαστε 23 ή 24 και κανένας δεν μας βοηθάει, μας δείχνει απλά ότι δεν νοιάζεται», ανέφερε η Ιωάννα Δημητροπούλου αναισθησιολόγος στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, που αντιμετώπισε την προηγούμενη Παρασκευή ελαφρύ εγκεφαλικό επεισόδιο την ώρα που τελείωνε την εφημερία της.
«Δουλεύουμε 10-12 εφημερίες ο καθένας», συνέχισε αφού σύμφωνα με τη 44χρονη, όταν κάποιος αναισθησιολόγος έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας τις εφημερίες τις μοιράζονται οι εναπομείναντες υγιείς συνάδελφοι: «Οι αναισθησιολόγοι στο ''Παπανικολάου'' είμαστε μετρημένοι, δεν έχουμε το δικαίωμα να αρρωστήσουμε.»
«Είμαι καλύτερα, είμαι στο σπίτι, νιώθω πιο καλά, θα περπατάω με στήριξη, ελπίζω για λίγο», δήλωσε για την τωρινή της κατάσταση υπογραμμίζοντας ότι «14 ώρες ήμουν στο χειρουργείο, στην 24ωρη εφημερία που ήμασταν την Παρασκευή και αυτό είναι το σύνηθες. Στις γενικές εφημερίες καθόμαστε έως και 24 ώρες στο χειρουργείο.»
Η κ. Δημητροπούλου εξήγησε: «Ο ανθρώπινος παράγοντας, σύμφωνα με μελέτες, είναι ο πιο απρόβλεπτος και αυτός που δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. όταν δουλεύεις τόσες ώρες είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα γίνει κάποιο λάθος» και στη συνέχεια περιέγραψε το περιστατικό που της συνέβη: «Εργαζόμουν την Παρασκευή στη βάρδιά μου κανονικά που εφημέρευα, τελείωσα πολύ αργά το βράδυ, αρκετά κουρασμένη με συνεχόμενα χειρουργεία και δύσκολα που ευτυχώς πήγαν καλά. Αποχώρησα στον χώρο του εφημερίου που εκείνες τις μέρες δεν είχε επαρκή θέρμανση και εδώ στη Θεσσαλονίκη είχε πολύ κρύο ειδικά στην ''εξοχή'' που βρίσκεται το Παπανικολάου. Ξύπνησα σαφώς ταλαιπωρημένη και την ώρα που παρέδιδα στους συναδέλφους που ήρθαν στις 8 για να αναλάβουν την εφημερία ένιωσα ένα μούδιασμα στο πρόσωπο και ξάπλωσα αμέσως γιατί υπήρχαν φορεία στον χώρο που βρισκόμασταν.»
Η αντίδραση των άλλων γιατρών την έσωσε: «Οι συνάδελφοι διαπίστωσαν ότι είχα μυϊκή αδυναμία άνω και κάτω άκρου οπότε τέθηκε η υποψία του πιθανού ισχαιμικού. Έκανα αξονική τομογραφία αμέσως και προχώρησα σε θρομβόλυση που είναι η θεραπεία που ενδείκνυται σε αυτές τις περιπτώσεις.»
Το δικό της περιστατικό έγινε περισσότερο γνωστό γιατί συνέβη μέσα στο νοσοκομείο και όπως εξηγεί η αναισθησιολόγος «αν γινόταν μέσα στο σπίτι δεν θα ''άνοιγε ρουθούνι'', ωραία μια γυναίκα 44 ετών έπαθε εγκεφαλικό στο σπίτι, ''περαστικά''.»
Η «απάντηση» στον Άδωνι Γεωργιάδη
Στη συνέχεια έκανε αναφορά στον υπουργό Υγείας κ. Άδωνι Γεωργιάδη: «Εδώ ο κ. Γεωργιάδης είπε και ''συγνώμη στην κυρία''. Ξαφνικά οι γιατροί έχουμε γίνει ''κύριοι'', έχουμε χάσει κάθε αξίωμα. Πρώτα μας χειροκροτούσαν και μετά μας λένε συγγνώμη.»
Η κ. Δημητροπούλου έδωσε τη λύση στο πρόβλημα που εξακολουθεί να υφίσταται: «Όταν έχεις ελλείψεις σε ένα νοσοκομείο -15 ελλείψεις- και προκηρύσσεις τρεις θέσεις, δεν πρόκειται η έλλειψη να καλυφθεί. Προκήρυξε 15 θέσεις, κάνε αυτό που φωνάζουνε όλοι οι γιατροί -όχι μόνο οι αναισθησιολόγοι- αύξησε λίγο τους μισθούς και μείωσε τη φορολογία.»