Θάνατος Ντουμιτρέσκου: Το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου και πώς προλαμβάνεται
Σοκ έχει προκαλέσει στην κοινή γνώμη ο αιφνίδιος θάνατος της 46χρονης αθλήτριας του βόλεϊ, Ρούξι Ντουμιτρέσκου, από ανακοπή καρδιάς, ένα τραγικό περιστατικό που έφερε ξανά στη συζήτηση το σύνδρομο αιφνίδιου θανάτου, το οποίο έχει στερήσει τη ζωή από πολλούς αθλητές.
Μιλώντας στο Action 24, ο καθηγητής καρδιολογίας Κωνσταντίνος Τούτουζας, τόνισε: «Ο αιφνίδιος θάνατος είναι ένα γεγονός κοινωνικά τρομερό, αλλά και ιατρικά πάρα πολύ δύσκολο να το αντιμετωπίσεις και να το προβλέψεις».
«Τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα, όταν έχουμε να κάνουμε με μία γυναίκα 46 χρονών, φαινομενικά υγιή, αθλήτρια σε πολύ υψηλό επίπεδο για πολλά χρόνια, που κατά τεκμήριο θα έχει εξεταστεί πολλές φορές από γιατρούς», είπε.
Οι διαφορετικές αιτίες
«Η αιτία του αιφνίδιου θανάτου αλλάζει ανάλογα με την ηλικία. Είναι διαφορετικός σε παιδιά, στα 20, στα 40 με 45», σημείωσε ο κ. Τούτουζας, λέγοντας για την άτυχη αθλήτρια πως «μπορεί να υπήρχε κάτι που να είχε ‘ξεφύγει’ από τις διαγνώσεις -πράγμα το οποίο θεωρώ δύσκολο- ή το γεγονός να οφείλεται σε αυτό που συχνά αποτελεί αιτία αιφνίδιου θανάτου για ενήλικες πάνω από 40 με 45 ετών, που είναι η στεφανιαία νόσος».
«Μια επίσης μεγάλη κατηγορία ανθρώπων, ειδικά νέων αλλά και αθλητών, είχε αιφνίδιο θάνατο από μυοκαρδίτιδα».
«Βεβαίως δεν γνωρίζω το ιστορικό ή το κληρονομικό της θανούσας. Θα μας δείξει πράγματα και η νεκροψία όταν θα βγει», πρόσθεσε ο καθηγητής.
Τα προειδοποιητικά σημάδια
Ερωτηθείς για το αν υπάρχουν κάποια σημάδια στον οργανισμό μας που μπορεί να προϊδεάσουν για έναν τέτοιο κίνδυνο, ο κ. Τούτουζας υπογράμμισε: «Συνήθως, με βάση μελέτες, το 50% των περιπτώσεων που έχασαν τη ζωή τους αιφνιδίως, νωρίτερα παραπονιόνταν για κάτι». «Πολλές φορές αυτά τα σημάδια τα υποτιμά κάποιος, ιδίως όσο είναι πιο νέος και όσο πιο αθλητικός είναι.
«Υποτιμούν δηλαδή μία αιφνίδια ζάλη, μία ταχυκαρδία. Συνήθως υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια στα οποία δεν δίνουμε την απαιτούμενη προσοχή», σημείωσε.
«Τέτοια σημάδια είναι ένα προλιποθυμικό επεισόδιο, ένα αίσθημα παλμών, που μας αποπροσατολίζει ή ένας πόνος, ένα αίσθημα βάρους. Αυτό, στην ηλικία των 46 ετών, αν καπνίζει κάποιος, αν έχει χοληστερίνη ή αν έχει κληρονομικό, τότε βρίσκεται σε υψηλό κίνδυνο», εξήγησε.
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να απευθυνθούμε σε έναν καρδιολόγο. Ο γιατρός θα ‘τρέξει’ ένα συγκεκριμένο αλγόριθμο για να κάνει τη διάγνωση και από εκεί και πέρα θα κρίνει τι εξετάσεις χρειάζονται», τόνισε ο καθηγητής καρδιολογίας.