Θάνατος Ντέμης Γεωργίου: Τί πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε τις λοιμώξεις
Ο παθολόγος έδωσε και μερικές καθημερινές συμβουλές για την αποφυγή μολύνσεων και την προάσπιση της προσωπικής υγείας.
Θλίψη έχει προκαλέσει στο ευρύ κοινό ο θάνατος της 39χρονης chef και πρώην παίκτριας reality, Ντέμης Γεωργίου.
Σε συνέντευξή του στο OPEN ο παθολόγος λοιμωξιολόγος Δημήτρης Κατσιάνος, αναφέρθηκε στη βαριά λοίμωξη που προκάλεσε σηπτικό σοκ στην άτυχη γυναίκαεξηγώντας ότι η λοίμωξη είναι μια φλεγμονή που προκαλείται από μικροβιολογικά αίτια. Η απορρύθμισή της ονομάζεται σήψη όπου απειλούνται κάποια όργανα και το χειρότερο στάδιο είναι η σηπτική καταπληξία δηλαδή η κατάρρευση και η αδυναμία του καρδιαγγειακού συστήματος να εξασφαλίσει επαρκή ροή αίματος και οξυγόνου στα όργανα και στους ιστούς.
«Συμβιώνουμε με τα μικρόβια, βρίσκονται πάνω μας και κάποια έχουν πολλές και καλές φυσιολογικές λειτουργίες. Το πρόβλημα είναι πώς αλληλεπιδρούν με τις υποκείμενες συνθήκες και την υγεία του ανθρώπου. Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που εάν το μικρόβιο περάσει εσωτερικότερα στο σώμα και εκδηλώσει επιθετικότητα μπορεί να γίνει απειλητικό για τον άνθρωπο. Κι αυτό αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, τους ηλικιωμένους, σε καρκινοπαθείς, τους διαβητικούς, που έχουν αυξημένο πάχος ή γενετικές ανωμαλίες».
«Ένα σηπτικό σοκ έχει καταγεγραμμένη θνησιμότητα από 10-52%» τόνισε ο επιστήμονας. «Πολλές φορές έχω δει να χάνονται ζωές μέσα σε λίγες ώρες. Φανταστείτε μια πολλαπλασιαστική αντίδραση ενός βακτηρίου που απελευθερώνει ουσίες της φλεγμονής σε όλο το σώμα και αυτό ανεπαρκεί να αντιδράσει, να αμυνθεί».
«Σε κάθε περίπτωση λοίμωξης θα πρέπει να ξέρουμε ότι έχουμε 48 ώρες για να μας αξιολογήσει ένας γιατρός εάν αυτό δεν πάει καλά. Εάν δεν υποχωρεί ο πυρετός με τα αντιπυρετικά, εάν υπάρχει κάποια φλεγμονή με βήχα, πόνο στην κοιλιά ή στην ούρηση. Όλα αυτά όταν γίνονται πρέπει να αξιολογούνται αμέσως. Η έγκαιρη διάγνωση και επιθετική θεραπεία είναι το μυστικό για να μην εξαπλωθεί η δραστηριότητα του λοιμογόνου οργανισμού».
Πρόσθεσε και μερικές συμβουλές για την αποφυγή μολύνσεων και την προάσπιση της προσωπικής υγείας που όπως είπε είναι ο ακρογωνιαίος λίθος:
- Αποφεύγουμε τις ακαθαρσίες
- Πλένουμε τακτικά τα χέρια μας,
- Αποφεύγουμε τη βρώση ωμών κρεάτων,
- Προσέχουμε τι και που τρώμε,
- Προσέχουμε που κάνουμε μπάνιο.