Λέων για Ντέμη Γεωργίου: Το σηπτικό σοκ έχει διαδικασία. Δεν γίνεται σε λίγες ώρες
«Μπορεί και σε έναν απολύτως υγιή οργανισμό, ένας μικροοργανισμός να είναι αρκετά ισχυρός» ξεκαθάρισε ο γνωστός ιατροδικαστής.
Απαντήσεις σχετικά με τα αίτια που προκάλεσαν τον αναπάντεχο θάνατο της μαγείρισσας και πρώην παίκτριας του Masterchef, Ντέμης Γεωργίου έδωσε το πρωί της Τρίτης ο ιατροδικαστής Γρηγόρης Λέων μιλώντας στο Action 24.
«Πρώτα από όλα να διευκρινίσουμε ότι το σηπτικό σοκ δεν γίνεται μέσα σε ελάχιστες ώρες. Είναι μια διαδικασία που έχει την ακόλουθη πορεία: Κολλάμε ένα μικρόβιο ή έναν ιό, παθαίνουμε λοίμωξη. Η λοίμωξη αρχικά μπορεί να επικεντρώνεται σε ένα όργανο, σε ένα σημείο, ένα σύστημα. Αν είμαστε νέοι άνθρωποι και υποεκτιμήσουμε μια τέτοια κατάσταση, το παραμελήσουμε και δεν πάμε στον γιατρό μας, να μελετήσει τα κλινικά μας συμπτώματα- έναν πυρετό, μια αδιαθεσία, έναν βήχα- και δεν λάβουμε την κατάλληλη αντιβιοτική αγωγή, αφήνουμε ένα μικρόβιο να δρα στον οργανισμό μας».
Όπως τονίζει μάλιστα, «Υπάρχει πιθανότητα το μικρόβιο να περάσει στην κυκλοφορία μας, στο αίμα μας και από εκεί να αρχίσει να χτυπά διάφορα ζωτικά όργανα. Μπορεί να χτυπήσει από τους νεφρούς, από την καρδιά. Όσο περισσότερα είναι αρχίζουμε και έχουμε την πολυοργανική ανεπάρκεια και στο τέλος, δυστυχώς, αν παραμείνουμε χωρίς ιατρική βοήθεια, η κατάληξη είναι ένα σοβαρό ενδεχόμενο».
Για το πώς μπορεί να εισχωρήσει το μικρόβιο στο αίμα και στη συνέχεια να οδηγήσει σε επιπλοκές, ο κ. Λέων ξεκαθάρισε «Μπορεί και σε έναν απολύτως υγιή οργανισμό, ένας μικροοργανισμός να είναι αρκετά ισχυρός και να μπορέσει να κάνει αυτή την πορεία. Υπάρχουν δυστυχώς σε αυτές τις ηλικίες, χωρίς να ξέρω το ιστορικό της κοπέλας, που έχουν υποκείμενα νοσήματα, έχουν κάποιες προϋπάρχουσες χρόνιες παθήσεις που επίσης υποεκτιμούν είτε γιατί δεν έχουν διαγνώσει ποτέ. Υπάρχει και μια δεύτερη κατηγορία που ενώ γνωρίζουν το πρόβλημα το υποεκτιμούν, λόγω της ηλικίας. Για παράδειγμα ένα αυτοάνοσο που να επηρεάζει το σύστημα αλλά να μη δίνουμε σημασία. Όλα αυτά έχουν ιδιαίτερη σημασία στην πορεία.».
Ερωτώμενος αν η 39χρονη θα μπορούσε να έχει σωθεί, αν είχε απευθυνθεί έγκαιρα σε γιατρό, ο Γρηγόρης Λέων σημείωσε: «Στην υποθετική ερώτηση, όταν πηγαίνουμε έγκαιρα στον γιατρό, αντιμετωπίζουμε έγκαιρα την αρχική λοίμωξη και εκμηδενίζουμε σχεδόν τις πιθανότητες να εξελιχθεί. Ακόμα και αν χορηγήσουμε μια αντιβίωση και δεν πιάσει, οι γιατροί έχουμε εργαλεία όπως το αντιβιόγραμμα με το οποίο μπορούμε να δώσουμε στοχευμένη αντιβίωση για τον συγκεκριμένο μικροοργανισμό και εάν δούμε τα δύσκολα παραπέμπουμε τον ασθενή σε νοσοκομείο».
Εξηγώντας τι σημαίνει βακτηριακή λοίμωξη, ο Γρηγόρης Λέων, τόνισε: «Οι λοιμώξεις γενικά προκαλούνται από μικροοργανισμούς ισχυρούς ή λιγότερο ισχυρούς που μπορούμε να κολλήσουμε με οποιονδήποτε τρόπο. Ο σταφυλόκοκκος βρίσκεται στα χέρια μας. Αν προσπαθήσω να φάω κάτι με τα χέρια μου, μπορεί να το μεταδώσω εσωτερικά. Ξέρω ότι η κοπέλα ερχόταν σε επαφή με πάρα πολλούς ανθρώπους. Μπορεί ένας μικροοργανισμός να μεταφερθεί αερογενώς. Όλες αυτές τις διαδικασίες τις είχαμε ακούσει και με τον Covid. Υπάρχουν και μικρόβια πολύ ισχυρά. Υπάρχουν μικρόβια που σε έναν οργανισμό μπορεί να μην προκαλέσουν ιδιαίτερο πρόβλημα, αλλά σε άλλους να προκαλέσουν πολύ σημαντικό. Όταν κάποιος έχει παρατεταμένα ένα κλινικό σύμπτωμα, πρέπει να πηγαίνει στον γιατρό του. Ένα μικρόβιο μπορεί να ξεκινήσει έτσι και στη συνέχεια να έχει επιμόλυνση και από άλλα μικρόβια».