Τέμπη: Βιασύνες Φάμελλου τινάζουν στον αέρα τον κοινό βηματισμό της κεντροαριστεράς
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πιεζόμενος δημοσκοπικά από την Ζωή Κωνσταντοπούλου επιχειρεί να εμφανιστεί ως ο «ηγέτης της αντιπολίτευσης» και τινάζει στον αέρα κάθε προσπάθεια συνεννόησης στην κεντροαριστερά για τα Τέμπη.
Δυσκολία στο να βρουν κοινό βηματισμό τα κόμματα της Κεντροαριστεράς, προκαλεί η επιλογή του Σωκράτη Φάμελλου να ζητήσει την εδώ και τώρα κατάθεση πρότασης δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, την ώρα που η μεγαλύτερη κοινοβουλευτική δύναμη του χώρου, το ΠΑΣΟΚ, έχει επιλέξει να περιμένει πρώτα την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού έχει χαθεί.
Η βιασύνη φέρνει δυσκολίες
Ότι το μέτωπο ανάμεσα στα κόμματα της λεγόμενης προοδευτικής αντιπολίτευσης δεν είναι αρραγές, το γνωρίζουν όσοι ασχολούνται έστω και με τα βασικά της πολιτικής. Για την ακρίβεια, στην παρούσα φάση είναι παντελώς ανταγωνιστικές οι σχέσεις τους. Όμως, στην παρούσα φάση, το διακύβευμα είναι πολύ μεγάλο, καθώς οι πολίτες ζητούν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη.
Επομένως, η προσοχή που πρέπει να δείξουν, θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι συνήθως, καθώς δεν χωράνε μικροπολιτικά παιχνίδια. Και αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά οι αρχηγοί όλων των κομμάτων του χώρου και ειδικά εκείνοι των δύο που διεκδικούν τον ρόλο του πρωταγωνιστή, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Όλα έδειχναν ότι προκρίνονταν να οδηγηθούμε πρώτα στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, μετά τα αιτήματα που κατέθεσαν το ΚΚΕ, η Κουμουνδούρου και η Νέα Αριστερά. Στη συνέχεια και εφόσον προκύπταν νέα στοιχεία από την έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, θα ενεργοποιούνταν το «βαρύ πυροβολικό», δηλαδή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης.
Αυτό έλεγε από την Κυριακή, ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ προς τα εκεί έδειχνε να συνηγορεί και ο Σωκράτης Φάμελλος. Εκείνος που από την πρώτη στιγμή ζητούσε την κατάθεση της δυσπιστίας, ήταν ο Αλέξης Χαρίτσης. Μάλιστα, πίεζε προς αυτή την κατεύθυνση τους δύο πρώτους.
Ωστόσο, όλα άλλαξαν το βράδυ της Πέμπτης, όταν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ, προσχώρησε στη γραμμή του επικεφαλής της Νέας Αριστεράς, ακυρώνοντας -επί της ουσίας- την πρόταση που είχε καταθέσει για τη συζήτηση στη Βουλή. Την Παρασκευή, επικοινώνησε με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου και Δημήτρη Κουτσούμπα, ζητώντας τους να κατατεθεί άμεσα η μομφή.
Ο πρώτος επέμεινε στη θέση του, οι Χαρίτσης-Κωνσταντοπού λου συμφώνησαν μαζί του και ο Γραμματέας του ΚΚΕ του είπε πως τη στηρίξει, αλλά δεν μπορεί να την προσυπογράψει. Και αυτό γιατί το ΚΚΕ επιρρίπτει ευθύνες τόσο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσο και σε εκείνες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, στο πόρισμα του κατά την περσινή εξεταστική επιτροπή.
Εκνευρισμός στο ΠΑΣΟΚ
Η Χαριλάου Τρικούπη δεν είδε με καλό μάτι την αλλαγή στάσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, συνομιλητές του Νίκου Ανδρουλάκη αποδίδουν στον Σωκράτη Φάμελλο πρόθεση να εμφανιστεί ως «ηγέτης» της αντιπολίτευσης, αισθανόμενος την πίεση του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, θεωρούν ότι πιέζεται από το κόμμα της Ζωής Κωνσταντοπούλου, καθώς σε χθεσινή έρευνα της MRB, η Κουμουνδούρου εμφανίζεται να έχει διαρροές που ξεπερνούν το 9% προς την Πλεύση Ελευθερίας.
«Συμπλέει με τον Μητσοτάκη»
Από την πλευρά τους, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αποκρούουν τα όσα τους καταλογίζουν. Μάλιστα, απαντούν ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εκτίθεται με το να πηγαίνει στη γραμμή Μητσοτάκη, περιμένοντας και οι δύο ένα πόρισμα που λίγο πολύ έχει, σχεδόν, διαρρεύσει και ενώ έρχονται νέες αποκαλύψεις για τη συγκάλυψη.
«Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και όποτε αυτό γίνει εφικτό, με πρόταση των δημοκρατικών κομμάτων, θα συμμετέχουμε και θα το υποστηρίξουμε. Το ζητήσαμε από σήμερα, γιατί πιστεύουμε ότι αποδείξεις υπάρχουν και οι όροι υπάρχουν, όπως και η άποψη της κοινωνίας», σημείωσε αργά το βράδυ της Παρασκευής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.