Τέμπη: Ο πρόεδρος της Επιτροπής αποκαλύπτει - «Υπήρχε πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων»
Στα αίτια της φωτιάς και στην αλλοίωση του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών, στάθηκαν κυρίως οι ειδικοί εμπειρογνώμονες.
Μετά την παρουσίαση του πορίσματος του Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών (ΕΟΔΑΣΑΑΜ) για την τραγωδία στα Τέμπη, ο Χρήστος Παπαδημητρίου, δικηγόρος παρ Αρείω Πάγω και Πρόεδρος Σιδηροδρομικού Τομέα ΕΟΔΑΣΑΑ, προχώρησε σε δηλώσεις:
«Δύσκολη η μέρα για μας. Μετά από αγωνιώδη προσπάθεια καταφέραμε, έστω μετά από έναν χρόνο από την επίσημη έναρξη της διερεύνησης, να βγάλουμε αυτό το πόρισμα, το οποίο συντάχθηκε από ανεξάρτητη επιτροπή κυρίως ξένων εμπειρογνωμόνων και το οποίο είναι μια αξονική-μαγνητική-ακτινογραφία του ελληνικού σιδηροδρομικού συστήματος, της κατάστασής του το 2023 και των πραγμάτων που ακόμα χρειάζεται να ενισχυθούν και να βελτιωθούν για να έχουμε έναν ασφαλή ελληνικό σιδηρόδρομο.
Προσπαθήσαμε να απαντήσουμε σε όλες τις ερωτήσεις. Ξέρουμε ότι η ελληνική κοινή γνώμη ασχολείται με το θέμα της φωτιάς γιατί κάποια από αυτά τα παιδιά κάηκαν από τη φωτιά. Προσπαθήσαμε να δώσουμε απαντήσεις και σε αυτό. Αυτό που πρέπει να καταλάβετε όλοι είναι ότι εμείς δεν είμαστε ούτε Πολυτεχνική Σχολή ούτε χημικοί μηχανικοί. Απευθυνθήκαμε σε Ιδρύματα αλλά ο κύριος σκοπός της διερεύνησης του δυστυχήματος ήταν να ενισχυθεί η ασφάλεια στον σιδηρόδρομο.
Αναφορικά με τη φωτιά, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι κατά πάσα πιθανότητα υπάρχει κάποιο άγνωστο υλικό, το οποίο δεν μπορεί να εντοπιστεί στις αμαξοστοιχίες και σ' αυτά που μετέφεραν. Αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο. Δεδομένης της απώλειας στοιχείων από τον τόπο του δυστυχήματος δεν μπορεί να πει κανείς με επιστημονική βεβαιότητα τι έφταιξε στη φωτιά.
Η εκτίμηση είναι ότι πρόκειται για πτητικό εύφλεκτο υγρό τουλάχιστον 2,5 τόνων. Αυτό που ζητήσαμε σαν Συμβούλιο να κάνουμε και θα το κάνουμε, είναι να προσπαθήσουμε να επιβεβαιώσουμε αυτά τα αποτελέσματα με κάποιο Ίδρυμα, πανεπιστημιακό ή άλλο, που να έχει τέτοιο κύρος που να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Σε κάθε περίπτωση, για μας είναι μια έρευνα που δεν σταματάει εδώ. Εμείς καλούμε ό,τι καινούριο στοιχείο υπάρχει από φορείς και από τους συγγενείς, να μας το προσκομίσουν. Δεν θα κρύψουμε τίποτα και αν βρούμε κάτι καινούριο από αυτά που έχουμε ήδη βρει, θα εκδοθεί συμπληρωματικό πόρισμα.
Στην επισήμανση δημοσιογράφου ότι «οι 2,5 τόνοι είναι τεράστια ποσότητα και πού μπορεί να βρίσκονταν», ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε πως αποτελεί και για εκείνον «ένα τεράστιο αίνιγμα».
Μαρακάκης: Αν δεν είχαν συμβεί οι παρεμβάσεις στο σημείο της τραγωδίας, θα ήμασταν πολύ κοντά στην αλήθεια
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο Γιάννης Μαρακάκης, δικηγόρος αρκετών εκ των επιβατών και οικογενειών των επιβατών, ο οποίος υπογράμμισε ότι το σύνολο των οικογενειών που πιστεύουν ότι υπήρχε είτε πολύ βαριά αμέλεια είτε μεθόδευση σε ό,τι αφορά την αλλοίωση στοιχείων, μάλλον είχαν δίκιο.
Ειδικότερα δήλωσε: «Δεν υπάρχει ικανοποίηση ή απογοήτευση από τις διαπιστώσεις των επιστημόνων. Είχαν πολύ συγκεκριμένο πεδίο πάνω στο οποίο έπρεπε να δουλέψουν. Επειδή οι άνθρωποι αυτοί είναι εντελώς ασύνδετοι και με την ανάκριση και με οτιδήποτε έχει να κάνει με την αγωνία του κόσμου για το αν υπήρχε συγκάλυψη, μπάζωμα, αν υπήρξαν εξωγενείς παράγοντες που έχουν παρεμποδίσει όλους εμάς να φτάσουμε στην αλήθεια, θεωρώ ότι σε μεγάλο βαθμό αιφνιδιάστηκαν και από τις ερωτήσεις που κάναμε, ίσως και από το ύφος μας και τον τόνο μας.
Επειδή είναι ξεκάθαρο ότι αυτοί δεν ήρθαν εδώ ως δικαστές ούτε ήρθαν για να προκαταλάβουν τη Δικαιοσύνη και είναι επίσης γνωστό πως ό,τι πόρισμα έχει δοθεί στην ανάκριση, αυτό εκτιμάται ελεύθερα από τις δικαστικές Αρχές, θεωρώ ότι σε ό,τι αφορά τις οικογένειες είναι ένα πρώτο βήμα που αναγνωρίζει αφενός τα τεράστια κενά και τις παθογένειες που οδήγησαν στην τραγωδία και αφετέρου ότι μετά την τραγωδία, δυστυχώς υπήρξαν τεράστια κενά στην έρευνα που εμπόδισαν τις Αρχές να φτάσουν σε σωστά στοιχεία. Παρ' όλα αυτά, φαίνεται πως το σύνολο των οικογενειών που πιστεύουν ότι υπήρχε είτε πολύ βαριά αμέλεια είτε μεθόδευση σε ό,τι αφορά την αλλοίωση στοιχείων, μάλλον είχαν δίκιο και αν δεν είχαν συμβεί αυτές οι παρεμβάσεις με παραλείψεις ή με ενέργειες, σήμερα θα ήμασταν πολύ κοντά στην αλήθεια στο τι οδήγησε σε αυτήν την τραγωδία».
Κώστας Λακκαφώσης: Έχει γίνει σωστή δουλειά - Πλήρης η εικόνα που δίνει το πόρισμα
Ο Κώστας Λακαφώσης, Ειδικός Πραγματογνώμονας Οικογενειών των Θυμάτων των Τεμπών, σημείωσε με έμφαση ότι «είναι σημαντικό να διαβαστεί το πόρισμα, το οποίο περιέχει πολύ σημαντικά στοιχεία. Έχω πλήρη γνώση του κειμένου, που αναλύει τα δεδομένα καρέ-καρέ. Θα αποφύγω να κάνω περίληψη γιατί οι περιλήψεις και οι ατάκες μπορούν να δώσουν μια λάθος εικόνα. Νομίζω ότι η εικόνα που προκύπτει από το πόρισμα είναι πολύ πλήρης και πολύ συγκεκριμένη και θεωρώ ότι έχει γίνει σωστή δουλειά».
Ψαρόπουλος: Η τελική δικαίωση θα έρθει από τις δικαστικές αποφάσεις
Τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, δήλωσε ότι περιμένει ο Αντώνης Ψαρόπουλος, πατέρας της Μάρθης Ψαροπούλου, που βρήκε τραγικό θάνατο στα Τέμπη. «Η τελική δικαίωση θα έρθει από εκεί», είπε χαρακτηριστικά, απαντώντας στο ερώτημα αν αισθάνεται ικανοποίηση από το πόρισμα. «Σήμερα ενίσχυσα τη γνώμη μου για το τι έχει συντελέσει σε αυτό το τραγικό δυστύχημα, το έγκλημα. Ως προς αυτό και μόνο αυτό μπορώ να αισθάνομαι ικανοποιημένος».
Και συμπλήρωσε: «Στο πόρισμα έχει γίνει περιληπτική αναφορά των κακώς κειμένων του ελληνικού σιδηροδρόμου και το τι πρέπει να αλλάξει για να καταστεί ο σιδηρόδρομος ασφαλής.
Όσον αφορά τη φωτιά, η απάντηση που πήραμε ήταν σαφής. Ανέφεραν ότι δεν αποτέλεσε αιτία κάποιο στοιχείο το οποίο αποτελούσε μέρος των συστημάτων των μηχανών, συμπεριλαμβανομένου και του ελαίου σιλικόνης των μετασχηματιστών. Αυτό το απέκλεισαν.
Επίσης, αναφέρθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνουν οι παρεμβάσεις, το ξεμπάζωμα και το μπάζωμα στον τόπο του δυστυχήματος και ότι θα έπρεπε αυτός ο τόπος να μείνει ανέγγιχτος και χαρακτηριστικά δηλώθηκε "να μην ιεροποιηθεί εσπευσμένα", με την τοποθέτηση δηλαδή μιας εκκλησίας. Αυτό ήταν μια δικαιολογία που ακούστηκε αρχικά.
Ασφαλώς χρειάζεται ενδελεχή μελέτη το πόρισμα. Πρέπει να διαβαστεί ξανά και ξανά γιατί προφανώς είναι αρκετά λεπτομερές. Αυτό που τόνισαν, δε, κατ' επανάληψη οι συγκεκριμένοι πραγματογνώμονες είναι ότι δεν υποκαθιστούν σε καμία περίπτωση την ελληνική Δικαιοσύνη και ελπίζουν ότι το δικό τους πόρισμα θα βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση για τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης».