Τέμπη: «Μέτωπο» ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς - Δυσφορία Ανδρουλάκη για τις «αρχηγικές» κινήσεις Φάμελλου
Τα Τέμπη αποτελούν το νέο πεδίο συνεννόησης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Αριστερά. Οι «αρχηγικές» κινήσεις ωστόσο του Σωκράτη Φάμελλου προκαλούν δυσφορία στη Χαριλάου Τρικούπη και όχι μόνον...
«Ζεστάθηκαν» για τα καλά οι συζητήσεις σχετικά με τις πιθανότητες συνεργασίας ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Αριστερά, το σαββατοκύριακο που πέρασε. Τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο και ο Αλέξης Χαρίτσης, έθεσαν ξανά το ζήτημα στο τραπέζι, ενώ το μεγάλο συλλαλητήριο της πλατείας Συντάγματος, έστειλε το μήνυμα ότι η συνεννόηση των δύο κομμάτων -και συνολικά του προοδευτικού κόσμου- είναι απαραίτητη.
«Επιστροφή στην αξιωματική αντιπολίτευση»
Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις επί μέρους διαφοροποιήσεις των στελεχών που στηρίζουν τον Παύλο Πολάκη -κυρίως για οργανωτικά θέματα και για τις τράπεζες- κύλησε σε αρκετά καλό κλίμα.
Στην Κουμουνδούρου θεωρούν ότι μπορούν να ανακάμψουν και να παίξουν ξανά ρόλο πρωταγωνιστή στο πολιτικό σκηνικό. Αρχικά, έχουν πετύχει κάτι που πριν από δύο μήνες, έμοιαζε εξαιρετικά δύσκολο. Να ανακτήσουν τη σοβαρότητά, που τους τη στέρησε ο Στέφανος Κασσελάκης.
Πλέον, θέλουν να πάρουν πίσω και τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης – τον οποίον, πάλι ο πρώην πρόεδρος τους στέρησε. Μάλιστα, αποτελεί τον πρώτο από τους τέσσερις στόχους που έθεσε κατά τη δευτερολογία του, ο Σωκράτης Φάμελλος. «Ανάκτηση αξιωματικής αντιπολίτευσης κινηματικά, θεσμικά και πολιτικά», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η επίτευξη αυτού του στόχου, αντικειμενικά περνάει από το αν θα υπάρξει συνεργασία με τη Νέα Αριστερά ή όχι. Όλα δείχνουν ότι η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα δεν είναι πια τόσο μεγάλη…
Τα τηλεφωνήματα και η δυσαρέσκεια για την «σπουδή Φάμελλου»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επικοινώνησε, εν τέλει, τηλεφωνικά με τους Νίκο Ανδρουλάκη, Αλέξη Χαρίτση και Ζωή Κωνσταντοπούλου σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που προανήγγειλε για τη συνεννόηση των προοδευτικών δυνάμεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όλοι συμφώνησαν ότι όντως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση και μάλιστα γρήγορα – όντας θετικοί στο να κατατεθεί αίτημα για μια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Η σπουδή, όμως, της Κουμουνδούρου να προχωρήσει σε διαρροές, πριν υπάρξει κάτι χειροπιαστό, δεν ήχησε ευχάριστα στα αυτιά της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Αριστεράς. Πάντως, από συνεργάτες των δύο προέδρων, καθίσταται σαφές ότι δεν πρόκειται αυτή η κίνηση να επηρεάσει τη στάση τους, καθώς το θέμα της τραγωδίας των Τεμπών είναι τεράστιο.
Όπως υπενθύμιζαν πάντως από τη Χαριλάου Τρικούπη:
«Τα 4 πρώτα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν αυτοτελώς το δικαίωμα να ζητήσουν προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση. Δεν χρειάζονται υπογραφές βουλευτών άλλων κομμάτων, παρά μόνο της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας.Είναι προφανές ότι όταν και εφόσον θα οριστεί η σχετική συζήτηση από τον ΠΘ, ο Πρόεδρος θα μιλήσει....».
Το «Λαϊκό Μέτωπο» επιστρέφει
Με ένα μεγάλο τμήμα της Νέας Αριστεράς να αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό -στο καλό σενάριο- την πιθανή συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Χαρίτσης προσπάθησε να θέσει τη συζήτηση στη σωστή της βάση, υπενθυμίζοντας ότι η συνεδριακή απόφαση του κόμματος, είναι βασισμένη στη στρατηγική του «Λαϊκού Μετώπου».
«Δεν φτιάχνεις “Λαϊκό Μέτωπο” με εκείνους που συμφωνούν σε όλα. “Με αυτούς φτιάχνεις κόμμα”, σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «Λαϊκό Μέτωπο συγκροτούμε με εκείνες τις πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις που αναγνωρίζουν την ανάγκη του, δεν έχουν το άγχος της περιχαράκωσης και θέλουν να συζητήσουν προγραμματικά».
Από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, πήγε ένα βήμα παρακάτω, καθώς στα κοινωνικά δίκτυα έγραψε πως «το κοινωνικό μέτωπο συντάραξε όλη τη χώρα. Είναι η ώρα του Λαϊκού Μετώπου για την ανατροπή της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Συγκάλυψη τέλος. Νέα Δημοκρατία τέλος».
Μετά τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πολλά στελέχη και των δύο κομμάτων ανέφεραν στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους πως θα πρέπει άμεσα να ληφθούν όλες οι απαραίτητες πρωτοβουλίες για τη συνεννόηση των δυνάμεων της Αριστεράς.