Ανασχηματισμός: Με ή χωρίς Τασούλα τα κυβερνητικά «φάλτσα» παραμένουν - Δυο «σχολές» στο Μαξίμου
Η εσωκομματική ηρεμία που εξασφάλισε ο κ. Μητσοτάκης με την επιλογή Τασούλα κάθε άλλο παρά αλλάζει την εικόνα που υπάρχει σε συγκεκριμένα υπουργεία αλλά και τα προβλήματα υπουργικών συμπεριφορών.
Το Μαξίμου θέλει να διαφυλάξει τα ήρεμα νερά στο εσωκομματικό πεδίο, κλείνοντας τα σενάρια για έναν ανασχηματισμό στα προσεχώς, και συγκεκριμένα αμέσως μετά την εκλογή Τασούλα στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όμως στην Ηρώδου Αττικού, υπάρχουν διαφορετικές γραμμές για το κατάλληλο timing.
Με ή χωρίς Τασούλα τα κυβερνητικά «φάλτσα» παραμένουν
Με ορατές αλλά και καταγεγραμμένες στο πρωθυπουργικό μπλοκάκι τις αρρυθμίες και τα φάλτσα, υπουργών καθώς επίσης υφυπουργών αλλά ακόμη και στο επίπεδο των γενικών γραμματέων, δεν είναι λίγοι οι συνομιλητές του Κυριάκου Μητσοτάκη που θεωρούν ότι ο ανασχηματισμός δεν θα πρέπει να μετατεθεί για αργότερα.
Τα πρόσωπα που τάσσονται υπέρ αυτής της εισήγησης υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα δώσουν την απαραίτητη «πνοή αποτελεσματικότητας» στο κυβερνητικό σχήμα, ενώ και συμβολικά θα εκπέμψουν το μήνυμα της αντεπίθεσης ενόψει της κάλπης του 2027.
Στον αντίποδα, υπάρχουν αρκετοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, που πιστεύουν ότι ο ανασχηματισμός στην παρούσα συγκυρία θα βοηθήσει «ούτε στην ταχύτητα-ούτε στην αποτελεσματικότητα» του κυβερνητικού έργου. Το συγκεκριμένο μπλοκ εκτιμούν ότι αυτή τη στιγμή μια παρέμβαση στη «βασική ενδεκάδα» θα επηρεάσει αρνητικά και τον ρυθμό της κυβέρνησης αλλά και τις λεπτές ισορροπίες μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα.
Περισσότεροι οι δυσαρεστημένοι από τους ικανοποιημένους...
«Δεν έχει κανέναν λόγο να χαλάσει το κλίμα που έφτιαξε μετά τον προϋπολογισμό», λέει στον Flash.gr ένα από αυτά τα πρόσωπα. Την ίδια άποψη συμμερίζονται και άλλα κυβερνητικά στελέχη που θεωρούν ότι ο αριθμός των βουλευτών που μπορεί να ικανοποιηθεί, θα είναι κατά πολύ μικρότερος από εκείνον που θα δυσαρεστηθεί. Ταυτόχρονα βέβαια εντός της γαλάζιας, κοινοβουλευτικής ομάδας, υπάρχουν φωνές που επιμένουν ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η γεωγραφική εκπροσώπηση στο κυβερνητικό σχήμα.
Από την άλλη μια επίσπευση των αλλαγών, σύμφωνα με έμπειρους παράγοντες, θα αφήσει ανοιχτό χώρο ώστε να γίνουν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, εφόσον απαιτηθούν, σε χρόνο πιο κοντά στις εκλογές.
Σε κάθε περίπτωση, είναι ξεκάθαρο ότι στο συρτάρι του Κυριάκου Μητσοτάκη, έχει ήδη ετοιμαστεί η λίστα με τις κίτρινες και τις κόκκινες κάρτες. Πάντως υψηλόβαθμος παράγοντας, υπενθυμίζει ότι εκτός από την αποτελεσματικότητα, κριτήριο στο rotation Μητσοτάκη, θα είναι και η συμπεριφορά. Είναι επίσης ξεκάθαρο, σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, ότι όταν αποφασίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να πατήσει το κουμπί του ανασχηματισμού, δεν θα πρέπει να αναμένεται σαρωτικές αλλαγές.
Πρόσωπο «κλειδί» ο Γεραπετρίτης
Σε ότι αφορά στα πρόσωπα πάντως «κλειδί», θεωρείται η ενδεχόμενη επιστροφή του Γιώργου Γεραπετρίτη στο Μέγαρο Μαξίμου, χωρίς πάντως αυτή τη στιγμή το συγκεκριμένο σενάριο να συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες. Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η οικειοθελής έξοδος του Χρήστου Στυλιανίδη από το υπουργείο Ναυτιλίας, καθώς όλα δείχνουν ότι ο Κύπριος πολιτικός θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα στις επόμενες εκλογές στη Μεγαλόνησο. Με ένταση ακούγεται επίσης το σενάριο που θέλουν την επιστροφή του Σταύρου Παπασταύρου σε υπουργικό πόστο, όπως επίσης και του Κώστα Σκρέκα.
Ακόμη οι αντικαταστάσεις υφυπουργών φαίνεται, εκτός απροόπτου, ότι θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό κι αυτού του ανασχηματισμού, ώστε να ενισχυθεί και το κοινοβουλευτικό στοιχείο της κυβέρνησης. Τέτοιες είναι οι περιπτώσεις των Διαμαντή Γκολιδάκη και Άννας Ευθυμίου από τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς επίσης του Περικλή Μαντά αλλά και των Μακάριου Λαζαρίδη, Δημήτρη Μαρκόπουλου, Γιώργου Βρεττάκου, Φίλιππου Φόρτωμα, Μαρίας Αντωνίου.