Τέλος στο βόλεμα σε κρατικά ΔΣ, οι απρόσεκτοι της Ένωσης Τραπεζών
Μου το είπε στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας που συνήθως γνωρίζει τι γίνεται στο εσωτερικό κοινοβουλευτικής ομάδας, του κόμματος αλλά και της κυβέρνησης, όταν τον ρώτησα πόσο μεγάλο μπορεί να είναι το πρόβλημα με τις διαφωνίες που εκφράζει κατά καιρούς ο Α. Σαμαράς: « Εγώ έχω μια άλλη αντίληψη και θέλω να την σκεφτείς», μου είπε και προσέθεσε, «μήπως τελικά τέτοιου είδους διαφοροποιήσεις του πρώην πρωθυπουργού, που δεν δημιουργούν μείζονα ζητήματα στην πράξη, βοηθούν την ΝΔ;» και συνέχισε: «η ΝΔ του Κ. Μητσοτάκη - και σωστά- έχει αγκαλιάσει ένα μέρος του κέντρου και αυτό έχει φανεί και στα εκλογικά αποτελέσματα. Όμως, υπάρχει και ένα μέρος παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, που μάλλον δεν βλέπουν με πολύ καλό μάτι ορισμένες αποφάσεις που κινούνται εκτός δεξιού χώρου. Όλοι αυτοί, μπορεί κάποια στιγμή να αναζητούσαν κάποια άλλη, δεξιά καθαρά, κομματική στέγη. Όμως, με την ύπαρξη μέσα στο κόμμα ενός ανθρώπου –και μάλιστα πρώην πρωθυπουργού- που δείχνει να στηρίζει παραδοσιακές δεξιές αξίες, νοιώθουν πως η παράταξη, περιλαμβάνει και αυτούς και μένουν μέσα στα πλαίσια της μεγάλης ΝΔ.» Μήπως έχει δίκιο ;
Αστυνόμευση γρήγορα
Το θέμα της ασφάλειας, είναι βέβαιο ότι θα τεθεί και πάλι στην πρώτη γραμμή των «απαιτήσεων» των πολιτών. Το δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις. Φαίνεται λοιπόν, πως μετά τις γιορτές, μια και τώρα δεν μπορεί πρακτικά να γίνει κάτι, θα υπάρξει ανασχεδιασμός της δράσης της αστυνομίας, σε όλα σχεδόν τα επίπεδα. Δεν θα παραξενευτώ, αν υπάρξουν και κάποιες «επιχειρήσεις σκούπα», σε συγκεκριμένες περιοχές και σε συγκεκριμένους «επαγγελματικούς χώρους», όπως διαλυτήρια μετάλλων, διαλυτήρια αυτοκίνητων κλπ. Ήδη πάντως στο αρχηγείο της ΕΛΑΣ, το συζητούν το θέμα…..
Κρατικές προβληματικές
Αναφερθήκαμε προχθές, σε πρόσωπα που καταλαμβάνουν θέσεις σε διοικητικά συμβούλια εταιρειών του Δημοσίου, με ένα καλό βιογραφικό και καταλήγουν να μην κάνουν τίποτα, παρά να εισπράττουν τις αποζημιώσεις τους. Λογικό, θα πείτε, αφού παραλαμβάνουν ένα ...χάος, το οποίο στη συνέχεια παραδίδουν στους επόμενους! Ας δούμε, όμως πως αυτή η πρακτική δεκαετιών, μπορεί να μετατραπεί σε εφιάλτη. Κι ας πάρουμε για παράδειγμα την ΕΑΒ. Είμαι βέβαιος ότι η σημερινή διοίκηση του Δημήτρη Παπακώστα (CEO) και Ιωάννη Κούτρα (Προέδρου) θα ζορίστηκε αρκούντως, παρακολουθώντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό στη Βουλή.
Στις «καταστάσεις» της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας υπάρχουν απαιτήσεις 350 εκατ. ευρώ που δεν μπορούν πλέον να εισπραχθούν, 100 εκατ. «χαμένα υλικά», άλλα 120 εκατ. που έχει διαθέσει η Πολεμική Αεροπορία για προγράμματα που δεν υλοποιήθηκαν, ενώ δεν έχει γίνει καταγραφή αποθηκών από το 2014. Φυσικά, οι ελεγκτές της εταιρείας δεν μπορούν να επιβεβαιώσουν τίποτα απ’ όσα περιλαμβάνονται στους ισολογισμούς, χαρακτηρίζονται «ευχολόγιο».
Θέσεις βολέματος
Για όλα αυτά δεν φταίει (μόνο) η σημερινή διοίκηση, αλλά και οι προηγούμενες. Το ερώτημα, λοιπόν, είναι τις θα γίνει στο προσεχές μέλλον. Γιατί μπορεί να είναι ευχάριστο (και προσοδοφόρο) να αναλαμβάνεις μια διακοσμητική δημόσια θέση, αλλά πρέπει να έχεις και αίσθηση του καθήκοντος. Και με την ευκαιρία να σας πω ότι διαχειριστικοί έλεγχοι έχουν αρχίσει πλέον να διατάσσονται και σε άλλες εταιρείες του δημοσίου, στις οποίες είναι προφανές ότι το χρήμα των φορολογουμένων καταλήγει σε βαρέλια χωρίς τρύπα. Εάν, λοιπόν η κυβέρνηση αποφασίσει να βάλει το μαχαίρι στο κόκκαλο, να σας προϊδεάσω, ότι οι θέσεις των ΔΣ των κρατικών εταιρειών, θα πάψουν να είναι ένας ωραίος τρόπος βολέματος. Και βέβαια, αυτό δεν αφορά μόνο τις εταιρείες, αλλά και άλλους οργανισμούς, όπως τα νοσοκομεία, ας πούμε...
Τραπεζικό καρτέλ
Ζήτημα ωρών, το πολύ λίγων ημερών είναι να πέσει αυλαία στην πολύκροτη έρευνα της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τις τράπεζες. Να θυμίσω ότι το 2019 ομάδες υπαλλήλων της Επιτροπής Ανταγωνισμού είχαν κάνει αιφνιδιαστικές «επισκέψεις» στα γραφεία διοικήσεων των τραπεζών ψάχνοντας στοιχεία για συνεννόηση τραπεζών σχετικά με τις προμήθειες που χρεώνουν. Ο αποχωρών πρόεδρος της Επιτροπής καθηγητής Γιάννης Λιανός θέλει να ολοκληρώσει την (καθυστερημένη) έρευνα επιβάλλοντας μερικές δεκάδες εκατομμύρια πρόστιμα.
Άμαθοι σε ανάλογες έρευνες οι διοικήσεις των τραπεζών, είχαν αναγκαστεί να παραδώσουν ακόμα και (πολύ) προσωπικές σημειώσεις αλλά το μεγάλο κάζο (που μάλλον «έδεσε» την κατηγορία) έπαθαν στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών. Κάποιοι απρόσεκτοι είχαν ξεχάσει πρακτικά του ΔΣ της Ένωσης όπου συζητούσαν τι να κάνουν με τις προμήθειες. Ήταν η φωλιά του καρτέλ!
Περασμένα μεγαλεία
Δύσκολοι καιροί για πρίγκιπες... Η πορεία του Ηλία Λιβάνη στα επιχειρηματικά, δεν στάθηκε αντάξια της οικογενειακής παράδοσης. Τα βιβλία δεν πωλούν πλέον, οι εφημερίδες επίσης (ιδιαίτερα όταν εξελίσσονται σε κομματικά έντυπα) και ο γιός του αείμνηστου Αντώνη Λιβάνη, δεν είχε να επιδείξει κάτι περισσότερο. Ούτε καν την πολιτική συνέπεια του ανθρώπου που είχε μείνει πιστός στον Α. Παπανδρέου και σε δύσκολες εποχές. Ο γιός «διακρίθηκε» για οπορτουνισμό, που έλεγαν οι παλιοί αριστεροί, κινούμενος από το ΠΑΣΟΚ, στην στενή παρέα του Α. Τσίπρα, ακολουθώντας ένα ένστικτο που δεν δούλευε. Έτσι μακριά από αυτά που είχαν αναδείξει τον εκδοτικό οίκο του πατέρα του σε μεγάλο οργανισμό πριν δεκαετίες, βρέθηκε τελικά διαχειριστής χρεών. Κάτω από το βάρος του ψηλού δανεισμού, τα πράγματα πήραν το δρόμο τους. Ίσως το πλέον δυσάρεστο, να είναι ότι πια απειλείται και η έδρα του οργανισμού Λιβάνη, το ιστορικό κτίριο επί των οδών Σόλωνος και Ιπποκράτους. Που αν δεν γίνει κάτι το προσεχές διάστημα, θα βγει σε πλειστηριασμό από την Τράπεζα Πειραιώς.
Νέα εθελουσία
Μπορεί ο Μιχάλης Τσαμάζ, να αποχωρήσει από τον ΟΤΕ το επόμενο εξάμηνο, αλλά επί των τελευταίων ημερών του, ο Οργανισμός θα υλοποιήσει άλλο ένα πρόγραμμα Εθελούσιας εξόδου, όπως έχει σχεδιάσει η διοίκηση και επιθυμεί εντόνως ο μεγάλος μέτοχος του Ομίλου. Στόχος είναι, η νέα ηγεσία υπό τον Κώστα Νεμπή, να έχει πλέον μία καθαρά ιδιωτική φυσιογνωμία. Και οι πληροφορίες μου λένε, ότι για να επιτευχθεί ο στόχος, το πρόγραμμα θα είναι πλουσιοπάροχο. Να δούμε, λοιπόν, εφόσον βέβαια προχωρήσει το πρόγραμμα, ο Μιχάλης Τσαμάζ, θα αποχωρήσει ως «γαλαντόμος»...