Τελικά, το ένα ποτηράκι την ημέρα αλκοόλ δεν κάνει καλό
Οι μελέτες που έδειχναν ότι η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάνει καλό στην υγεία τελικά παρουσιάζουν ατέλειες, σύμφωνα με νέα ανάλυση.
Όλες οι έρευνες που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση αλκοόλ σε μέτριες ποσότητες (ένα ποτήρι κρασί την ημέρα) συνδέεται με αύξηση της μακροζωίας έχουν υποπέσει σε ένα επιστημονικό σφάλμα και επομένως δεν ισχύουν τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία.
Επανεξετάζοντας τα παραπάνω συμπεράσματα, ο ψυχολόγος Tim Stockwell και ο επιδημιολόγος Janhui Zhao διεξήγαγαν μια νέα μετα-ανάλυση 107 προηγούμενων ερευνών. Σε αυτές είχε μελετηθεί η κατανάλωση αλκοόλ σε σχέση με τη συχνότητα εμφάνισης οποιουδήποτε θανάτου.
Αυτό που έκαναν οι δύο ερευνητές ήταν να χωρίσουν τις μελέτες σε δύο κατηγορίες, υψηλής ποιότητας και χαμηλής ποιότητας. Στις χαμηλής ποιότητας δεν είχε εξεταστεί αν οι μη χρήστες αλκοόλ είχαν ιστορικό (δηλαδή αν κάποτε έπιναν αλκοόλ), αν κάπνιζαν και ποιο ήταν το κοινωνικοοικονομικό τους στάτους. Αντίθετα, στις υψηλής ποιότητας μελέτες είχαν συνυπολογιστεί και οι τρεις παράγοντες.
Το κάπνισμα, συγκεκριμένα, είναι άμεσα συνδεδεμένο με την κατανάλωση αλκοόλ και είναι υπεύθυνο για περισσότερους θανάτους. Το κοινωνικοοικονομικό στάτους επίσης περιπλέκει τα πράγματα. Σε μια μελέτη υψηλής ποιότητας φάνηκε ότι το αλκοόλ συνδέεται με μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων σε ανθρώπους με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο και καθόλου σε ανθρώπους με υψηλό.
Ο Stockwell και ο Zhao βρήκαν ότι μόνο οι χαμηλής ποιότητας έρευνες έδειχναν σύνδεση της μέτριας κατανάλωσης με τη μακροζωία. «Αν κοιτάξει κάποιος τις χαμηλότερης ποιότητας έρευνες, τότε είναι που βλέπει τα οφέλη του αλκοόλ στην υγεία», δηλώνουν οι ερευνητές.
«Η μεγάλη πλειοψηφία των προηγούμενων μελετών συγκρίνει αυτούς που έπιναν με μια ιδιαίτερα υψηλού κινδύνου ομάδα ανθρώπων που σήμερα απέχουν ή πίνουν πολύ λίγο. Γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι σταματούν ή μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ όταν αισθάνονται άρρωστοι και αδυνατίζουν με την ηλικία. Οι χαμηλής ποιότητας μελέτες συμπεριέλαβαν στην ομάδα σύγκρισης πολλούς ανθρώπους που είχαν σταματήσει ή μειώσει την κατανάλωση αλκοόλ για λόγους υγείας», συμπλήρωσε ο Stockwell.
Τα ευρήματα των Stockwell και Zhao καθιστούν σαφές ότι η πραγματική σχέση μεταξύ μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και υγείας είναι πολύ πιο περίπλοκη και απαιτεί λεπτομερή και πολυδιάστατη ανάλυση. Είναι καιρός να αναθεωρήσουμε τις αντιλήψεις μας για το αλκοόλ και να βασιστούμε σε υψηλής ποιότητας έρευνες που λαμβάνουν υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες.