Τελευταία παρέλαση
Η παρουσία της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην στρατιωτική παρέλαση στην Θεσσαλονίκη ήταν και η τελευταία της ως προέδρου της Δημοκρατίας σε εθνική εορτή. Όλα δείχνουν πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα την προτείνει εκ νέου για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα, κάτι που φαίνεται να γνωρίζει πρώτα η ίδια. Άλλωστε οι σχέσεις αλλά και η συνεργασία μεταξύ των δύο ήταν άριστες όλο αυτό το διάστημα των πέντε ετών και γι’ αυτό ο πρωθυπουργός βγήκε μπροστά ζητώντας να σταματήσει η ονοματολογία καθώς κάτι τέτοιο είναι προσβολή για την Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
Η θητεία της μπορεί να λήγει επίσημα τον Μάρτιο, ωστόσο σύμφωνα με το Σύνταγμα η ανακοίνωση του ή της διαδόχου θα πρέπει να έχει ανακοινωθεί τουλάχιστον ένα μήνα πριν. Αυτό σημαίνει πως στα τέλη του χρόνου ή τις αρχές του νέου έτους ο πρωθυπουργός θα ανακοινώσει την πρόταση του για την προεδρία της Δημοκρατίας.
Από την στιγμή που αποσυνδέθηκε η προεδρική εκλογή από το ενδεχόμενο προκήρυξης εθνικών εκλογών, η ψηφοφορία περνάει πλέον σε δεύτερη μοίρα. Άλλωστε η ΝΔ διαθέτει την κοινοβουλευτική δύναμη για να εκλέξει από μόνη της το πρόσωπο το οποίο θα επιθυμεί για το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα.
Η παράδοση τα τελευταία χρόνια ήθελε το κόμμα που ήταν στην εξουσία να προτείνει υποψηφίους που δεν προέρχονταν από τον δικό τους πολιτικό χώρο προκειμένου να πάρει ψήφους και από τα άλλα κόμματα ώστε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλεγεί με διευρυμένη πλειοψηφία άλλα και να μην οδηγηθεί η χώρα σε εθνικές εκλογές. Από την στιγμή όμως που με την αναθεώρηση του 2019 η συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία δεν επηρεάζει τις πολιτικές εξελίξεις τότε η παράδοση που ίσχυε μπορεί πλέον να σπάσει.
Ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επιθυμούσε το πρόσωπο που θα προτείνει να ενώσει και άλλες πολιτικές δυνάμεις και να επιτευχθεί ευρεία πλειοψηφία. Αυτός είναι ο πρωταρχικός στόχος και κοιτά κυρίως προς τον χώρο της κεντροαριστεράς ή του παραδοσιακού «κέντρου». Έχουν ήδη ακουστεί τα ονόματα του Γιάννη Στουρνάρα και του Ευάγγελου Βενιζέλου αλλά και καθηγητών που προέρχονται από τον ίδιο ιδεολογικό χώρο. Σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να υπάρξουν αντιδράσεις από την «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα.
Στην περίπτωση που επιλεγεί πρόσωπο από την κεντροδεξιά τότε ο πρόεδρος της βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες. Από την στιγμή που οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Καραμανλής και Σαμαράς, έχουν πάρει αποστάσεις από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιλογές από το «γαλάζιο» στρατόπεδο είναι ελάχιστες. Ο πρωθυπουργός σταθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να τρέξουν και δημοσκοπήσεις για λογαριασμό του Μαξίμου και αναλόγως θα πράξει καθώς πρώτο ζητούμενο είναι ο ιδεολογικός χώρος από τον οποίο θα προέρχεται ο «εκλεκτός» ή «εκλεκτή» της κυβέρνησης.
Βέβαια δεν έχει μόνο η ΝΔ δικαίωμα να προτείνει πρόσωπο για την προεδρία της Δημοκρατίας αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Με ενδιαφέρον αναμένεται η πρόταση των κομμάτων που βρίσκεται στα δεξιά της ΝΔ όπως και του ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει να παίξει ρόλο στην προεδρική εκλογή μετά και τα αυξημένα δημοσκοπικά ποσοστά που καταγράφει μετά την επανεκλογή Ανδρουλάκη.