ΤΕΚΑ: 350.000 ασφαλισμένοι έχουν «αιμοδοτήσει» το ταμείο με 140 εκατ. ευρώ
Έρχεται νομοθετική ρύθμιση για να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του Ταμείου
Αργά αλλά... σταθερά εντάσσονται οι ασφαλισμένοι στο Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), καθώς από τον Νοέμβριο του 2023 φαίνεται να έχουν εισέλθει στο νέο σύστημα μόλις 40.000 άτομα.
Συγκεκριμένα, τον Νοέμβριο είχαν ενταχθεί στο ΤΕΚΑ 310.000 άτομα, ενώ σήμερα οι εγγραφές ανέρχονται σε περίπου 350.000 εργαζόμενους και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν. Το κεφάλαιο που έχει «αιμοδοτήσει» τον κρατικό κορβανά, φυσικά, κρίνεται απολύτως ικανοποιητικό από στελέχη του ταμείου, καθώς μέχρι σήμερα έχουν σωρευθεί από τις εισφορές των ασφαλισμένων περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ.
Προ των πυλών νομοθετική ρύθμιση για το default χαρτοφυλάκιο
Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και σύμφωνα με τον υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνο Τσακλόγλου, δρομολογείται νομοθετική ρύθμιση ώστε να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ.
Με το default χαρτοφυλάκιο οι ασφαλισμένοι μπορούν να έχουν μόνο το προκαθορισμένο προϊόν με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο, το οποίο έχει δομή κύκλου ζωής. Πρόκειται για το βασικό συνταξιοδοτικό προϊόν που προσφέρεται στους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και το οποίο συνδυάζει το κατάλληλο μείγμα κινδύνου, απόδοσης και ασφάλειας για όλη τη διάρκεια του εργασιακού βίου ενός τυπικού ασφαλισμένου, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να ασχοληθεί περισσότερο με τη διαχείριση των εισφορών του.
Ο βασικός στόχος για το ΤΕΚΑ
Υπενθυμίζεται ότι η επενδυτική λειτουργία του ταμείου χωρίστηκε σε τρεις περιόδους ώστε να υπάρξει ο κατάλληλος χρόνος προσαρμογής των ασφαλισμένων με το νέο σύστημα. Στην πρώτη περίοδο το 2022, οι εισφορές επενδύονταν σε καταθέσεις του Κοινού Κεφαλαίου των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου και Ασφαλιστικών Φορέων που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο στόχος που έχει τεθεί, πλέον, είναι το 2025, οι επιλογές των ασφαλισμένων να διευρυνθούν και πέρα του προεπιλεγμένου προϊόντος. Αυτό σημαίνει ότι θα παρέχονται στους ασφαλισμένους κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου για όσους επιλέξουν μόνοι τους επίπεδο κινδύνου (συντηρητικό, ισορροπημένο, δυναμικό) για την επένδυση των εισφορών τους. Τέλος, το 2027 το ταμείο θα προχωρήσει στη σύσταση μητρώου επαγγελματιών διαχειριστών επενδύσεων .