Τεχνητή νοημοσύνη: Ανασφάλεια στους εργαζόμενους - 1 στους 10 λέει ότι έχασε τη δουλειά του λόγω AI
Οι νέες τεχνολογίες ναι μεν φέρνουν πρόοδο στην καθημερινότητα της κοινωνίας, «σπέρνουν» όμως και το φόβο της ανεργίας. Τι έδειξαν δύο νέες έρευνες.
Όλο και πιο αβέβαιο μοιάζει το εργασιακό μέλλον στα μάτια της πλειονότητας των εργαζόμενων, γεγονός που τους επηρεάζει στις αποφάσεις που λαμβάνουν κατά τη διάρκεια του μακροχρόνιου εργασιακού τους βίου.
Σύμφωνα με έρευνα της Adecco Group οι εργαζόμενοι συνεχίζουν να αγωνιούν για το εργασιακό τους μέλλον, κυρίως λόγω των οικονομικών συνθηκών και την ασφάλεια της εργασίας. Προς αυτή την κατεύθυνση η πλειονότητα επιλέγει να μη ρισκάρει και να παραμείνει με τους υφιστάμενους εργοδότες τους.
Την ίδια στιγμή, ένα νέο στοιχείο έρχεται στην επιφάνεια μαρτυρώντας ότι οι νέες τεχνολογίες ναι μεν φέρνουν πρόοδο στην καθημερινότητα της κοινωνίας, «σπέρνουν» όμως και την ανεργία.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 13% των εργαζόμενων που συμμετείχαν σε αυτή, δήλωσαν ότι έχασαν τη δουλειά τους λόγω της τεχνητής νοημοσύνης. Καταγράφονται όμως και αισιόδοξες προοπτικές αναφορικά με την επίδραση της τεχνητής νοημοσύνης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν οι μισοί εργαζόμενοι που απάντησαν στην έρευνα συμφώνησαν ότι η απόκτηση δεξιοτήτων τεχνητής νοημοσύνης διευρύνει τις ευκαιρίες εργασίας. Το 46% μάλιστα, συμφώνησε ότι η τεχνητή νοημοσύνη τους έχει δώσει τη δυνατότητα να αποκτήσουν νέες δεξιότητες και να προοδεύσουν στο αντικείμενο εργασίας τους.
Την ίδια στιγμή, έρευνα της ManpowerGroup «μαρτυρά» ότι στη χώρα μας η στάση των εργαζομένων για τον αντίκτυπο της τεχνητής νοημοσύνης είναι ακόμη επιφυλακτική. Τα ανώτατα στελέχη δείχνουν να είναι πιο θετικά σε αυτά τα νέα δεδομένα (64%), τα μεσαία στελέχη ή οι προϊστάμενοι (58%) και οι υπάλληλοι γραφείου βρίσκονται στο 63%. Όμως οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο και στην «πρώτη γραμμή» παραγωγής (47%) αισθάνονται περισσότερο απαισιόδοξοι.
Η γενιά Ζ
Η γενιά που που χρησιμοποιεί περισσότερο εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης είναι η γενιά Ζ, ενώ ακολουθούν οι Millennials με 78%, η γενιά Χ με 76% και τελευταίοι οι Boomers με 73%. Από την έρευνα διαπιστώθηκε, επίσης, ότι η μέση εξοικονόμηση για τους εργαζόμενους που χρησιμοποιούν τεχνητή νοημοσύνη ήταν 1 ώρα την ημέρα, και το 1/5 των χρηστών είπε ότι η τεχνολογία τους εξοικονομούσε έως και 2 ώρες την ημέρα. Το 5% είπε ότι τους εξοικονομούσε από 3 έως 4 ώρες κάθε μέρα. Σχεδόν τα 3/4 των χρηστών λένε ότι είναι πιο παραγωγικοί, ωστόσο μόνο το 1/4 λέει ότι έχει ολοκληρώσει εκπαίδευση σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της τεχνητής νοημοσύνης στην εργασία τους.
Από τα στοιχεία της έρευνας απορρέει ότι ο χρόνος που εξοικονομείται επιτρέπει στους εργαζόμενους περισσότερο χρόνο για να αφιερωθούν σε δημιουργικές εργασίες, να σκεφτούν πιο στρατηγικά ή να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής. Η εξοικονόμηση χρόνου αφορά πολλούς διαφορετικούς κλάδους.
Οι εργαζόμενοι στους τομείς της ενέργειας, των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και της καθαρής τεχνολογίας (clean technology) ανέφεραν τη μεγαλύτερη εξοικονόμηση χρόνου 75 λεπτών την ημέρα, ενώ -- στον κλάδο αεροδιαστημικής και την άμυνα - ανέφεραν εξοικονόμηση 52 λεπτών την ημέρα. Οι επαγγελματίες στον κλάδο της τεχνολογίας εξοικονομούσαν κατά μέσο όρο 66 λεπτά την ημέρα, στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, 57 λεπτά και, στη βιομηχανία, 62 λεπτά την ημέρα.