Τα πτώματα του Τάμεση: Γιατί ξεβράζονται δεκάδες κάθε χρόνο στο «εχθρικό» ποτάμι
Τα πτώματα δύο ανδρών ανασύρθηκαν την εβδομάδα που πέρασε από τον ποταμό Τάμεση καθώς η αστυνομία αναζητούσε έναν ύποπτο που τραυμάτισε σοβαρά μια γυναίκα και τις δύο μικρές κόρες της σε επίθεση με χημικά. Κανένα από τα δύο πτώμα δεν ταυτοποιήθηκε ως εκείνο του Αμπντούλ Εζέντι, ο οποίος είναι φυγάς μετά την επίθεση στις 31 Ιανουαρίου στο Κλάπχαμ, στο νότιο Λονδίνο.
Ωστόσο, όπως αναφέρει το SkyNews, που παρουσιάζει τη μαρτυρία ενός δύτη το φαινόμενο δυστυχώς «δεν είναι ασυνήθιστο» για τον ποταμό.
Υπήρχε πάντα μια «τεράστια αίσθηση ανακούφισης» για την Gill Williams όταν έβρισκε ένα πτώμα. Δουλεύοντας ως δύτης της αστυνομίας, το πιο δύσκολο κομμάτι της δουλειάς της ήταν οι μακροχρόνιες αναζητήσεις με πυροβολισμούς - το μυαλό της έπαιζε κόλπα καθώς ένιωθε να πηγαίνει μπροστά στο κρύο, σκοτεινό νερό, περιμένοντας να αγγίξει ένα μέλος.
Κατά τη διάρκεια της 23χρονης καριέρας της στην αστυνομία της κοιλάδας του Τάμεση, λέει ότι υπήρξαν μόνο μερικές φορές σε εκατοντάδες έρευνες που βρέθηκαν πτώματα αμέσως μόλις μπήκε στο νερό. Τώρα συνταξιούχος, λέει ότι δεν ζηλεύει το έργο της μονάδας ναυτικών που αναζητά τον 35χρονο Abdul Ezedi στον ποταμό Τάμεση.
Το φαινόμενο δεν είναι «ασυνήθιστο».
Ακούγεται σοκαριστικό, αλλά η κ. Williams δυστυχώς λέει ότι αυτό δεν είναι «ασυνήθιστο». Αυτή και η ομάδα της έψαχναν μερικές φορές για έως και έξι πτώματα μετά τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, μια συνηθισμένη στιγμή για τους ανθρώπους να αυτοκτονήσουν.
«Έχουμε ανασύρει πτώματα που βρίσκονταν κάτω για τρεις μήνες, που τελικά βρέθηκαν παγιδευμένα μέχρι και τρία μίλια κατάντη - αυτή είναι μια τεράστια, τεράστια περιοχή», λέει στο Sky News.
Περίπου από 27 έως 37 άνθρωποι πέθαιναν ετησίως στον Τάμεση τα έτη 2015 έως 2022 - κατά μέσο όρο περίπου 31 - σύμφωνα με την Αρχή του Λιμένα του Λονδίνου, η οποία λέει ότι το 90% ήταν αποτέλεσμα αυτοκτονίας.
«Μπορεί να είναι τραυματικό»
Μερικοί είναι τυχαίοι πνιγμοί και η συντριπτική πλειονότητα ταυτοποιείται - τα χαρακτηριστικά τους σε σύγκριση με το μητρώο αγνοουμένων, στη συνέχεια επιβεβαιώνονται μέσω DNA, οδοντιατρικών αρχείων ή δακτυλικών αποτυπωμάτων.
Τα θύματα ανθρωποκτονιών είναι πολύ σπάνια αλλά τραυματικά. Για παράδειγμα - ο κορμός ενός νεαρού αγοριού, με το παρατσούκλι Adam από την αστυνομία, που ανακαλύφθηκε το 2001 δεν έχει ποτέ αναγνωριστεί. Θεωρείται ότι διακινήθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από τη Νιγηρία και πιθανώς δολοφονήθηκε σε τελετουργικό φόνο.
«Έχω αναρρώσει αρκετά στην καριέρα μου και μερικά από αυτά ήταν σε φρικτές καταστάσεις αποσύνθεσης», λέει στο Sky News.
«Αυτό από μόνο του είναι τραυματικό και σε κάνει να νιώθεις σωματικά αδιαθεσία, επομένως δεν είναι ευχάριστο.
«Κάθε άτομο έχει μια διαφορετική αντίδραση, κάποιοι θα είναι πολύ επιστημονικοί και πραγματιστές σχετικά με αυτό, άλλοι θα το βρουν αρκετά οδυνηρό».
«Μαζικά εχθρικό» ποτάμι ο Τάμεσης
Σχετικά με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι αξιωματικοί που αναζητούν τον Ezedi, ο κ. Aldworth περιέγραψε τον Τάμεση ως ένα «μαζικά εχθρικό περιβάλλον που κινείται συνεχώς».
«Μιλάτε για ένα ποτάμι που έχει μήκος 275 μίλια με παλιρροιακό εύρος 23 πόδια και ταχύτητες έως 10 μίλια την ώρα», λέει.
«Δεν μπορείς να δεις ούτε εκατοστό μπροστά σου και η πρόκληση που έχεις είναι από πού ξεκινάς».
Ο Τάμεσης είναι «σκληρός» και τα ανθρώπινα σώματα μπορεί να ακρωτηριαστούν από προπέλες σκαφών, από καρφιά σε προβλήτες ή συντρίμμια. Μερικές φορές, συνιστάται στους συγγενείς των νεκρών να μην δουν φωτογραφίες.