Τα προβλήματα της Boeing θα επηρεάσουν ακόμα και την τσέπη μας
Τα προβλήματα της Boeing δεν είναι αποκλειστικά της εταιρείας. Αντιθέτως, μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις τσέπες των καταναλωτών, αλλά και στην αμερικανική οικονομία.
Μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της Αμερικής αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα στην παραγωγή, στην ποιότητα, αλλά και στην ασφάλεια των αεροσκαφών της, μετά και το τελευταίο συμβάν με το 787 Dreamliner, το οποίο έχασε ύψος εν μέσω μίας πτήσης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν δεκάδες επιβάτες.
Η κρίση στην Boeing, λένε οι ειδικοί, θα οδηγήσει σε αύξηση των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και σε μείωση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ, που μπορεί να παρασύρει και άλλες χώρες.
Η κατασκευάστρια των συγκεκριμένων αεροσκαφών είναι μία κολοσσιαία εταιρεία με περισσότερους από 140.000 εργαζομένους σε ολόκληρο τον κόσμο και τζίρο δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων κάθε τρίμηνο, καθώς πρόκειται για τον έναν από τους δύο παγκόσμιους παίκτες στον τομέα της κατασκευής αεροσκαφών. Ο άλλος παίκτης είναι η ευρωπαϊκή, Airbus.
Η ίδια η παραγωγή της Boeing αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της αμερικανικής οικονομίας. Ωστόσο, η χώρα – αλλά και ο υπόλοιπός πλανήτης – βασίζεται και στα αεροπλάνα της για ταξίδια, δουλειές, παραδόσεις και θέσεις εργασίας.
Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις αεροσκαφών της Boeing σε αεροπορικές εταιρείες μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του στόλου των αεροσκαφών που είναι διαθέσιμα στους ταξιδιώτες στις ΗΠΑ, αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο.
Το ατύχημα με την πόρτα του Boeing 737 Max στην πτήση της Alaska Airlines οδήγησε σε παραγωγή της καθυστέρησης των συγκεκριμένων αεροσκαφών, καθώς οι αρμόδιες αρχές για την ασφάλεια των πτήσεων καθήλωσαν στο έδαφος τα συγκεκριμένα αεροπλάνα ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι παραδόσεις με την Boeing να ανακοινώνει για το Φεβρουάριο την παράδοση μόλις 17 αεροσκαφών Max, τα μισά δηλαδή σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο.
Λιγότερα αεροπλάνα σημαίνει αυξημένες τιμές στα εισιτήρια. Σύμφωνα με το CNN, οι τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 3,6% τον περασμένο Φεβρουάριο.
Ακόμα και αν η ζήτηση για τα Max μειωθεί, η Boeing δεν θα σταματήσει τις προσλήψεις. Έτσι, το αυξημένο κόστος εργασίας θα αυξήσει τις ζημίες της εταιρείας, με αποτέλεσμα να πέσει ακόμα πιο βαθιά στην οικονομική τρύπα που βρίσκεται.
Όλα αυτά θα έχουν συνέπειες και στην οικονομία των ΗΠΑ, οι οποίες δεν είναι ακόμα δυνατόν να υπολογιστούν. Ωστόσο, τον Ιανουάριο του 2020, που η Boeing σταμάτησε την παραγωγή των 737 Max, μετά τα δύο δυστυχήματα, η Ομοσπονδιακή τράπεζα της Νέας Υόρκης υπολόγισε ότι το κόστος για την οικονομία της χώρας ήταν τόσο υψηλό, που θα περιόριζε κατά 0,4% την αύξηση του ΑΕΠ.
Βέβαια, μετά ήρθε η πανδημία, που κατάφερε ένα ισχυρότερο πλήγμα στην Boeing, με τον κολοσσό να καταγράφει εκείνη τη χρονιά ζημίες 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων.