Τα πιθανά οφέλη αλλά και οι κίνδυνοι από τα συμπληρώματα κρεατίνης
Η κρεατίνη είναι ένα από τα δημοφιλέστερα συμπληρώματα διατροφής αν και μπορεί να ληφθεί και από συγκεκριμένες ομάδες τροφίμων.
![Pixabay Pixabay](https://flashgr.cachefly.net/portal-img/art_featured/72/03pixabay.jpg)
Η κρεατίνη μπορεί να ενισχύσει την αθλητική απόδοση, κάτι που επιβεβαιώνεται από δεκάδες έρευνες που δείχνουν ότι συμβάλλει στην ταχεία παραγωγή ενέργειας και μπορεί να ενισχύσει την ανάγκη για αύξηση έντασης ή ταχύτητας σε αναερόβιες αθλητικές δραστηριότητες. Ωστόσο, η χρήση της έχει συνδεθεί και με προβλήματα στον οργανισμό.
Σύμφωνα με ειδικούς, υπάρχουν ενδείξεις ότι η λήψη κρεατίνης, μαζί με την επαρκή πρόσληψη θερμίδων και πρωτεϊνών, μπορεί να επιταχύνει την αποκατάσταση μετά από έντονη άσκηση. Αυτό φαίνεται να σχετίζεται με τον τρόπο που η κρεατίνη προάγει την αποθήκευση γλυκογόνου στους μυς, βοηθώντας στην επούλωσή τους.
Μια συχνή παρανόηση γύρω από τα συμπληρώματα κρεατίνης είναι ότι «χτίζουν» μυς. Στην πραγματικότητα, η λήψη κρεατίνης σε συνδυασμό με τακτική προπόνηση, κυρίως με αντιστάσεις, και μια ισχυρή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της σαρκοπενίας που σχετίζεται με την ηλικία, δηλαδή την απώλεια μυϊκής μάζας που συμβαίνει καθώς μεγαλώνουμε ή όταν οι μύες δεν χρησιμοποιούνται επαρκώς, όπως μετά από έναν τραυματισμό.
Η λήψη μέσω της διατροφής
Τροφές που περιέχουν μεγαλύτερες ποσότητες κρεατίνης είναι το κρέας, τα ψάρια και το αγελαδινό γάλα.
Ως συμπλήρωμα, η πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μορφή κρεατίνης είναι η μονοϋδρική, η οποία είναι πολύ κοντά στον τύπο που παράγεται ενδογενώς από τον οργανισμό. Η γενική σύσταση για άτομα που λαμβάνουν συμπλήρωμα κρεατίνης είναι 3 έως 5 γραμμάρια την ημέρα, με πολλές μελέτες να δείχνουν ότι υψηλότερες δόσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν επιπλέον πλεονεκτήματα, αλλά μπορούν να επιβαρύνουν τη λειτουργία των νεφρών.