Τα μεγάλα κόμματα αποφεύγουν την εσωτερική ένταση αλλά όχι τα μικρά
Με προσφορά…. γλυκών ξεκίνησε χθες το απόγευμα η συνεδρίαση των βουλευτών της ΝΔ που μετέχουν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, για να ενημερωθούν από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη για τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Τα γλυκά (ροζ, άσπρα και καφέ) προσέφερε η Ντόρα Μπακογιάννη, που είναι και πρόεδρος στην συγκεκριμένη επιτροπή της Βουλής «γιατί έχουν γενέθλια τα δίδυμα της κόρης μου της Αλεξίας», όπως είπε.
Η συνάντηση, έγινε σε αίθουσα της Βουλής, με την συμμετοχή είκοσι περίπου βουλευτών (33 είχαν κληθεί) και στο προεδρείο τον κ. Γεραπετρίτη πλαισίωσαν η Ντόρα Μπακογιάννη και ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης.
Καρφιά ΠΑΣΟΚ
Ενδιαφέρουσα συνεδρίαση είχαμε χθες και στο ΠΑΣΟΚ. Την πρώτη του νέου πολιτικού οργάνου, που συνέστησε ο κ Ανδρουλάκης. Όπως έμαθα, στην συνεδρίαση δεν πήγε ο Π. Γερουλάνος. Όχι, μην φανταστείτε κάτι περίεργο, έκανε εγχείρηση στις φωνητικές χορδές, μια και όπως φαίνεται οι περιοδείες του δημιουργήσαν πρόβλημα και οι γιατροί του συνέστησαν μια βδομάδα αφωνία. Δεξιά του κ. Ανδρουλάκη κάθισε η κα. Διαμαντοπούλου και αριστερά του ο Χ. Δούκας. Τώρα, αν αυτό δείχνει και πολιτικό προσανατολισμό δεν το ξέρω….
Πάντως στην συνεδρίαση, είχαμε και ευγενικά «καρφιά». Ο κ. Ανδρουλάκης, που είχε απέναντι του τους δυο νέους εκπροσώπους τύπου, τον κ. Τσουκαλά και την κα. Μαρκογιαννάκη, δεν παρέλειψε, μαθαίνω να επισημάνει πολλές φορές τα περί ενότητας, ενώ η κα. Διαμαντοπούλου είπε με νόημα πως όπως λέει και η παροιμία «Η ομόνοια σπίτια χτίζει και η διχόνοια τα γκρεμίζει». Ρώτησα άνθρωπο που γνωρίζει τι ακριβώς ειπώθηκε μέσα, αν ο κ. Δούκας εξέφρασε τους προβληματισμούς που είχαν πει «κύκλοι του» προχθές και έλαβα αρνητική απάντηση. Δεν είπε τίποτε γι αυτό, μου είπε χαρακτηριστικά. Βέβαια, δεν παρέλειψα να τον ρωτήσω και για δηλώσεις του ετέρου υποψήφιου αρχηγού σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε όλοι οι υποψήφιοί αρχηγοί να είναι στο όργανο αυτό.
«Μα όταν παίρνεις 6%, δεν μπορεί να έχεις την ίδια αντιμετώπιση με κάποιον που παίρνει 20%. Εξάλλου είναι επικεφαλής στον σημαντικό τομές της Άμυνας. Έχει εκεί πεδίον δόξης λαμπρό»…. Το νέο αυτό όργανο θα συνεδριάζει, όπως ενημέρωσε ο Ν. Ανδρουλάκης, μία φορά την εβδομάδα κι αν υπάρχουν θέματα και δεύτερη. Να δω μετά από ένα μήνα, αν ο δήμαρχος θα έχει χρόνο για να πηγαίνει….
Και κάτι ακόμα, δεν ήταν λίγοι αυτοί που ρωτούσαν τον Ν. Χριστοδουλάκη, για την χθεσινοβραδινή του παρουσία στην εκδήλωση για την οικονομία του Ινστιτούτου Τσίπρα. Και δεν νομίζω ότι όλοι την βρήκαν πολύ καλή ιδέα….
Πολλοί άκουσαν τον Τσίπρα
Στην εκδήλωση πάντως για την οικονομία του Ινστιτούτου Τσίπρα, είδα χθες πολύ κόσμο. Κατά πρώτον ήταν εκεί, όλες οι πλευρές του Σύριζα. Και όταν λέω όλες, εννοώ του Σύριζα προ διάσπασης, μια και ήταν αρκετοί από την Νέα Αριστερά, και βέβαια βουλευτές στελέχη του σημερινού Σύριζα, με πρώτη την Όλγα Γεροβασίλη, αλλά και ο ναύαρχος Αποστολάκης (που φαίνεται να έχει αποχωρήσει εντελώς από το στρατόπεδο Κασσελάκη) αλλά και η διαγραμμένη βουλευτής η κα. Λινού. Μην ξεχάσω τον υποψήφιο πρόεδρο του Σύριζα κ. Γκλέτσο. Ήταν και Πρόεδρος άλλου κόμματος. Ναι, ο πρώην ευρωβουλευτής του Σύριζα κ. Κόκκαλης, που τώρα είναι αρχηγός οικολογικού κόμματος. Είχε μάλιστα ζεστή χειραψία και συζήτηση με την κα. Γεροβασίλη. Προετοιμασία για το μέλλον; Είδα πάντως και συνδικαλιστές από μεγάλους κλάδους που είναι ΠΑΣΟΚ. Να πήγαν από ευγενικά επειδή τους κάλεσαν ή ονειρεύονται την «μεγάλη κεντροαριστερά»…….
Απέφυγε να εμφανιστεί
Ο κ. Κασσελάκης πάντως και οι συνεργάτες του δεν βρέθηκαν εκεί (αν και κάποιος συνεργάτης του μαθαίνω πως του πρότεινε να πάει, αλλά τελικά κρίθηκε… επικίνδυνο) . Εξάλλου ετοιμάζουν τα εγκαίνια των νέων γραφείων του στον Ταύρο, που θα γίνουν σήμερα και θα μιλήσει ο Πρόεδρος.
Αύριο, πάντως, θα ξέρει επισήμως αν θα είναι υποψήφιος για την προεδρία μια και αύριο θα ανακοινώσει η αρμόδια επιτροπή του Σύριζα, ποιοι «πέρασαν». Αρνητική θα είναι, όπως όλα δείχνουν, η απάντηση και έτσι όλα θα παιχτούν στο συνέδριο. Όποτε γίνει γιατί ακούω νέες συζητήσεις για αναβολή ακόμα και ματαίωση…
Ονοματολογία για Πρόεδρο
Πάλι κάτι έπιασε το αυτί μου από το Μ. Μαξίμου περί του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας. Έχει αποκλειστεί, μου λένε οριστικά, η πιθανότητα να προταθεί η νυν πρόεδρος για δεύτερη θητεία και ο Κ. Μητσοτάκης θέλει πρόσωπο που να το ψηφίσει κι ένα τουλάχιστον κόμμα. Μπορεί να είναι αυτός ο νυν πρόεδρος της Βουλής;
Έχει καλό όνομα λένε στο κοινοβούλιο και είναι αγαπητός, αλλά «είναι ΝΔ» και στο ΠΑΣΟΚ θα ήθελαν κάποιον πιο…ουδέτερο. Έτσι, ξανασυζητούν το όνομα του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Στουρνάρα. Ήταν εξάλλου ΠΑΣΟΚ…
Εδώ λένε πως ένα πρόβλημα είναι πως «δεν θέλουμε να γίνουν συσχετίσεις από διάφορους ακραίους δεξιούς και αριστερούς για τραπεζίτες και άλλα παρομοίως». Πάντως, μου λένε, ο πρωθυπουργός δεν θα ξεκινήσει την συζήτηση πριν την πρωτοχρονιά, Και βλέπουμε….
Μια καλή κουβέντα…
Ως γνωστόν, η στήλη δεν έχει... ταμπού να υποστηρίξει τις θετικές περιπτώσεις, τα θετικά παραδείγματα που αξίζουν μνείας, είτε στην πολιτική, είτε στην οικονομία, είτε στις επιχειρήσεις. Η Παπουτσάνης λοιπόν, είναι μια αξιοσημείωτη περίπτωση, καθώς τα τελευταία 14 χρόνια, από το 2010 και μετά, έχει κάνει πολύ μεγάλη προσπάθεια και από τα πρόθυρα της χρεοκοπίας, πλέον είναι σε εξαιρετική πορεία διαρκούς ανάπτυξης.
Σε μια χώρα που έχει υποστεί ιστορικών διαστάσεων αποβιομηχάνιση με το κλείσιμο δεκάδων μεγάλων παραγωγικών επιχειρήσεων τις πέντε τελευταίες δεκαετίες, είναι αξιομνημόνευτη η επιστροφή της ιστορικής αυτής βιομηχανίας που την τελευταία δεκαετία έχει πραγματοποιήσει ένα από τα πλέον θεαματικά turnaround story. Η Παπουτσάνης ιδρύθηκε το μακρινό 1870, έχει δηλαδή ιστορία 154 ετών, πέρασε δια πυρός και σιδήρου, έφτασε ένα βήμα πριν το κλείσιμο εν μέσω αποτυχημένων επιλογών στο management, όμως χθες ανακοίνωσε το καλύτερο εννεάμηνο της ιστορίας της. Το 2010 έφτασε ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο, όμως με τις κατάλληλες αλλαγές στο management, «γύρισε» μέσα στη... φωτιά της κρίσης, ενώ μεταξύ 2010 και 2020 υπερτριπλασίασε τον κύκλο εργασιών της καθώς από τα 12,9 εκατ. ευρώ το 2010 έφτασε το 2020 στα 40,8 εκατ. ευρώ.
…Όταν χρειάζεται
Το φετινό εννεάμηνο λοιπόν ο κύκλος εργασιών έφτασε στα 49,6 εκατ. ευρώ έναντι 47,4 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας αύξηση κατά 5%, με την αξία των εξαγωγών πλέον να αντιπροσωπεύει το 53% του συνολικού κύκλου εργασιών. Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 3,9 εκατ. ευρώ βελτιωμένα κατά 41% (έναντι 2,8 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2023). Στη βελτίωση των κερδών μετά από φόρους συντελεί και ο μειωμένος φόρος εισοδήματος ως αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης επενδυτικών προγραμμάτων που προβλέπουν φοροαπαλλαγές. Σε κάθε περίπτωση, αξίζουν συγχαρητήρια που ήδη ανακοίνωσε 9μηνο μόλις 22 ημέρες μετά τη λήξη του Σεπτεμβρίου (και του 9μήνου), την ώρα που οι μισές και πλέον εισηγμένες δεν έχουν δημοσιεύσει εξάμηνο. Θυμίζουμε ότι η Παπουτσάνης απασχολεί περίπου 130 εργαζόμενους, έχοντας στη Ριτσώνα μια από τις μεγαλύτερες μονάδες σαπωνοποιίας στην Ευρώπη.
Πρωταθλητές logistics
Ευρισκόμενη σε μια άκρως νευραλγική γεωγραφική περιοχή που «ενώνει» τρεις ηπείρους, αποτελώντας και την πύλη της Ευρώπης, που είναι η ήπειρος με το (μακράν) μεγαλύτερο κατά κεφαλής εισόδημα στην υφήλιο, η Ελλάδα αποτελεί έναν ισχυρό κόμβο στον κλάδο των logistics.
Μάλιστα, η Ελλάδα κατέχει τη 19η θέση στην κατάταξη αποτελεσματικότητας στα logistics της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τον κλάδο να εισφέρει με 11,5% στο ΑΕΠ με αξία 23,8 δισ. ευρώ και να είναι ο σημαντικότερος μετά τον τουρισμό, ενώ η ανάπτυξη του σιδηροδρομικού μεταφορικού έργου και ο νέος χάρτης αποθηκευτικών χώρων αναμένεται να ανεβάσουν περαιτέρω τον πήχη των προσδοκιών. Αυτά τα στοιχεία τα παρέθεσε χθες ο Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Πρόεδρος ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Logistics (EEL) κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του, στο συνέδριο Southeast Europe Connectivity Forum II, που πραγματοποιείται χθες και σήμερα στο ξενοδοχείο Makedonia Palace της Θεσσαλονίκης. Αξίζει να σημειωθεί πως το 67% των μεταφορών των εμπορευμάτων πραγματοποιείται μέσω του οδικού δικτύου, το 33% μέσω θαλάσσης, ενώ η συμμετοχή του σιδηροδρόμου είναι μόλις στο 0,3%. Αυτό δείχνει πόσο μεγάλη ανάπτυξη μπορεί να έχει το μεταφορικό έργο μέσω σιδηροδρόμου, αν εκσυγχρονιστεί το δίκτυο των τρένων στη χώρα μας.