Τα μαθηματικά του Λευκού Οίκου πίσω από τους αμοιβαίους δασμούς του Τραμπ
Το Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ παρουσίασε τη μαθηματική λογική και τον τύπο που χρησιμοποιήθηκε στους δασμούς Τραμπ.

Οι τεράστιοι δασμοί του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, οι οποίοι καταβάλλονται από εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ που εισάγουν προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, ποικίλλουν ανά χώρα και κυμαίνονται από τουλάχιστον 10% έως περισσότερο από 40%.
Μάλιστα, όπως τονίζει το CNN παρουσιάστηκαν ως «αμοιβαίοι», καθώς απαντούν σε αυτό που χρεώνουν άλλες χώρες το δολάριο ΗΠΑ για δολάριο, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη μη δασμολογικούς φραγμούς όπως τον φόρο προστιθέμενης αξίας και άλλους. Αλλά ο πραγματικός υπολογισμός που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται ότι δεν είναι καθόλου αμοιβαίος, επισημαίνει το μέσο.
Η αντιστοίχιση των δασμών των χωρών σε δολάριο για δολάριο είναι ένα απίστευτα δύσκολο έργο, που περιλαμβάνει την εξάλειψη του δασμολογικού προγράμματος κάθε χώρας και την αντιστοίχιση μιας σύνθετης σειράς προϊόντων, καθένα από τα οποία επιβαρύνεται με διαφορετικές χρεώσεις για διαφορετικές παραλλαγές.
Οι αμοιβαίοι υπολογισμοί τιμολογίων
Ωστόσο, όπως σημειώνει το CNN, στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Τραμπ φαίνεται να χρησιμοποίησε έναν πολύ απλό υπολογισμό: Το εμπορικό έλλειμμα της χώρας διαιρούμενο με τις εξαγωγές της προς τις Ηνωμένες Πολιτείες επί 1/2. Αυτό είναι όλο.
Η φόρμουλα έλαβε υπόψη μια ποικιλία παραγόντων που μπορούν να θέσουν τα προϊόντα των ΗΠΑ σε μειονεκτική θέση, όπως κανονιστικές απαιτήσεις, περιβαλλοντικές αναθεωρήσεις, διαφορές στους φορολογικούς συντελεστές κατανάλωσης και χειραγώγηση νομισμάτων, ανέφερε δήλωση που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γραφείο Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ.
«Εάν τα εμπορικά ελλείμματα είναι επίμονα λόγω δασμολογικών και μη δασμολογικών πολιτικών και θεμελιωδών μεγεθών, τότε ο δασμολογικός συντελεστής που αντισταθμίζει αυτές τις πολιτικές και τα θεμελιώδη στοιχεία είναι αμοιβαίος και δίκαιος», ανέφερε.
Όπως σημειώνεται, εξετάστε ένα περιβάλλον στο οποίο οι Η.Π.Α. επιβάλλουν ένα τιμολόγιο με συντελεστή τ_i στη χώρα i και το Δτ_i αντικατοπτρίζει τη μεταβολή του δασμολογικού συντελεστή. Έστω ε<0 την ελαστικότητα των εισαγωγών σε σχέση με τις τιμές εισαγωγής, έστω φ>0 τη μετάβαση από τους δασμούς στις τιμές εισαγωγής, έστω m_i>0 οι συνολικές εισαγωγές από τη χώρα i και έστω x_i>0 οι συνολικές εξαγωγές. Τότε η μείωση των εισαγωγών λόγω μεταβολής των τιμολογίων ισούται με Δτ_i*ε*φ*m_i<0. Υποθέτοντας ότι τα αποτελέσματα αντιστάθμισης της συναλλαγματικής ισοτιμίας και της γενικής ισορροπίας είναι αρκετά μικρά ώστε να αγνοηθούν, το αμοιβαίο τιμολόγιο που οδηγεί σε ένα διμερές εμπορικό ισοζύγιο μηδέν ικανοποιεί:

Για τον υπολογισμό των αμοιβαίων δασμών, τα δεδομένα εισαγωγών και εξαγωγών από το Γραφείο Απογραφής των ΗΠΑ για το 2024. Επιλέχθηκαν οι τιμές παραμέτρων για ε και φ. Η ελαστικότητα τιμής της εισαγωγικής ζήτησης, ε, ορίστηκε στο 4.
Πρόσφατα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η ελαστικότητα είναι κοντά στο 2 μακροπρόθεσμα (Boehm et al., 2023), αλλά οι εκτιμήσεις για την ελαστικότητα ποικίλλουν. Για να είμαστε συντηρητικοί, βασίστηκαν μελέτες που βρίσκουν υψηλότερες ελαστικότητες κοντά στο 3-4 (π.χ. Broda και Weinstein 2006, Simonovska και Waugh 2014, Soderbery 2018). Η ελαστικότητα των τιμών εισαγωγής σε σχέση με τους δασμούς, φ, είναι 0,25. Η πρόσφατη εμπειρία με τους δασμούς των ΗΠΑ στην Κίνα έδειξε ότι η μεταφορά δασμών στις τιμές λιανικής ήταν χαμηλή (Cavallo et al, 2021).
Ενδέχεται να απαιτηθούν υψηλότεροι ελάχιστοι συντελεστές για τον περιορισμό της ετερογένειας των τιμών και τη μείωση της μεταφόρτωσης. Οι δασμοί κυμαίνονται από 0 έως 99%. Ο μη σταθμισμένος μέσος όρος στις χώρες με έλλειμμα είναι 50% και ο μη σταθμισμένος μέσος όρος σε ολόκληρο τον κόσμο είναι 20%. Με βάση τις εισαγωγές, ο μέσος όρος μεταξύ των χωρών με έλλειμμα είναι 45% και ο μέσος όρος σε ολόκληρο τον κόσμο είναι 41%. Οι τυπικές αποκλίσεις κυμαίνονται από 20,5 έως 31,8 ποσοστιαίες μονάδες.
Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος τρόπος υπολογισμού προτάθηκε για πρώτη φορά από τον δημοσιογράφο James Surowiecki σε μια ανάρτηση στο X και υποστηρίχθηκε από αναλυτές της Wall Street.
Για παράδειγμα, το εμπορικό έλλειμμα της Αμερικής με την Κίνα το 2024 ήταν 295,4 δισεκατομμύρια δολάρια και οι Ηνωμένες Πολιτείες εισήγαγαν κινεζικά προϊόντα αξίας 439,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό σημαίνει ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας με τις Ηνωμένες Πολιτείες ήταν 67% της αξίας των εξαγωγών της - μια τιμή που η κυβέρνηση Τραμπ χαρακτήρισε ως «δασμό που επιβλήθηκε στις ΗΠΑ».
Αλλά δεν ήταν κάτι τέτοιο.
«Ενώ αυτά τα νέα δασμολογικά μέτρα έχουν πλαισιωθεί ως «αμοιβαία» τιμολόγια, αποδεικνύεται ότι η πολιτική είναι στην πραγματικότητα στόχευση πλεονασμάτων», σημείωσε ο Mike O'Rourke, επικεφαλής στρατηγικής μάρκετινγκ της Jones Trading σε σημείωμα προς τους επενδυτές την Τετάρτη.
«Η κυβέρνηση Τραμπ στοχεύει συγκεκριμένα έθνη με μεγάλα εμπορικά πλεονάσματα με τις Ηνωμένες Πολιτείες σε σχέση με τις εξαγωγές τους προς τις Ηνωμένες Πολιτείες", πρόσθεσε.
Ο απλός υπολογισμός που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να έχει ευρείες επιπτώσεις για τις χώρες από τις οποίες εξαρτάται η Αμερική για αγαθά - και τις παγκόσμιες εταιρείες που τα προμηθεύουν.
«Η γνώση του τρόπου υπολογισμού αυτών των επιτοκίων υπογραμμίζει ότι γενικά θα είναι πιο αυστηρά για τα έθνη στα οποία βασίζονται σε μεγάλο βαθμό οι αμερικανικές εταιρείες στην αλυσίδα εφοδιασμού τους», είπε ο O'Rourke. «Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς πώς αυτοί οι δασμοί δεν θα προκαλούσαν όλεθρο στα περιθώρια κέρδους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών».