Economist: Πώς η ρητορική Τραμπ έχει αλλάξει την άποψη των πολιτών για τους συμμάχους τους
Δημοσκόπηση για λογαριασμό του Economist δείχνει με ποιον τρόπο η ρητορική του Αμερικανού Προέδρου αλλάζει τις απόψεις των πολιτών.
Ολόκληρος ο δυτικός κόσμος δείχνει να συνηθίζει επικίνδυνα τη ρητορική της δεύτερης θητείας του Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός Πρόεδρος ισχυρίζεται επαναλαμβανόμενα πως «η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση δημιουργήθηκε για να πη@... τις ΗΠΑ», ο βόρειος γείτονας και δεύτερος σημαντικότερος εμπορικός εταίρος, ο Καναδάς είναι «μια από τις πιο κακές χώρες», η Ρωσία «έκανε αυτό που θα έκανε οποιοσδήποτε» όταν βομβάρδισε τις ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις όταν για ένα διάστημα οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την παύση στήριξης των μυστικών τους υπηρεσιών στην Ουκρανία και σταμάτησαν την ανταλλαγή πληροφοριών.
Δημοσκόπηση που διενήργησε η εταιρεία YouGov για λογαριασμό του Economist δείχνει με ποιον τρόπο αυτή η διόλου τυχαία ρητορική του Αμερικανού Προέδρου αλλάζει τις απόψεις των πολιτών για τους συμμάχους των χωρών τους.
«Μαλακώνει» το μίσος των Ρεπουμπλικανών για τη Ρωσία
Το πρώτο εύρημα που δεν συνιστά έκπληξη είναι πως, σε ό,τι αφορά την Αμερική, οι πιο δραστικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί στις απόψεις των πολιτών μετά την επάνοδο του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο είναι εκείνες των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων. Πριν τις εκλογές, η αντίστοιχη δημοσκόπηση της YouGov για το βρετανικό περιοδικό είχε δείξει πως μόλις το 12% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πίστευαν πως ο Καναδάς είναι «μη φιλικός» ή «εχθρός» της Αμερικής.
Στην τελευταία μέτρηση που έγινε μεταξύ 22 και 25 Μαρτίου, αυτό το ποσοστό υπερδιπλασιάστηκε στο 27% (τα αρνητικά συναισθήματα καταγράφονταν αυξανόμενα από την προεκλογική εκστρατεία). Κατά τον ίδιο τρόπο, πέρσι το 17% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων θεωρούσαν την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση «μη φιλική» ή «εχθρό». Τώρα, το ποσοστό έχει αυξηθεί σε 29%.
Από την άλλη, οι αντιλήψεις για τη Ρωσία κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση. Μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2022, οι Αμερικανοί εμφανίζονταν εντυπωσιακά ενωμένοι σε ό,τι αφορούσε την καταδίκη της εισβολής: σχεδόν το 85% του συνόλου των εγγεγραμμένων ψηφοφόρων εκτιμούσε πως η Ρωσία είναι «μη φιλική» ή «εχθρός» της Αμερικής.
Αυτό το ποσοστό παρέμεινε σταθερό μέχρι τις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου. ΄Υστερα οι απόψεις διχάστηκαν κατά μήκος των κομματικών γραμμών. Τώρα το 72% των Ρεπουμπλικανών ψηφοφόρων πιστεύει πως η Ρωσία είναι εχθρός. Κατά την ίδια περίοδο, το ποσοστό των Ρεπουμπλικανών που πιστεύουν πως η Ουκρανία είναι εχθρική αυξήθηκε κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Η μεγαλύτερη έκπληξη προέρχεται από το εύρημα πως ακόμη και οι Δημοκρατικοί φαίνεται σιγά σιγά να υιοθετούν ηπιότερη στάση έναντι της Ρωσίας ενώ αυξάνεται η καχυποψία τους για μακροχρόνιους συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην έρευνα σημειώνεται πως είναι δύσκολο ακόμη να γνωρίζουμε εάν αυτές οι αλλαγές συνιστούν πραγματικές μετακινήσεις στις απόψεις των πολιτών που θα επιμείνουν στον χρόνο.
Βυθίζεται η δημοφιλία της Αμερικής για όλους τους υπόλοιπους- Εξαίρεση η Ακροδεξιά
Στην αντίπερα όχθη, η αντίληψη που έχουν πια οι λαοί εκτός Αμερικής ακολουθεί το ίδιο μοτίβο αλλαγής. Τον Αύγουστο του 2024, οι μισοί από όσους ερωτήθηκαν από την YouGov σε 7 χώρες της δυτικής Ευρώπης είχαν θετική άποψη για την Αμερική.
Από την ημέρα της ορκωμοσίας του Τραμπ, όμως, η δημοφιλία της Αμερικής έχει κατρακυλίσει. Το ποσοστό των Δανών που εγκρίνουν την Αμερική έχει βυθιστεί από το 48% σε 20%, χωρίς αμφιβολία εξαιτίας, κατά κύριο λόγο, των επαναλαμβανόμενων απειλών του Τραμπ να καταλάβει τη Γροιλανδία που είναι αυτόνομο έδαφος της Δανίας.
Οι ψηφοφόροι της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη αποτελούν την εξαίρεση. Σε Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία έχουν αρχίσει και συμπαθούν περισσότερο την Αμερική του Τραμπ. Παρά το γεγονός πως αυτή η κατηγορία πολιτών διχάζονται σε ό,τι αφορά την στάση του στο Ουκρανικό και πολλοί από αυτούς εμφανίζονται εξοργισμένοι εξαιτίας της απαξίωσης του Τραμπ έναντι της Ευρώπης, τείνουν να συμφωνούν με τις απόψεις του για το μεταναστευτικό και άλλα προβλήματα που αφορούν και τις δικές τους χώρες.
Ο Economist υπογραμμίζει πόσο εντυπωσιακή είναι αυτή η αλλαγή αντιλήψεων των πολιτών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού: «Μέσα σε μόλις λίγους μήνες, ο κ. Τραμπ έφερε διαμάχη όπου υπήρχε φιλία».
Επιμέλεια Βασιλική Κουκίου