Τα γλυκαντικά συνδέονται με αυξημένη όρεξη και παχαίνουν σε βάθος χρόνου
Τα τεχνητά γλυκαντικά μπορεί να αυξάνουν την πείνα, σύμφωνα με νέα μελέτη που εξετάζει τις επιπτώσεις της σουκραλόζης.

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Nature Metabolism, τα τεχνητά γλυκαντικά, όπως η σουκραλόζη, μπορούν να προκαλέσουν αύξηση του σωματικού βάρους, επιδρώντας στο κέντρο του εγκεφάλου που ρυθμίζει την όρεξη.
Όπως διαβάζουμε στο sciencealert.com, για τη διεξαγωγή της μελέτης εξετάστηκαν 75 ενήλικες μεταξύ 18 έως 35 ετών που κατανάλωναν ένα υγρό με σουκραλόζη. Οι συμμετέχοντες έκαναν βιοχημικές και απεικονιστικές εξετάσεις πριν και μετά την κατανάλωση.
Η σουκραλόζη, η σουκρόζη και το νερό
Για την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων, οι συμμετέχοντες ήπιαν ένα ποτό με σουκραλόζη μία ημέρα, με σουκρόζη μια άλλη μέρα και ένα σκέτο ποτήρι νερό μια τρίτη μέρα. Και τα τρία ποτά είχαν γεύση κεράσι, ώστε οι συμμετέχοντες να μην ξέρουν τι περιέχει το καθένα, ενώ το διάστημα μεταξύ των δοκιμών κυμαινόταν από δύο ημέρες έως δύο μήνες.
Οι εξετάσεις πριν και μετά την κατανάλωση σουκραλόζης έδειξαν αύξηση της ροής του αίματος στον υποθάλαμο, το μέρος του εγκεφάλου που βοηθάει στον έλεγχο της επιθυμίας για φαγητό. Παράλληλα, όταν οι ίδιοι ενήλικες ήπιαν ένα ποτό με σουκρόζη (κρυσταλλική ζάχαρη), υπήρχε μειωμένη ροή αίματος στον υποθάλαμο, η οποία συνόδευε τη γενική αύξηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι συμμετέχοντες ανέφεραν σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα πείνας μετά την κατανάλωση σουκρόζης.
Όταν το γλυκό δεν έχει θερμίδες
Οι ενδοκρινολόγοι από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας εξηγούν ότι με τη γλυκύτητα ο οργανισμός αναμένει και ένα δεδομένο ποσό θερμίδων, και όταν δεν το βρίσκει, αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται η επιθυμία για φαγητό σε βάθος χρόνου. Το σώμα, λένε, χρησιμοποιεί τις ορμόνες για να πει στον εγκέφαλο ότι έχουν καταναλωθεί θερμίδες, ώστε να μειωθεί η πείνα. Στην περίπτωση της σουκραλόζης, ωστόσο, δεν υπήρχε αυτό το φαινόμενο και η διαφορά στις ορμονικές αλλαγές ήταν πιο έντονη σε άτομα με παχυσαρκία.
Αυτό υποδηλώνει ότι τα μεταβολικά μηνύματα συνδέονται άμεσα με τον εγκέφαλο. Η σουκραλόζη, για παράδειγμα, αλληλεπιδρά με το μικροβίωμα του εντέρου, το οποίο, σύμφωνα με άλλες μελέτες, μπορεί να μειώσει την αντίδραση του σώματος στη γλυκόζη.
Τα ευρήματα αυτά ενισχύουν τα συμπεράσματα από μελέτες σε τρωκτικά, που δείχνουν ότι οι γλυκαντικές ουσίες μπορεί να μην είναι αποτελεσματικές σε βάθος χρόνου για την απώλεια βάρους. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σουκραλόζη είναι 600 φορές πιο γλυκιά από τη σουκρόζη και δεν έχει θερμίδες. Παράλληλα, το 40% των Αμερικανών καταναλώνουν τέτοια γλυκαντικά.
Τα κακά νέα για τη σουκραλόζη δεν σταματούν εδώ. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει εκδώσει προειδοποίηση για πιθανές μεταβολικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις, ενώ έχει συνδεθεί και με βλάβες στο DNA, αλλαγές στην αντοχή στη γλυκόζη και μεταβολές στο μικροβίωμα του εντέρου.