Τα φεγγάρια του πλανήτη Ουρανού μπορεί να έχουν συνθήκες κατάλληλες για ζωή
Ερευνητές αναθεωρούν τα αποτελέσματα της αποστολής Voyager 2, της μοναδικής που έχει γίνει για τον παγωμένο γίγαντα.
Ο Ουρανός, ο τρίτος μεγαλύτερος πλανήτης στο ηλιακό μας σύστημα, είναι ένας παγωμένος πλανήτης. Ωστόσο, τα μεγαλύτερα φεγγάρια του, αποτελούν μια διαφορετική ιστορία: μπορεί να περιέχουν κρυμμένους ωκεανούς, με τη δυνατότητα υποστήριξης μορφών ζωής. Αυτό υπονοεί μία έρευνα η οποία δημοσιεύεται στο Nature Astronomy.
Το ταξίδι του Voyager 2
Πριν 40 χρόνια, ο Voyager 2 ταξίδεψε 1,8 δισ. μίλια για να φτάσει στον Ουρανό και συνέλεξε δεδομένα για τα δαχτυλίδια και τα φεγγάρια του σε μόλις 6 ώρες. Δυστυχώς οι συνθήκες για την αποστολή αυτή δεν ήταν ευνοϊκές.
Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η προσέγγιση του Voyager 2 στον Ουρανό συνέπεσε με μια ηλιακή καταιγίδα που μπορεί που μπορεί να αλλοίωσε το μαγνητικό πεδίο του πλανήτη και να απομάκρυνε υλικό από την ατμόσφαιρά του. Τα περισσότερα που ξέρουμε για τον Ουρανό είναι από αυτή την αποστολή.
Ο συναρπαστικός πλανήτης
Ο Δρ Ουίλιαμ Νταν από το University College London λέει ότι «το σύστημα του Ουρανού μπορεί να είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από όσο πιστεύαμε. Μπορεί να υπάρχουν φεγγάρια με τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν ζωή και κρυμμένους ωκεανούς κάτω από την επιφάνειά τους».
Τα αποτελέσματα της αποστολής του 1986 έδειχναν ότι η μαγνητόσφαιρα του Ουρανού ήταν μοναδική. Φαινόταν ασύμμετρη με ζώνες πολύ έντονης ακτινοβολίας, είχε έλλειψη πλάσματος (υπέρθερμων αερίων) και έντονη παρουσία φορτισμένων σωματιδίων όπως σε άλλους πλανήτες.
Οι συγγραφείς της μελέτης εξηγούν ότι η ηλιακή καταιγίδα συμπίεσε τη μαγνητόσφαιρα του Ουρανού, αδειάζοντας το πλάσμα και αφήνοντας την με «πολύ διεγερμένες ζώνες ακτινοβολίας». Και υποστηρίζουν ότι το Voyager 2 θα συναντούσε μαγνητόσφαιρα όπως στους άλλους γίγαντες πλανήτες αν μόνο έφτανε μια εβδομάδα πιο πριν.
Τι λένε οι ερευνητές
O αστροφυσικός Δρ Τζέιμι Γιασίνσκι εξηγεί ότι οι επιστήμονες αμφισβητούσαν τα αποτελέσματα του Voyager 2, γιατί επρόκειτο για μια αποστολή με συγκριτικά πολύ μικρή διάρκεια, σε αντίθεση με αυτές που είχαν πραγματοποιηθεί σε άλλους πλανήτες, όπου μελετήθηκαν με τα μη επανδρωμένα διαστημικά σκάφη σε τροχιά για πολλά χρόνια.
Στο διά ταύτα, αυτή η έρευνα δίνει ελπίδα και για τα πέντε βασικά φεγγάρια του Ουρανού, αν και η Φραν Μπέιγκεναλ, αστροφυσικός και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, εξηγεί ότι οι υδάτινες στιβάδες βρίσκονται κάτω από εκατοντάδες χιλιόμετρα πάγου και θα είναι πολύ παγωμένες ακόμα και για πρωτόγονες μορφές ζωής.