Τα δύο μηνύματα του Μαξίμου στην Άγκυρα πριν την έλευση του Ερντογάν
Χαμηλούς τόνους κρατάει το Μέγαρο Μαξίμου για τα μηνύματα που έστειλε ο Τούρκος πρόεδρος, παραμονές της επίσκεψής του στην Ελλάδα. Κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν ήπια τη συνέντευξη του Ταγίπ Ερντογάν στην εφημερίδα «Καθημερινή».
Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημείωναν ότι «είναι γνωστές οι θέσεις της Τουρκίας» ενώ πρόσθεταν με νόημα ότι «γνωστές είναι οι θέσεις και της Ελλάδας».
Η κυβερνητική αντίδραση συμπεριλαμβάνει και δυο υπενθυμίσεις προς την τουρκική πλευρά: Αφενός ότι η Ελλάδα είναι συνεπής σε όσα έχει πει και αφετέρου ότι για το ζήτημα της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απαιτείται η υπογραφή συνυποσχετικού.
Υπενθυμίζεται ότι σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μόλις λίγες ώρες πριν την έλευσή του στην Αθήνα αναφέρει πως επιθυμεί σε μια ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης να μπουν περισσότερα θέματα από αυτό της υφαλοκρηπίδας. Βάζει μάλιστα έναν νέο όρο στο τραπέζι χαρακτηρίζοντας αυτά τα θέματα ως «αλληλένδετα».
«Υπάρχουν πολλά αλληλένδετα θέματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπιδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος Πρόεδρος επιχειρεί ελιγμό λέγοντας πως η περιβόητη φράση του «μπορεί να έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά» αφορούσε «τρομοκρατικά στοιχεία που απειλούν την ασφάλεια της χώρα μας (σ.σ. Τουρκία)», ενώ επαναφέρει και το κατά την τουρκική πλευρά θέμα των εξωγενών παραγόντων στις ελληνοτουρκικές σχέσεις αναφέροντας πως η Άγκυρα έχει ισχυρή βούληση για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων και ζητά «παρόμοια προσέγγιση» από την Αθήνα χωρίς «εξωτερικές παρεμβάσεις».
Μάλιστα, απευθύνεται στον Έλληνα πρωθυπουργό λέγοντας: «Φίλε Κυριάκο, δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε»
Οι κόκκινες γραμμές του διαλόγου
Μιλώντας νωρίτερα το πρωί στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αποδέχεται καμία υποχώρηση στα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας: «εμείς δεν συζητάμε, δεν βάζουμε στη διαπραγμάτευση- και το έχουμε αποδείξει στην πράξη οχυρώνοντας και ισχυροποιώντας τη χώρα- τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Σε καμία περίπτωση».
Ο κ. Μαρινάκης ήταν κατηγορηματικός και για το «προσκλητήριο» περί συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο που απηύθυνε στην ίδια συνέντευξη ο Ταγίπ Ερντογάν: «η εκμετάλλευση είναι κάτι το οποίο είναι στην αποκλειστική αρμοδιότητα της κάθε χώρας, δεν μπαίνει σε καμία περίπτωση ούτε στη συζήτηση, ούτε στη διαπραγμάτευση»