Επίσκεψη Ερντογάν: Για ποιο κακό σενάριο έχει ετοιμαστεί η Αθήνα
Τα μηνύματα που παίρνει η Αθήνα από την Άγκυρα έως και την παραμονή της επίσκεψης του Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, δικαιολογούν την αισιοδοξία ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας δεν φέρνει στις αποσκευές του δυσάρεστες εκπλήξεις που μπορεί να ταράξουν το καλό κλίμα των συζητήσεων. Η προετοιμασία όμως δεν γίνεται αποκλειστικά με βάση τους θετικούς οιωνούς και παρότι με τους χαμηλούς τόνους που κρατούν σε Μέγαρο Μαξίμου και Υπουργείο Εξωτερικών αποτελεί ένδειξη της βούλησης να προστατευθεί το περιβάλλον των επικείμενων συζητήσεων, είναι σαφές ότι έχουν επεξεργαστεί και διαφορετικά κακά σενάρια.
Eίναι σαφές ότι είναι έτοιμη η ελληνική αντίδραση στην περίπτωση που γίνει πραγματικότητα το μοναδικό σήμα για το οποίο η Αθήνα, όπως δημόσια αλλά και ανεπίσημα επιμένουν κυβερνητικοί αξιωματούχοι, δεν έχει λάβει καμία ειδοποίηση από την τουρκική πλευρά. Αυτό αφορά στο ενδεχόμενο ο Ταγίπ Ερντογάν να παρατείνει την παραμονή του στη χώρα μας και μετά την ολοκλήρωση του επίσημου προγράμματος της επίσκεψης του στη χώρα μας με τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας και Τουρκίας, να ανηφορίσει στη Θράκη.
Στην περίπτωση που ο Τούρκος Πρόεδρος αποφασίσει να συναντηθεί με τους παράγοντες και τους φορείς της θρησκευτικής μειονότητας, είναι ξεκάθαρο ότι, παρά τον ανεπίσημο χαρακτήρα αυτής της επίσκεψης, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν θα στερηθεί την …φιλοξενία από την επίσημη ελληνική πολιτεία. Σε αυτό το σενάριο σύμφωνα με πληροφορίες οι ελληνικοί σχεδιασμοί προβλέπουν ότι στην περιοχή όπου θα βρίσκεται ο Τούρκος Πρόεδρος θα υπάρχει και ελληνική εκπροσώπηση από υψηλόβαθμο, πολιτικό στέλεχος της ελληνικής διπλωματίας. Όλες οι πληροφορίες δείχνουν ως επικρατέστερο τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη.
Έμπειρα στελέχη πάντως υπενθύμιζαν ότι τα ταξίδια του Ταγίπ Ερντογάν στην χώρα μας, όπως και άλλων Τούρκων πολιτικών, συνδυάζονται με μια επίσκεψη στη Θράκη. Αυτή η παράδοση φαίνεται ότι είναι αρκετή για τον ειδικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Από την άλλη βέβαια το βάρος του Μεγάρου Μαξίμου πέφτει στη θετική ατζέντα και στα αντίστοιχα μηνύματα που εκπέμπονται από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου. Στην Ηρώδου Αττικού δεν προσπερνούν ένα μέρος των δηλώσεων που έκανε ο Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επιστροφή του από τα Ηνωμένα Αραβικά εμιράτα, που πέρασε χαμηλά από τα ραντάρ. Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκτός από τις διμερείς σχέσεις θα συζητήσει και τις ευρω-τουρκικές σχέσεις.
Μια φράση η οποία σύμφωνα με αναλυτές των διεθνών μέσων αποτελεί απόδειξη της πολιτικής αναβάθμισης της Ελλάδας καθώς δείχνει ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπρόσωπο όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων που θα πραγματοποιηθούν σε 24 ώρες στην Αθήνα, όπως το μεταναστευτικό, περνούν από τις Βρυξέλλες και η Άγκυρα έχει κάθε λόγο να επενδύει στην υποστηρικτική στάση της Ελλάδας, Άλλωστε ο Κυριάκος Μητσοτάκης όπως υπενθύμιζαν καλά ενημερωμένες πηγές, σε όλες τις συναντήσεις του με τον Ταγίπ Ερντογάν, εξήγησε με εντιμότητα τους λόγους για τους οποίους Αθήνα και Άγκυρα πρέπει ως χώρες πρώτης υποδοχής, να βρίσκονται στην ίδια πλευρά.