Τα 7 φρούτα με την υψηλότερη θρεπτική αξία παγκοσμίως
Ερευνητές ανέλυσαν τη διατροφική αξία των φρούτων και τα κατέταξαν με βάση την αναλογία θρεπτικών συστατικών προς θερμίδες.

Όταν μιλάμε για ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή, τα φρούτα θεωρούνται αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας πρόσληψης θρεπτικών συστατικών. Ωστόσο, μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο William Paterson στο Νιου Τζέρσεϊ των ΗΠΑ έρχεται να ανατρέψει ορισμένες από τις κοινές αντιλήψεις σχετικά με τη θρεπτική τους αξία.
Οι ερευνητές αξιολόγησαν διάφορες φυτικές τροφές με βάση την περιεκτικότητά τους σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά – όπως βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες – σε συνάρτηση με την ενεργειακή τους πυκνότητα, δηλαδή τον αριθμό θερμίδων που παρέχουν. Το αποτέλεσμα της μελέτης ήταν μια λίστα με τις πιο θρεπτικές επιλογές, η οποία έφερε στο φως ένα ενδιαφέρον δεδομένο: κανένα φρούτο δεν κατάφερε να καταταγεί στην πρώτη δεκάδα.
Συγκεκριμένα, το πιο ωφέλιμο φρούτο βρέθηκε μόλις στην 28η θέση της συνολικής κατάταξης, ενώ συνολικά μόνο επτά φρούτα συμπεριλήφθηκαν στη λίστα με τις 41 πιο θρεπτικές φυτικές τροφές. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα φρούτα δεν είναι σημαντικά για την υγεία μας, αλλά δείχνει ότι υπάρχουν άλλες φυτικές τροφές, όπως τα φυλλώδη λαχανικά, που προσφέρουν μεγαλύτερη διατροφική πυκνότητα σε σχέση με τις θερμίδες τους.
Τα πιο υγιεινά φρούτα
Ας δούμε ποια είναι τα επτά φρούτα που ξεχώρισαν στη μελέτη και τι τα καθιστά τόσο πολύτιμα για την υγεία μας:
1. Λεμόνι (28η θέση συνολικά)
Το λεμόνι αναδείχθηκε ως το πιο θρεπτικό φρούτο, κυρίως λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε βιταμίνη C (53 mg ανά 100 γραμμάρια), η οποία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και συμβάλλει στη σύνθεση του κολλαγόνου. Επιπλέον, περιέχει σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, καλίου και φυτικών ινών, που το καθιστούν ιδιαίτερα ωφέλιμο για το καρδιαγγειακό σύστημα και την πέψη.

2. Φράουλες (30ή θέση)
Οι φράουλες περιέχουν περισσότερη βιταμίνη C (62 mg ανά 100 γραμμάρια) από τα περισσότερα εσπεριδοειδή και είναι πλούσιες σε φολικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Τα αντιοξειδωτικά τους, όπως οι ανθοκυανίνες, προστατεύουν τα κύτταρα από το οξειδωτικό στρες και ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου.

3. Πορτοκάλι (33η θέση)
Γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, το πορτοκάλι συμβάλλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού και στην απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Παρέχει επίσης κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία είναι απαραίτητα για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και τη σωστή λειτουργία των μυών.

4. Λάιμ (34η θέση)
Το λάιμ ξεχωρίζει για την υψηλή του συγκέντρωση σε φλαβονοειδή και αντιοξειδωτικά, που βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο, θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν την υγεία των οστών και των δοντιών.

5. Κόκκινο και ροζ γκρέιπφρουτ (35η θέση)
Το γκρέιπφρουτ είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, βιταμίνης Α και β-καροτένιου, τα οποία προάγουν την υγεία των ματιών και ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Επιπλέον, περιέχει ναρινγενίνη, ένα φυσικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα.

6. Βατόμουρα (38η θέση)
Τα βατόμουρα είναι από τα πιο πλούσια φρούτα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι ανθοκυανίνες, που έχουν ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιγηραντικές ιδιότητες. Παρέχουν επίσης σημαντικές ποσότητες ασβεστίου, καλίου, μαγνησίου, σιδήρου και μαγγανίου, που υποστηρίζουν τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος και των μυών.

7. Λευκό γκρέιπφρουτ (41η θέση)
Το λευκό γκρέιπφρουτ περιέχει λιγότερη βιταμίνη Α σε σχέση με το κόκκινο και το ροζ γκρέιπφρουτ, αλλά το μεσοκάρπιό του – το λευκό στρώμα κάτω από τη φλούδα – είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες αυτές βοηθούν στη ρύθμιση της πέψης και στη διατήρηση της υγείας του εντέρου.

Συμπέρασμα
Αν και τα φρούτα είναι βασικό κομμάτι μιας υγιεινής διατροφής, η συγκεκριμένη μελέτη υποδεικνύει ότι η θρεπτική τους αξία ποικίλλει σημαντικά. Τα φυλλώδη λαχανικά και άλλες φυτικές τροφές, όπως το σπανάκι, το μαρούλι και το μπρόκολο, μπορεί να προσφέρουν μεγαλύτερη διατροφική πυκνότητα. Παρ’ όλα αυτά, τα φρούτα της λίστας εξακολουθούν να είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, αντιοξειδωτικών και φυτικών ινών, συμβάλλοντας στη συνολική υγεία και ευεξία του οργανισμού.
Η επιλογή μιας ποικιλίας από φρούτα και λαχανικά στη διατροφή μας παραμένει η καλύτερη στρατηγική για τη διατήρηση μιας ισορροπημένης και πλούσιας σε θρεπτικά συστατικά διατροφής.