Συσπείρωση βλέπει το Μαξίμου μετά τη διαγραφή Σαμαρά: Επόμενος σκόπελος η παρέμβαση Καραμανλή
Οι πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Καραμανλή να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι η διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού αποτελεί ακραία ενέργεια.
Το Μαξίμου καταγράφει με ανακούφιση ότι, χωρίς να έχει στεγνώσει το μελάνι της απόφασης Μητσοτάκη και προτού μπει και τυπικά η βούλα στη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά, ενεργοποιήθηκε το σύνδρομο της «συσπείρωσης γύρω από τη σημαία», όπως χαρακτηρίζονται οι αντιδράσεις υπουργών και βουλευτών στα πρώτα εικοσιτετράωρα της εσωκομματικής κρίσης.
Τα μηνύματα άλλωστε που λαμβάνει μέχρι τώρα η Ηρώδου Αττικού, τα οποία αναλύθηκαν και στον πρώτο, μαραθώνιο, πρωινό καφέ, μετά την καρατόμηση του Μεσσήνιου πολιτικού, είναι ότι η συνέντευξή Σαμαρά, δεν λειτούργησε ως μαγνήτης ακόμη και για πρόσωπα που ανήκουν στη σφαίρα της επιρροής του, αντίθετα δείχνει μέχρι τώρα να γυρίζει μπούμερανγκ.
Ένα από τα ζητούμενα βέβαια, στον πρώτο πρωινό καφέ, μετά την ιστορική κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ήταν ο τρόπος που θα αντιδράσει ο Κώστας Καραμανλής στην αποπομπή Σαμαρά. Πριν αλλά και μετά την καθιερωμένη σύσκεψη, η οποία ήταν μακράς διάρκειας, οι κεραίες ήταν στραμμένες στην Ήπειρο, στην οποία βρισκόταν ο πρώην Πρωθυπουργός.
Τα βλέμματα στον Καραμανλή
Ο κ. Καραμανλής ό,τι δεν έκανε στην επίσκεψή του στα Γιάννενα, με δεδομένο ότι δεν επιβεβαιώνονται μέχρι στιγμής για μια άμεση παρέμβαση, θα το πράξει στην ομιλία του την ερχόμενη Παρασκευή στην Πάτρα. Ο πρώην Πρωθυπουργός δεν θα αποφύγει να αναφερθεί στις εξελίξεις, αλλά εκείνο που θα μετρήσει, είναι η θέση που θα επιλέξει να πάρει. Στην Ηρώδου Αττικού άλλωστε αναγνώριζαν, ότι στην κοινή πορεία με τον Αντώνη Σαμαρά, ο Κώστας Καραμανλής μπορεί να εμφανιζόταν επικριτικός, αλλά το ύφος ήταν «πάντα θεσμικό», όπως λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Βέβαια, οι πληροφορίες θέλουν τον Κώστα Καραμανλή, να επαναλαμβάνει την πάγια θέση του, ότι η διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού, αποτελεί ακραία ενέργεια. Το παρασκήνιο πάντως θέλει να ασκούνται πιέσεις προς την πλευρά του Κώστα Καραμανλή, για μια ισορροπημένη τοποθέτηση, πέραν των εκτεταμένων αναφορών στην ενότητα που εκτιμάται ότι θα κάνει.
Στην πρωθυπουργική έδρα πάντως, γνωρίζουν ότι δεν μπορούν με κάποιο τρόπο να επηρεάσουν αυτήν την κίνηση γι’αυτό, και όπως έγκαιρα δημοσίευσε ο Flash.gr, έκαναν άμεσα τις κινήσεις για να κλείσουν τις συζητήσεις γύρω από τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η διαγραφή Σαμαρά, με πρώτη εκείνη για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.
Στον κυβερνητικό ορίζοντα η προεδρική εκλογή
Σε αυτήν την επικοινωνιακή αντεπίθεση, την οποία ξεκίνησαν οι κορυφαίοι υπουργοί, βγήκε μπροστά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το μήνυμα για την άνετη, κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεν είχε ως παραλήπτη μόνο τον Αντώνη Σαμαρά, αλλά και τους ίδιους τους βουλευτές, καθώς συμπληρώθηκε από την επισήμανση ότι: «Σε αυτούς τους πολυτάραχους καιρούς, το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να πειραματιστούμε με την πολιτική σταθερότητα».
Άλλωστε φόβος για τη στάση των γαλάζιων βουλευτών στην ψηφοφορία για τον προϋπολογισμό, δεν υπάρχει. Από την άλλη όμως, στον κυβερνητικό ορίζοντα υπάρχει η προεδρική εκλογή, για την οποία δεν έχει αποσυρθεί η προειδοποίηση μελών της κοινοβουλευτικής ομάδας, ότι δεν μπορεί η ψήφος τους να θεωρείται δεδομένη.