Επικοινωνιακή αντεπίθεση Μητσοτάκη με περιοδείες: Η παρέμβαση Καραμανλή και η πρόταση για τον ΠτΔ
Οι εξορμήσεις αποκτούν άλλη σημασία μετά τη διαγραφή Σαμαρά καθώς παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνονται είναι σαφές ότι πρέπει να κρατηθεί ζεστή η βάση.
Τις κινήσεις συσπείρωσης στην κομματική σκακιέρα μετά τον επίλογο στην υπόθεση Σαμαρά που μπήκε από την επιτροπή δεοντολογίας της κοινοβουλευτικής ομάδας, θα συνεχίσει η κυβέρνηση. Αυτήν την αντεπίθεση θα την πάρει πάνω του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με τη στρατηγική που έχει χαραχτεί να φορτώνει το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού με περισσότερες εξορμήσεις εντός και εκτός Αττικής.
Αυτός ο σχεδιασμός ξεκίνησε να υλοποιείται πριν από την κρίση που μπήκε στην κυβερνητική καθημερινότητα, από το Καπανδρίτι, από όπου ο κ. Μητσοτάκης την περασμένη Παρασκευή έλεγε σε φίλους και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας: «ξαναρχίζουμε τις περιοδείες».
Έτσι, αυτήν την Πέμπτη ο Πρωθυπουργός ταξιδεύει στη Νάξο όπου θα λανσαριστεί ένα από τα μεγάλα project αυτής της τετραετίας για τη δημιουργία και ενεργοποίηση του «Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νησιών». Ο κ. Μητσοτάκης θα συνοδεύεται από ευρύ κλιμάκιο υπουργών και βουλευτών ενώ το «παρών» στο εντυπωσιακό, υπαίθριο πλατό της φημισμένης Πορτάρας όπου θα υπογραφούν οι συμβάσεις, θα δώσει μεγάλη αντιπροσωπεία από τις Βρυξέλλες.
Σημαντικός σταθμός θεωρείται το ραντεβού της 30ής Νοεμβρίου για τα εγκαίνια του εμβληματικού έργου του Μετρό της Θεσσαλονίκης, στο οποίο θα στραφούν όλοι οι κυβερνητικοί προβολείς και όχι μόνο.
Οι περιοδείες αποκτούν άλλη σημασία μετά τη διαγραφή Σαμαρά καθώς παρά τα ενθαρρυντικά μηνύματα που λαμβάνονται είναι σαφές ότι πρέπει να κρατηθεί ζεστή η βάση. Στο Μαξίμου πάντως μπορεί επισήμως να αποφεύγουν το οποιοδήποτε σχόλιο, αλλά οι κεραίες είναι στραμμένες στην επικείμενη παρέμβαση του Κώστα Καραμανλή.
Όπως εγκαίρως έγραψε ο Flash.gr, με φόντο πλέον και την τυπική διαγραφή Σαμαρά, στην ομιλία του στην Πάτρα την ερχόμενη Παρασκευή, αναμένεται να αναφερθεί στις εξελίξεις.
Προεξοφλείται ότι η ενότητα θα αποτελεί έναν από τους κεντρικούς άξονες της τοποθέτησής του. Όμως όπως υπενθυμίζουν πρόσωπα που βρίσκονται κοντά του, ο Κώστας Καραμανλής διαχρονικά θεωρεί τη διαγραφή ενός πρώην Πρωθυπουργού, «ακραία ενέργεια».
Αντίδραση Καραμανλή και για την Προεδρία;
Θα έχει ενδιαφέρον επίσης, εάν ο κ. Καραμανλής επιλέξει να τοποθετηθεί και για το θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η πρόταση του ονόματος του από τον Αντώνη Σαμαρά, τον επαναφέρει στο επίκεντρο μιας συζήτησης, παρότι ο ίδιος όπως λένε συνομιλητές του, δεν τον αφορά καθώς φέρεται να δηλώνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα.
Την ίδια στιγμή η Ηρώδου Αττικού επιμένει να βάζει πάγο τη συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι στο παρασκήνιο υπάρχει κινητικότητα ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σαφές ότι δεν έχει κάνει την παραμικρή νύξη ούτε στους πιο στενούς του συνεργάτες και για τους περισσότερους είναι αρκετά πιθανό το remake του αιφνιδιασμού που επιφύλαξε σε όλους και στην προηγούμενη διαδοχή για την Προεδρία. Τα ίδια πρόσωπα θεωρούν ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού θα είναι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής το οποίο όμως θα προέρχεται από την κεντροδεξιά.
Πρόσωπο - έκπληξη
Η έκπληξη θα μπορούσε να είναι ένας Βορειοελλαδίτης πανεπιστημιακός, ο οποίος απέκτησε οργανική σχέση με τη Νέα Δημοκρατία, σχεδόν από τις πρώτες ημέρες του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας. Ο λόγος για τον ιστορικό Ευάνθη Χατζηβασιλείου, ο οποίος λόγω της ακαδημαϊκής του πορείας πληροί το κριτήριο της ευρύτερης απήχησης, αλλά και το στάνταρ της διείσδυσης στη βάση του κόμματος.
Από την άλλη το όνομα του Προέδρου της Βουλής, Κώστα Τασούλα, μπορεί να γράφτηκε νωρίς, αλλά για κάποια γαλάζια στελέχη, στην περίπτωσή του δεν ισχύει απαραίτητα ο κανόνας ότι δημοσιοποιήθηκε για να καεί. Σε αυτήν την κατηγορία συμπεριλαμβάνεται από τους περισσότερους το σενάριο του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, για τον οποίο αρκετοί θεωρούν ότι θα δημιουργούσε ένα πολιτικό βραχυκύκλωμα στις ψηφοφορίες.