ΣΥΡΙΖΑ: Ξεκινά η κρίσιμη ΠΓ - Στη «γωνία» βάζει τον Κασσελάκη η «παλιά φρουρά»
Στα χαρακώματα βρίσκονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κλεψύδρα για την έναρξη του συνεδρίου μετρά αντίστροφα. Αυτή την ώρα συνεδριάζει δια ζώσης αλλά και μέσω zoom η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος τη σύγκληση της οποίας ζήτησαν χθες 17 από τα 24 μέλη της με το κλίμα να είναι βαρύ για τον Στέφανο Κασσελάκη.
Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε με νόημα: «Θέλω να υπενθυμίσω ότι τα μέλη της Πολιτικής Γραμματείας έχουν εκλεγεί ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής από την ίδια εκλογική βάση, από τα χιλιάδες μέλη του κόμματος, τα οποία εξέλεξαν Πρόεδρο και τον Στέφανο Κασσελάκη, καταλήγοντας πως «μηδένα προ του τέλους μακάριζε».
Λίγη ώρα νωρίτερα μιλώντας στο Action24 ο ευρωβουλευτής, Στέλιος Κούλογλου, που πρόσφατα αποχώρησε από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε πως Όλγα Γεροβασίλη και Νίκος Παππάς είναι έτοιμοι να καταθέσουν πρόταση μομφής κατά του προέδρου.
Το «αμαρτωλό» ερωτηματολόγιο
Τη «σπίθα» που άναψε το φυτίλι της νέας αντιπαράθεσης στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης άναψε το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη, που αναρτήθηκε στον i-syriza.
Σε αυτό περιλαμβάνονται ερωτήσεις για αλλαγή του ονόματος, γεγονός που προκάλεσε ακόμα και την οργή κεντρικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Αν και το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη προσπάθησε να αμβλύνει τις αντιδράσεις λέγοντας πως οι απαντήσεις δεν θα απασχολησουν το συνέδριο, ο πρόεδρος του κόμματος έδωσε άλλο στίγμα βάζοντας σε προτεραιότητα την άποψη της βάσης και σε δεύτερη μοίρα την απόφαση των οργάνων.
Με ανάρτησή του στο Χ, επανήλθε στο ερωτηματολόγιο, επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις των μελών θα είναι αρωγός τόσο για τον ίδιο όσο και για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις που θα ληφθούν.
Ζήτησαν Πολιτική Γραμματεία εδώ και τώρα
Χθες το απόγευμα, 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα. Ενδιαφέρον αποτελεί το γεγονός πως τα στελέχη που υπογράφουν δεν ανήκουν στις ίδιες εσωκομματικές τάσεις.
Σημειωτέον ότι, στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη (εδώ και μέρες) συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία, αν μη τι άλλο, παίρνει νέα τροπή μετά τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.
Μετωπική μεταξύ Κασσελάκη και κομματικής «φρουράς»
Κεντρικά στελέχη του κόμματος, ξεκαθάρισαν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών δεν απέκλεισαν το σενάριο, ακόμη, και πρότασης μομφής εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη μιας μεταβατικής ηγεσίας που θα οδηγήσει το κόμμα συγκροτημένα προς τις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα, κάποιοι προκρίνουν την αναβολή του συνεδρίου, ενώ πιθανή είναι, επίσης η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής πριν το συνέδριο της Πέμπτης. Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς, η νέα εσωκομματική κόντρα, που ξέσπασε μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της παλαιάς κομματικής «φρουράς», οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε αχαρτογράφητα νερά.
Εκτιμάται, δε, από κορυφαία στελέχη ότι η νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου, αποτελεί σημείο χωρίς επιστροφή. Την ίδια ώρα, πρόσωπα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη υπογράμμισαν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα, καθώς εκτιμά ότι αυτή είναι η απαίτηση των μελών και της βάσης.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του σε απόδημους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η φωνή των μελών είναι πάνω από τη δική του φωνή, στέλνοντας επί της ουσίας πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος.
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ
Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, στο εδάφιο 4, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Ως προς το ενδεχόμενο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής το άρθρο 16, στο εδάφιο 7, προβλέπει τα εξής: «Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά, δια ζώσης ή, όταν απαιτείται με υβριδικό ή ψηφιακό τρόπο, κάθε 3 μήνες με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και εντός 15 ημερών όταν το ζητήσει το 1/4 των μελών της».
Ωστόσο, εφόσον, η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ζητήσει να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και το θέμα τεθεί προς ψηφοφορία στο όργανο, τότε η απόφαση θα ληφθεί με βάση το 50+1 των μελών της Π.Γ. Στην πράξη, η άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να προκύψει εφόσον τα 13 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας υπερψηφίσουν μία τέτοια πρόταση.