ΣΥΡΙΖΑ: Κλίμα διάσπασης στην Πολιτική Γραμματεία - Αμφισβητούν τον Κασσελάκη
Μόλις λίγα 24ωρα πριν την έναρξη του 4ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, το κλίμα στο στρατόπεδο της Κουμουνδούρου είναι «πολεμικό», με τις εξελίξεις να προδιαγράφονται καταιγιστικές.
Το ερωτηματολόγιο του Στέφανου Κασσελάκη, που αναρτήθηκε στον i-syriza, όπου μεταξύ των ερωτήσεων περιλαμβάνεται ακόμη και η αλλαγή ονόματος του κόμματος, προκάλεσε την οργή μιας σειράς κεντρικών στελεχών. Μπορεί αρχικά η Κουμουνδούρου να διευκρίνισε ότι πρόκειται για ερωτήσεις που δεν θα απασχολήσουν το επικείμενο συνέδριο, ωστόσο, ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ήταν σαφής: πρώτα μιλά η βάση, μετά αποφασίζουν τα όργανα.
Με ανάρτησή του στο Χ, επανήλθε στο ερωτηματολόγιο, επισημαίνοντας ότι οι απαντήσεις των μελών θα είναι αρωγός τόσο για τον ίδιο όσο και για τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ στις αποφάσεις που θα ληφθούν. Χθες το απόγευμα, 17 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας ζήτησαν την άμεση σύγκληση του οργάνου, προκειμένου να συζητηθούν τα νέα δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μεταξύ των υπογραφόντων είναι στελέχη που έχουν διαφορετική τασική στοίχιση και αναφορά, όπως ο Παύλος Πολάκης, ο Νίκος Παππάς, ο Διονύσης Τεμπονέρας, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης κ.α.
Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας θα λάβει χώρα σήμερα στις 12, στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην πλατεία Κουμουνδούρου με τον Στέφανο Κασσελάκη να συμμετέχει σε αυτή διαδικτυακά, καθώς βρίσκεται στο Λονδίνο. Σημειωτέον ότι, στις 6 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη (εδώ και μέρες) συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ), η οποία, αν μη τι άλλο, παίρνει νέα τροπή μετά τη σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας.
Μετωπική μεταξύ Κασσελάκη και κομματικής «φρουράς»
Κεντρικά στελέχη του κόμματος, ξεκαθάρισαν ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι πλέον ανοιχτά. Μάλιστα, κάποια εξ αυτών δεν απέκλεισαν το σενάριο, ακόμη, και πρότασης μομφής εναντίον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και την ανάδειξη μιας μεταβατικής ηγεσίας που θα οδηγήσει το κόμμα συγκροτημένα προς τις Ευρωεκλογές.
Παράλληλα, κάποιοι προκρίνουν την αναβολή του συνεδρίου, ενώ πιθανή είναι, επίσης η σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής πριν το συνέδριο της Πέμπτης. Ωστόσο, τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο, καθώς, η νέα εσωκομματική κόντρα, που ξέσπασε μεταξύ του Στέφανου Κασσελάκη και της παλαιάς κομματικής «φρουράς», οδηγεί την αξιωματική αντιπολίτευση σε αχαρτογράφητα νερά.
Εκτιμάται, δε, από κορυφαία στελέχη ότι η νέα κατάσταση, που διαμορφώνεται στην Κουμουνδούρου, αποτελεί σημείο χωρίς επιστροφή. Την ίδια ώρα, πρόσωπα από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη υπογράμμισαν πως ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει αποφασισμένος να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές στο κόμμα, καθώς εκτιμά ότι αυτή είναι η απαίτηση των μελών και της βάσης.
Άλλωστε, μόνο τυχαία δεν είναι τα όσα ανέφερε κατά την ομιλία του σε απόδημους και μέλη του ΣΥΡΙΖΑ στο Λονδίνο. Συγκεκριμένα, τόνισε ότι η φωνή των μελών είναι πάνω από τη δική του φωνή, στέλνοντας επί της ουσίας πολλαπλά μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος.
Από την άλλη, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για «ιδιοκτησιακή αντίληψη», διατυπώνοντας την άποψη ότι δεν υπάρχει περιθώριο συνεννόησης και σύνθεσης μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Να σημειωθεί ότι, ήδη, από την προηγούμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η κατάσταση μύριζε μπαρούτι, με τον Αλέκο Φλαμπουράρη να καταγγέλλει τον Στέφανο Κασσελάκη για αυταρχική συμπεριφορά.
Μέχρι στιγμής, την στήριξή τους στην πρωτοβουλία Κασσελάκη έχουν εκφράσει μεταξύ άλλων, η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Θεοδώρα Τζάκρη, o βουλευτής Πέτρος Παππάς, η Βουλευτής Ραλλία Χρηστίδου, και η Νίνα Κασιμάτη.
Από την άλλη, δημοσίως, έχουν επικρίνει τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, πέρα από την Όλγα Γεροβασίλη, που έσυρε πρώτη το χορό των έντονων αντιδράσεων, ο Πάνος Ρήγας, ο Χρήστος Σπίρτζης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.
Ερώτημα παραμένει εάν θα υπάρξει παρέμβαση από τον πρώην Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, μέχρι στιγμής- επισήμως- κρατάει σιγή ιχθύος. Εντούτοις, είναι γνωστό πως η Όλγα Γεροβασίλη, η οποία άσκησε πολεμική κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη, αποτελεί μία εκ των στενότερων συνομιλητών του πρώην Πρωθυπουργού.
Τι προβλέπει το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ
Στο άρθρο 20 του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ, στο εδάφιο 4, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».
Ως προς το ενδεχόμενο σύγκλησης της Κεντρικής Επιτροπής το άρθρο 16, στο εδάφιο 7, προβλέπει τα εξής: «Η Κεντρική Επιτροπή συνέρχεται τακτικά, δια ζώσης ή, όταν απαιτείται με υβριδικό ή ψηφιακό τρόπο, κάθε 3 μήνες με ευθύνη της Πολιτικής Γραμματείας και εντός 15 ημερών όταν το ζητήσει το 1/4 των μελών της».
Ωστόσο, εφόσον, η πλειοψηφία των μελών της Πολιτικής Γραμματείας ζητήσει να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή και το θέμα τεθεί προς ψηφοφορία στο όργανο, τότε η απόφαση θα ληφθεί με βάση το 50+1 των μελών της Π.Γ. Στην πράξη, η άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής μπορεί να προκύψει εφόσον τα 13 μέλη της Πολιτικής Γραμματείας υπερψηφίσουν μία τέτοια πρόταση.