Εικόνα διάλυσης στον ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη στο ΕΓ η μετωπική Αχτσιόγλου - Κασσελάκη
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ με τον εσωκομματικό εμφύλιο να μαίνεται ενώ οι επόμενες μέρες είναι κρίσιμες αφού με την έλευση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ τα ξημερώματα τις Πέμπτης αναμένεται οι μετωπικές κόντρες να κλιμακωθούν.
Καθοριστική θεωρείται η παρέμβαση της τριάδας Έφης Αχτσιόγλου, Αλέξη Χαρίτση και Νάσου Ηλιόπουλου, με φόντο τις διαγραφές Τζουμάκα, Φίλη, Βίτσα και Σκουρλέτη, καθώς στο κοινό τους κείμενο τα τρία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «σοβαρότατη κρίση», που δεν είναι πια ανησυχητική αλλά διαλυτική, και δηλώνουν ότι έχουν χρέος να σταματήσουν αυτόν τον κατήφορο, επισημαίνοντας με νόημα ότι «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».
Ζήτησαν, επίσης, να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία για το ζήτημα των διαγραφών και να συγκληθεί συντομότερα το Συνέδριο.
Η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε ότι θα συγκληθεί την Πέμπτη στις 16:30 το Εκτελεστικό Γραφείο, υπό τον Στέφανο Κασσελάκη. Εκεί, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα αναμετρηθεί με την συνυποψήφια του Έφη Αχτσιόγλου και θα διαφανεί εάν υπάρχουν περιθώρια εκτόνωσης της κρίσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 9μελές Εκτελεστικό Γραφείο που είχε δημιουργήσει ο Αλέξης Τσίπρας είναι πιο ευνοϊκό για τον Κασσελάκη πολιτικό όργανο, καθώς διαθέτει μάλλον την πλειοψηφία.
Το Ε.Γ. απαρτίζεται από εννέα μέλη: τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τους δύο γραμματείς, Ρ. Σβίγκου και Γ. Βασιλειάδη, τον επικεφαλής της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο, τη γραμματέα της ΚΟ Θοδώρα Τζάκρη, την εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, την Έφη Αχτσιόγλου, τη Ρένα Δούρου και τη Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.
Υπενθυμίζεται ότι η ομάδα Αχτσιόγλου έχει καταθέσει αίτημα να συγκληθεί η 42μελής Πολιτική Γραμματεία πριν από την Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τις 11-12 Νοεμβρίου.
Η κα Αχτσιόγλου που θα καθορίσει σήμερα το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί, φαίνεται ότι θα επιμείνει στη θεσμική αντιμετώπιση, θεωρεί ότι το συνέδριο θα πρέπει να γίνει όσο πιο σύντομα. Εκτιμά ότι μερίδιο της ευθύνης της κρίσης ανήκει στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά προτάσσει την ανάγκη για ενότητα όπως επισημαίνεται και στην κοινή δήλωση.
Σε ό,τι αφορά την Ομπρέλα, τα στελέχη της εμφανίζονται αποφασισμένα να εξωθήσουν τα πράγματα πριν από την μεγάλη έξοδο από το κόμμα με μπαράζ επιθέσεων προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να στηλιτεύσουν την προεδρία του.
Πάντως αίσθηση δημιούργησε χθες η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη ο οποίος άφησε υπαινιγμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα, ισχυριζόμενος ότι υπήρχαν τρολ τα οποία επιτίθεντο εναντίον όσων ασκούσαν κριτική στον πρώην πρόεδρο ενώ παράλληλα ο κ. Σκουρλέτης ζήτησε την παρέμβαση του πρώην προέδρου για να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι εκρηκτική αφού αν και από το περιβάλλον της ηγεσίας, αφήνεται να εννοηθεί ότι με την επιστροφή του Στέφανου Κασσελάκη από τις ΗΠΑ, θα γίνει μια προσπάθεια για να επιστρέψει το κόμμα στην κανονικότητα, είναι δεδομένο ότι ο πρόεδρος και η ηγετική ομάδα είναι δύσκολο να υπαναχωρήσει στη σύγκρουση με την «Ομπρέλα» γιατί τότε θα δεχθεί ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα αφού θα κατηγορηθεί για κυβίστηση. Συνεπώς η σκληρή στάση μάλλον είναι μονόδρομος για τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος θα κατηγορήσει τα επίμαχα στελέχη ότι αμφισβητούν την απόφαση του εκλογικού σώματος που τον ανέδειξαν στην προεδρία και ότι υπονομεύουν το κόμμα.
Το ζήτημα που επίσης είναι κρίσιμο τι θα γίνει αν η εισήγηση του προέδρου για διαγραφές των στελεχών δεν γίνει αποδεκτή από τα όργανα του κόμματος και τελικά γυρίσουν μπούμερανγκ στον νέο πρόεδρο που δεν θα έχει τη στήριξη των εσωκομματικών οργάνων.
Τσακαλώτος: Δεν υπάρχει στην κουλτούρα της Αριστεράς ο αποκεφαλισμός, πόσω μάλλον από απόσταση
Θέση στην εσωκομματική διαμάχη πήρε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επίσης, με μια αιχμηρή ανάρτηση επισήμανε:
«Ο χώρος της κριτικής Αριστεράς έχει μια ιστορία, μια παράδοση, μια κουλτούρα, όπου ο αποκεφαλισμός δεν περιλαμβάνεται, πόσο μάλλον εξ αποστάσεως. Όπως είπα στην Πολιτική Γραμματεία, είναι κατανοητή μια ειλικρινής αγωνία για ενότητα, αλλά με τέτοιες πρακτικές δεν είμαι σίγουρος ότι είναι εφικτή. Ίδωμεν».
Υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι βουλευτής και τυχόν αποχώρησή του από το κόμμα θα σήμαινε αριθμητική αλλαγή στην κοινοβουλευτική δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε ρόλο πυροσβέστη Σβίγγου Βασιλειάδης
Μήνυμα ενότητας εκπέμπουν με δήλωσή τους οι γραμματείς του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης. Αφότου τονίζουν ότι ο Στέφανος Κασσελάκης εξελέγη με αδιαμφισβήτητο τρόπο στην ηγεσία του κόμματος προσθέτουν ότι ο αγώνας του ΣΥΡΙΖΑ για την κοινωνία προϋποθέτει ένα μαχητικό, ισχυρό και αξίοπιστο κόμμα.
Ακόμη επισημαίνουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι ένα κόμμα ενωμένο σαν γροθιά απέναντι στον αντίπαλο που όποως λένε δεν είναι άλλος από τη Νέα Δημοκρατία. Σημειώνεται ότι η παρέμβαση των γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε μόλις λίγα λεπτά μετά την πρώτη δήλωση της ομάδας Αχτσιόγλου για τις διαγραφές των κ.κ. Βίτσα, Σκουρλέτη και Φίλη.
«Η Επιτροπή Δεοντολογίας δεν δεσμεύεται από την εισήγηση Κασσελάκη»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι δηλώσεις του πρόεδρου του πειθαρχικού συμβουλίου, Αντώνη Κοτσακά, ο οποίος -μεταξύ άλλων-σημείωσε πως η Επιτροπή Δεοντολογίας απολογείται μόνο στο συνέδριο. «Είναι το μόνο όργανο που έχει εκλεγεί από το συνέδριο του κόμματος», ξεκαθάρισε, υπογραμμίζοντας ότι ο πρόεδρος ενός κόμματος έχει το δικαίωμα να αποφασίζει ότι «κάποιοι έθεσαν εαυτόν εκτός, αλλά αυτή η απόφαση είναι αξιολογική και δεν δεσμεύει κανέναν».