Κρίση διαρκείας στον ΣΥΡΙΖΑ:Σε θέση μάχης τα αντίπαλα στρατόπεδα-Η δυναμική τους
Με καζάνι που βράζει μοιάζει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης , καθώς οι επαναλαμβανόμενες συγκρούσεις μεταξύ πλειοψηφίας και μειοψηφίας δείχνουν πως η ενότητα του κόμματος κρέμεται από μία κλωστή. Την αποχώρηση Κούλογλου, ακολούθησε η παραπομπή Βίτσα, Σκουρλέτη, Φίλη στην επιτροπή δεοντολογίας από τον Στέφανο Κασσελάκη μετά τις ευθείες και αιχμηρές «βολές» των 3 στελεχών εναντίον της νέας ηγεσίας.
Με τις συνθήκες στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου να είναι εκρηκτικές, εχθές το βράδυ, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος και Χαρίτσης δημοσιοποίησαν κείμενο χαρακτηρίζοντας την κατάσταση «διαλυτική». Οι ίδιοι, ζητούν άμεση σύγκλιση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του συνεδρίου.
Την ίδια ώρα, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης έκαναν έκκληση για ενότητα, ενώ Γιώργος Σταθάκης και Ανδρέας Ξανθός μαζί με 117 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης σε κείμενό τους μιλούν για «πολιτικό εκφυλισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, στρέφοντας παράλληλα τα πυρά τους εναντίον του Στέφανου Κασσελάκη.
Την Πέμπτη η συνεδρίαση του εκτελεστικού γραφείου
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, την Πέμπτη στις 16.30 συνεδριάζει στην Κουμουνδούρου το εκτελεστικό γραφείο του κόμματος υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, ο οποίος επιστρέφει από τις ΗΠΑ. Μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα θα είναι η πρώτη συνεδρίαση του συγκεκριμένου κομματικού οργάνου, ενώ πλέον μετά τις αλλαγές στο επίπεδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας υπάρχει και νέα σύνθεση. Σε αυτό συμμετέχουν ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανος Κασσελάκης, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. Σωκράτης Φάμελλος, η Γραμματέας της Κ.Ο. Θεοδώρα Τζάκρη, οι δύο Γραμματείς Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, όπως επίσης η Έφη Αχτσιόγλου, η Ρένα Δούρου και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή είναι προγραμματισμένη για τις 11 και 12 Νοεμβρίου, ωστόσο φαίνεται πως έχουν υπάρξει σκέψεις για ενδεχόμενη πραγματοποίησή της ακόμη και νωρίτερα.
Το μήνυμα της Κουμουνδούρου και η ομιλία Κασσελάκης στο Economist
Ο Στέφανος Κασσελάκης δηλώνει ότι η εντολή που έχει λάβει από τη βάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προβλέπει αλλαγές και στο εσωκομματικό τοπίο αλλά και ριζικές τομές σε μία σειρά από ζητήματα. Οι τελευταίες του κινήσεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα προς τους εσωκομματικούς του αντιπάλους με την Κουμουνδούρου να επισημαίνει ότι οι τοποθετήσεις στελεχών της μειοψηφίας δεν αποτελούν απλά υπονόμευση του νεοεκλεγέντα Προέδρου αλλά υπονόμευση του ίδιου του κόμματος. Εκτιμούν δε ότι μέσω της συμπεριφοράς τους τα στελέχη που έβαλαν στο «στόχαστρο» τον Στέφανο Κασσελάκη δείχνουν πως δεν σέβονται και δεν αναγνωρίζουν ούτε το εσωκομματικό εκλογικό αποτέλεσμα, ούτε την πρόβλεψη του καταστατικού για ανάδειξη και εκλογή της ηγεσίας. Με το κλίμα να παραμένει βαρύ, ο επικεφαλής της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης θα επιχειρήσει να δώσει εκ νέου το πολιτικό του στίγμα μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Πάντως, θα πρόκειται για το δεύτερο crash-test του νέου Προέδρου στα ζητήματα της οικονομίας μετά την ομιλία του στον ΣΕΒ.
Ζυμώσεις στη μειοψηφία
Τις τελευταίες ημέρες, διέρρευσε κείμενο στο διαδίκτυο που γράφτηκε με πρωτοβουλία στελεχών της Ομπρέλας και το οποίο έχει συγκεντρώσει ήδη 1000 υπογραφές. Αυτό, θα κατατεθεί στην επικείμενη Κεντρική Επιτροπή με στελέχη που συμμετείχαν στη διαμόρφωσή του να αναφέρουν στo flash.gr ότι πρόκειται για κείμενο προβληματισμού και σκληρής κριτικής, όχι όμως διάσπασης. Στο μεταξύ, δεν είναι λίγοι εκείνοι που έχουν εκφράσει την δυσφορία τους και εντός μειοψηφίας για την τοποθέτηση του Δημήτρη Βίτσα, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δικαιολογούν την κίνηση Κασσελάκη.
Από την άλλη, το μεγαλύτερο τμήμα της μειοψηφίας που στήριξε στον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών την Έφη Αχτσιόγλου πρόκειται να ανοίξει τα χαρτιά του, καθώς βρίσκεται σε τροχιά ζυμώσεων. Οι γέφυρες επικοινωνίας με στελέχη της Ομπρέλας δεν λείπουν, ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις αλλά και διαφορετικές ταχύτητες. Σήμερα, Τετάρτη πάντως, αναμένεται να υπάρξει ευρεία πανελλαδική σύσκεψη του «μπλοκ» που εκφράστηκε υπέρ Αχτσιόγλου. Εκεί θα τεθούν επί τάπητος οι επόμενες κινήσεις τους με άξονες την Κεντρική Επιτροπή και το επερχόμενο συνέδριο. Πάντως, όλα συντείνουν στο εξής: Το πολιτικό «πρέσινγκ» απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη στα «πρότυπα» της πολιτικής γραμματείας θα συνεχιστεί με σκληρή κριτική επί ιδεολογικών και προγραμματικών ζητημάτων.