ΣΥΡΙΖΑ: Όλα του «γάμου» -με τη Νέα Αριστερά- δύσκολα και οι αμυντικές δαπάνες «γκαστρωμένες»
Δυσκολίες για τον Σ. Φάμελλο και «φάλτσα» στον ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω της συζήτησης για τον προϋπολογισμό. Νέος «πονοκέφαλος» οι αμυντικές δαπάνες...
Προβληματισμό, αλλά και ενόχληση στην ηγεσία της Κουμουνδούρου προκαλούν οι -συντονισμένες, όπως τις θεωρούν- προσπάθειες κάποιων μεμονωμένων στελεχών πρώτης γραμμής να «ναρκοθετήσουν» τις πιθανότητες συνεργασίας με τη Νέα Αριστερά, με αφορμή την πρόταση του Αλέξη Χαρίτση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Παράλληλα, σε εξίσωση για δυνατούς λύτες μετατρέπεται η στάση που θα κρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία του Προϋπολογισμού , στο σκέλος των αμυντικών δαπανών, καθώς στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπήρξαν διαφωνίες για το αν πρέπει ή δεν πρέπει το κόμμα να υπερψηφίσει το συγκεκριμένο άρθρο – που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Νέα Αριστερά.
«Ζυγίσουν» τη στάση τους, «γέρνουν» προς το «ναι»
Η χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, είχε ως βασικό θέμα την προετοιμασία των βουλευτών ενόψει της συζήτησης επί του Προϋπολογισμού – και η ανάληψη τομέων ευθύνης, δευτερευόντως. Αν και σε γενικές γραμμές δεν υπήρξαν προβλήματα, το θέμα της στάσης που θα κρατήσει το κόμμα στις αμυντικές δαπάνες, προκάλεσε προβληματισμό και απόφαση δεν ελήφθη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπέρ της ψήφισης τους τάχθηκε η πλειοψηφία των βουλευτών που έλαβαν τον λόγο. Και η επιχειρηματολογία τους εστίασε στο ότι αυτό παραδοσιακά πράττουν τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – παρά το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απωλέσει τη θέση. Αλλά και στο ότι οι διεθνείς εξελίξεις επιβάλλουν, έστω και για λόγους «εντυπώσεων», την υπερψήφιση τους.
Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το κόμμα τους, δεν τηρούσε αυτή την «παράδοση». Για την ακρίβεια, με εξαίρεση τον περσινό Προϋπολογισμό και εκείνον του 2020, από το 2019 ως το 2022, καταψήφιζαν τις αμυντικές δαπάνες. Ανάμεσα στους βουλευτές που τάσσονται υπέρ είναι οι Συμεών Κεδίκογλου, Χάρης Μαμουλάκης, Νίνα Κασιμάτη, Γιώργος Γαβρίλος, Πόπη Τσαπανίδου, Βασίλης Κόκκαλης και Μαρίνα Κοντοτόλη.
Κατά τάχθηκαν οι Μίλτος Ζαμπάρας και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, ενώ εκκρεμή η εισήγηση του προέδρου, Σωκράτης Φάμελλου, αλλά και οι τοποθετήσεις των κορυφαίων στελεχών, όπως είναι η Όλγα Γεροβασίλη και ο Παύλος Πολάκης.
Λόγω της σοβαρότητας του θέματος -3% επί του ΑΕΠ οι φετινές δαπάνες για την Άμυνα, οι μεγαλύτερες στο ΝΑΤΟ εκτός ΗΠΑ- η συζήτηση θα συνεχιστεί τις επόμενες μέρες στην Πολιτική Γραμματεία, αλλά και στο προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Πάντως, σε περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ υπερψηφίσει τις αμυντικές δαπάνες -όπως όλα δείχνουν- τότε η απόσταση με τη Νέα Αριστερά θα μεγαλώσει κι άλλο, καθώς η τελευταία θα καταψηφίσει – και μάλιστα εμφατικά.
«Νάρκες» Παππά-Τσακαλώτου
Πάντως, η προσέγγιση ανάμεσα στα δύο κόμματα «ναρκοθετείται» ήδη. Και μάλιστα, από δύο πρόσωπα που υπήρξαν επί χρόνια οι δύο κυριότεροι εσωκομματικοί πόλοι στην Κουμουνδούρου. Τον Νίκο Παππά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, που βρίσκεται πλέον στη Νέα Αριστερά.
Ο πρώτος, μιλώντας στο Attica TV, τάχθηκε κατά της πρότασης του Αλέξη Χαρίτση ώστε να στηριχτεί ο Χρήστος Ράμμος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, προκρίνοντας πολιτικό πρόσωπο από την Αριστερά. Μάλιστα, η επιλογή του να τοποθετηθεί πριν από τον Σωκράτη Φάμελλο, προκάλεσε μεγάλο εκνευρισμό στον 7ο όροφο της Κουμουνδούρου.
Όσο για τον πρώην υπουργό Οικονομικών, επέλεξε τον ρόλο του «συνηγόρου» του Στέφανου Κασσελάκη, υιοθετώντας πλήρως τη ρητορική του για «αντιδημοκρατικό αποκλεισμό» από τις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές.
Πάντως, η Όλγα Γεροβασίλη, φρόντισε να «καρφώσει» τους άλλοτε εσωκομματικούς αντιπάλους Νίκο Παππά και Ευκλείδη Τσακαλώτο. Οι αντιπρόεδρος της Βουλής, μιλώντας στον «Σκάι», σημείωσε πως οι κρίσιμες ώρες για το σύνολο της Αριστεράς, «απαιτούν ωριμότητα, σοβαρότητα και μακριά από προσωπικές στρατηγικές», θέτοντας τους πάντες προ των ευθυνών τους.