Ένα ρευστό και κατακερματισμένο κοινοβουλευτικό τοπίο ακόμα και με... δέκα κόμματα εντός Βουλής αποτυπώνει η δημοσκόπηση της Prorata για το ATTICA TV. Στην εκτίμηση ψήφου η ΝΔ προηγείται με 29% έχοντας πίσω της το ΠΑΣΟΚ το οποίο ενισχύεται και φθάνει στο 18,5%. Στην τρίτη θέση ΚΚΕ και Ελληνική Λύση με 9%, ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ με 8% ενώ το κόμμα Κασσελάκη στην αναγωγή εμφανίζει ποσοστό 3%.
Αντίστοιχη εικόνα και στην πρόθεση ψήφου όπου η ΝΔ προηγείται με 25,5% και ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ με 16%. Στο 8% ΚΚΕ και Ελληνική Λύση και στο 7% ο ΣΥΡΙΖΑ. Η αδιευκρίνιστη ψήφος καταγράφεται στο 12,5%.
O Kυρικάκος Μητσοτάκης προηγείται στο ερώτημα για το ποιον εμπιστεύονται οι πολίτες για Πρωθυπουργό με ποσοστό 28% έναντι 10% του Νίκου Ανδρουλάκη. Πρώτη απάντηση ωστόσο είναι αθροιστικά ο «κανένας» και όσοι δεν απαντούν με ποσοστό 33%.
To ΠΑΣΟΚ καταγράφεται με ποσοστό 20% ως το κόμμα που μπορεί να ασκήσει αντιπολίτευση στη Νέα Δημοκρατία. Το 40% πάντως των ερωτηθέντων απαντά «κανένα κόμμα» και είναι ενδεικτικό πως στη δεύτερη θέση ισοψηφούν ΚΚΕ και Ελληνική Λύση με 10%, ακολουθεί η Πλεύση Ελευθερίας με 6% και μετά ο ΣΥΡΙΖΑ με 5%.
Kαι σε αυτή τη δημοσκόπηση, η ακρίβεια κρίνεται από τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών - ποσοστό 78% - ως το σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα. Στη δεύτερη θέση η υγεία και στην τρίτη η εγκληματικότητα με ποσοστά 32% και 29% αντίστοιχα.
Συνεργασίες: Κανείς δεν θέλει, κανέναν
Μέσα σε αυτό το ρευστό κοινοβουλευτικό και πολιτικό περιβάλλον, εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στο θέμα των συνεργασιών κανείς δεν θέλει κανέναν!
Ούτε την προοπτική συνεργασίας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ούτε αυτήν με ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ. «Όχι» λένε οι ερωτηθέντες και σε οποιοδήποτε ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στη ΝΔ και σε κάποιο κόμμα από τη λεγόμενη «δεξιά πολυκατοικία».
H διαγραφή Σαμαρά
Στο ερώτημα εάν «η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά θα ενισχύσει ή θα αποδυναμώσει τη Νέα Δημοκρατία», το 13% απαντά ότι θα την ενισχύσει, ενώ το 24% θεωρεί ότι θα την αποδυναμώσει. Το ποσοστό που εκτιμά ότι η διαγραφή Σαμαρά θα ενισχύσει την ΝΔ ανεβαίνει στο 19% όταν ερωτώνται οι ψηφοφόροι της ΝΔ, ενώ στην ίδια κατηγορία ψηφοφόρων η άποψη που συνδέει τη διαγραφή με την αποδυνάμωση του κυβερνώντος κόμματος εμφανίζεται να πέφτει στο 22%.