Συντάξεις χηρείας: Τα σενάρια και οι προβληματισμοί για τις περικοπές
Ποια σενάρια μελετώνται και τι πρόκειται να ισχύσει με τις περικοπές και ποια σενάρια εξετάζονται αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας.
Σενάρια επί σεναρίων προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να ικανοποιηθούν τόσο η εφαρμογή του νόμου, όσο και οι επιζώντες σύζυγοι που λαμβάνουν συντάξεις χηρείας επεξεργάζονται στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για τις συντάξεις χηρείας. Το πρόβλημα υπάρχει για τις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα από τον Μάιο του 2016 (εφαρμογή νόμου Κατρούγκαλου) και εφεξής.
Η εργατολόγος, Μαργαρίτα Κάρδαρη, μίλησε στο Action 24 για το τι πρόκειται να ισχύσει με τις περικοπές και ποια σενάρια εξετάζονται αναφορικά με τις συντάξεις χηρείας. Όπως είπε η Μαργαρίτα Κάρδαρη, για θανάτους μετά τον Μάιο του 2016 και παρότι σε πολλές περιπτώσεις έχει παρέλθει η τριετία δεν έχουν εφαρμοστεί οι προβλεπόμενες από το νόμο περικοπές στη σύνταξη χηρείας.
Τί συμβαίνει σήμερα
Ο νόμος προβλέπει ότι ο χήρος ή η χήρα για τρία χρόνια μετά τον θάνατο του συζύγου λαμβάνει το 70% της σύνταξης του συζύγου όσο ήταν εν ζωή. Μετά τα τρία χρόνια το ποσό αυτό μειώνεται στο 50%. Η ρύθμιση αυτή έχει εφαρμοστεί για τις συντάξεις χηρείας του δημοσίου τομέα, αλλά όχι για τον ιδιωτικό, κάτι που προκαλεί κοινωνικές στρεβλώσεις αφού σε άλλους επιζώντες συζύγους εφαρμόζεται περικοπή συντάξεων ενώ σε άλλους όχι.
Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου για τις συντάξεις, μετά την παρέλευση της τριετίας η σύνταξη του θανόντος πρέπει να περικοπεί κατά 50%, εάν ο επιζών σύζυγος και δικαιούχος της σύνταξης χηρείας εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Στον ιδιωτικό τομέα αυτό δεν έχει συμβεί και αφορά 60.000 οικογένειες, λόγω τεχνικού ζητήματος, δηλαδή έλειψης του σχετικού λογισμικού.
Ποια σενάρια μελετώνται
-Επιστροφή σε πολλές δόσεις με έκπτωση έως 50%. Δηλαδή κούρεμα της οφειλής στο μισό και επιστροφή του υπόλοιπου της οφειλής σε πολλές δόσεις.
-Επιλογή μεταφοράς της μείωσης σε άλλη σύνταξη. Να μεταφέρουν τη μείωση σε άλλη σύνταξη ή το μισθό που λαμβάνει ο επιζών σύζυγος. Αν το ίδιο δικαίωμα σύνταξης ή ο μισθός του επιζώντος συζύγου είναι χαμηλότερο από το ποσό της σύνταξης χηρείας συμφέρει διότι μειώνει την απώλεια εισοδήματος για χήρες και χήρους.
Οι επιλογές για τις μειώσεις
Μια επιλογή που μελετάται είναι να μην περικόπτεται η σύνταξη σε όσους εργάζονται. Αυτό έχει συμβεί σε όλες τις κατηγορίες εργαζόμενων συνταξιούχων και εκτιμάται ότι μπορεί να εφαρμοστεί και στους χήρους και χήρες.
Μια αλλά δυνατότητα που μελετάται είναι η μείωση κατά 50% μετά την τριετία μόνο στην εθνική σύνταξη και όχι στο σύνολο της εθνικής και της ανταποδοτικής. Μια σύνταξη αποτελείται από δυο τμήματα την εθνική και την ανταποδοτική.
Τέλος υπό συζήτηση είναι η δυνατότητα επιλογής περικοπής του 50% σε μια σύνταξη της δικής μας επιλογής. Για παράδειγμα εάν ο θανών λάμβανε σύνταξη 1.000 ευρώ και ο επιζών σύζυγος σύνταξη 600 ευρώ, τότε ο επιζών σύζυγος να επιλέγει η μείωση 50% να εφαρμοστεί στη δική του σύνταξη που είναι χαμηλότερη από τη σύνταξη χηρείας.